U Hrvatsku nam dolaze najveći, ali i najbolji svjetski književnici | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 1

U Hrvatsku nam dolaze najveći, ali i najbolji svjetski književnici

U Hrvatsku nam dolaze najveći, ali i najbolji svjetski književnici

Književnost i kultura u svakom su kriznom vremenu, pa tako i ovom, esencijalne, i zapravo tek u takvim vremenima shvatimo da su nam osnovne životne potrebe mnogo veće od samo hrane i stana

VIDEO

Možemo li živjeti pod maskama ili je književnost tu da ih skine, da pokaže svijet onakvim kakvim jest ili kakvim bi mogao biti?

Ove 2020. sve se okrenulo naglavačke i nakon nje više ništa neće biti kao što je bilo - ništa osim najdublje ljudske potrebe da pripovijeda i sluša priče i poeziju, da uz titravo svjetlo svojega računala u ugodnoj atmosferi doma, na plaži ili za radnim stolom čita i piše, da stvara nove svjetove i pokuša razumjeti stare i drugačije.

Festival svjetske književnosti će biti u prilagođenom formatu...
Festival svjetske književnosti će biti u prilagođenom formatu...

Književnost i kultura u svakom su kriznom vremenu, pa tako i ovom, esencijalne, i zapravo tek u takvim vremenima shvatimo da su nam osnovne životne potrebe mnogo veće od samo hrane i stana. I upravo zato i ove godine organiziramo festival svjetske književnosti, osmi po redu, dovodeći u Hrvatsku najbolje od suvremene književnosti.

I mi smo se prilagodili te smo u suradnji s HRT-om producirali niz programa koje možete gledati na Trećem programu nacionalne televizije, bilo uživo, bilo premijerno. Drugi dio programa održat će se u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulici kneza Mislava 17 u Zagrebu i te programe emitirat ćemo uživo putem svojih web platformi i u suradnji s 24sata. Jedan program, poštujući epidemiološke mjere, održat ćemo u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se prošle godine odvijao festival.

Festival svjetske književnosti: 'Do pisanja me je dovela bol...'
Festival svjetske književnosti: 'Do pisanja me je dovela bol...'

Izložbe će se održati u galeriji Canvas i galeriji Šira, a filmove po književnim djelima moći ćete gledati također na Trećem programu. Ove godine dovodimo šezdesetak autora iz dvanaest zemalja. Neki će gostovati i razgovarati s nama iz svojih domova ili TV studija, no mnogi će nastupati uživo pred kamerama, bilo iz studija HRT-a ili iz Knjižare Fraktura, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika koliko to dopuštaju kapaciteti prostora uz pridržavanje svih mjera.

Već 5. rujna u najavnoj emisiji festivala na HRT-u razgovarat ćemo o temama distopije i apokalipse u književnosti s Ivanom Rogar i Ludwigom Bauerom, o suvremenoj laži razgovarat ćemo s Vidom Barićem, a Ozren Grabarić i Matej Meštrović s vrhuncima predstave “Krležino predavanje” u Hrvatskom glazbenom zavodu podsjetit će nas kako je svijet budućnosti i književnost vidio Miroslav Krleža.

Festival svjetske književnosti: Dolaze slavna književna imena
Festival svjetske književnosti: Dolaze slavna književna imena

Svečano otvaranje festivala prenosit će se uživo sa “Sunčane strane Prisavlja”, a u emisiji će gostovati najbolji svjetski kratkopričaš Izraelac Etgar Keret, zatim troje programskih direktora hrvatskih književnih festivala, Magdalena Vodopija, Roman Simić i Seid Serdarević, te Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović, dvoje autora čije je pripovijedanje obilježeno autofikcijom, a pritom je iznimno poetsko.

Na tribini “Razotkrivanje” ove godine ugošćujemo jednog od stalnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost Davida Grossmana, s kojim ćemo razgovarati o njegovu romanu “Kad je Nina znala”, inspiriranom životom Eve Panić. S nagrađivanom iznimno popularnom talijanskom autoricom Francescom Melandri o njezinu romanu “Prava krv” o afričkim emigrantima u Italiji, kolonizatorskoj povijesti Italije i ratu u Etiopiji razgovarat će jedna od naših najboljih prevoditeljica s talijanskog Ana Badurina, a s ljubimcem hrvatske publike Javierom Cercasom, autorom čiji je svaki novi roman književni dragulj, razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek.

Festival svjetske književnosti najavljen je za rujan u HGZ-u
Festival svjetske književnosti najavljen je za rujan u HGZ-u

Ta tri “Razotkrivanja” možete gledati na TV programu, a Etgar Keret o svojim će novim pričama razgovarati s Romanom Simićem u Knjižari Fraktura.Taj i druge događaje iz knjižare moći ćete gledati uživo putem naših platformi i uz suradnju s našim medijskim pokroviteljima 24sata i tjednikom Express. Festival svjetske književnosti od početka njeguje dijalog između svih sudionika, a ta ideja najbolje se ogleda u programu “Dvostruki portret”, gdje spajamo inozemne i domaće autore koji se negdje dodiruju - temom, stilom, idejom...

Ove godine u tom programu spajamo dansku spisateljicu, dobitnicu niza nagrada i finalisticu za nagradu Man booker international Dorthe Nors i esejisticu, prozaisticu i feministicu Asju Bakić, s kojima će razgovarati Dunja Kučinac. Odrastanje u doba tranzicije jedna je od tema kojom se bavi niz pisaca tranzicijskih zemalja, svaki sa svojim ponešto drugačijim iskustvom.

Festival svjetske književnosti: Knjigu će vam čitati hologram
Festival svjetske književnosti: Knjigu će vam čitati hologram

Korana Serdarević o tome će razgovarati s rumunjskim piscem i književnim urednikom Bogdan-Alexandruom Stănescuom i s piscem, urednikom i kulturtregerom Andrijom Škarom. U današnjem užurbanom svijetu svima je potrebna smirenost, potraga za istinskim poslom, za nečim što nas ispunjava, što nas povezuje s iskonskim ljudskim.

O tim će iskustvima razgovarati Morana Zibar s Oleom Thorstenenom, norveškim stolarom koji je postao svjetska književna senzacija, i Milanom Majerović-Stilinovićem, koji se pak našao na planini. S druge strane, pisce i dalje proganjaju stvari koje uznemiravaju - pedofilija, skrivene tajne čovjeka, nasilje nad ženama...

Festival svjetske književnosti: Zvijezde u Zagrebu i u Splitu
Festival svjetske književnosti: Zvijezde u Zagrebu i u Splitu

O tome će s dobitnikom europske nagrade za književnost, nizozemskim piscem Jamalom Ouariachijem i književnim otkrićem godine Magdalenom Blažević razgovarati Antonela Marušić. U programu “Pisac i njegov čitatelj” ove godine ugostit ćemo neke iznimne pisce i njihove prevoditelje ili urednike. Kruno Lokotar razgovarat će s dva Marka, Markom Tomašem i Markom Gregurom, o njihovim novim romanima.

Seid Serdarević će pak sa Semezdinom Mehmedinovićem i Đurđicom Čilić razgovarati o njihovim knjigama i poetikama, o sjećanju i kako to sjećanje uhvatiti. Ovogodišnje književne matineje u ovim posebnim okolnostima održavamo na livadi HRT-a, tako da su to i matineje i piknici.

Festival svjetske književnosti: Predstavili smo 60 književnika
Festival svjetske književnosti: Predstavili smo 60 književnika

Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s Mihaelom Gašpar o njezinim romanima i temama koje je opsjedaju, učenici X. gimnazije “Ivan Supek” pokušat će vidjeti i čuti kako piše Ivica Prtenjača, dok će VII. gimnazija razgovarati o flash pričama i detaljima koje lovi mobitelom s Antom Zlatkom Stolicom. Sunje Lewejohann, Lara Mitraković i Olja Savičević Ivančević pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. Njihove pjesme čut ćemo uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Bivši muž Indire Levak: 'Ja sam kriv za sve. Nikad nisam bio uz nju. Trčao sam  za novcem...'
DEVET GODINA BILI U BRAKU

Bivši muž Indire Levak: 'Ja sam kriv za sve. Nikad nisam bio uz nju. Trčao sam za novcem...'

Kad bih rekla jednu ružnu riječ o Narcisu, rekla bih ustvari ružnu o sebi. Brak s Narcisom bio je moj izbor, moja promišljena odluka, donesena s ljubavlju, rekla je Indira ranije
Ronaldova Georgina pokazala 'savršenu' guzu na ljetovanju
OBITELJSKO LJETOVANJE

Ronaldova Georgina pokazala 'savršenu' guzu na ljetovanju

Par se s djecom smjestio na luksuznoj jahti. Engleski The Sun objavio je kako Ronalda jahta stajala oko šest milijuna eura