Obavijesti

Video

Komentari 47

Trudnica ubojica: Slađana će roditi u pritvoru, što s bebom?

U dosadašnjoj praksi nije bilo slučajeva da se ženama u visokom stupnju trudnoće, praktički pred porođaj, određuje pritvor. Slađani B. odredili su pritvor u koji s djetetom ne smije

VIDEO

Da sličnog slučaja dosad nije bilo potvrdili su na naš upit iz Ministarstva pravosuđa. Slađana B. (28), kojoj je određen pritvor nakon što je prošlog tjedna pred djecom u Goli kraj Koprivnice nožem ubila Dejana Slivara (46), tako bi trebala postati prva žena koja će roditi tijekom boravka u pritvoru.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:19

- Mjera istražnog zatvora u pojedinačnim slučajevima najčešće se izricala nakon rođenja djeteta i donošenja odluke o tome kome će dijete biti povjereno na čuvanje i odgoj - kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Slađani odredili pritvor: Dejana je ubola nožem dva puta u srce
Slađani odredili pritvor:  Dejana je ubola nožem  dva puta u srce

Konkretno, da je Slađana B., kojim slučajem, pravomoćno osuđena i poslana na izdržavanje kazne, ne bi bilo nikakvih problema jer u Kaznionici za žene u Požegi postoji poseban odjel koji kolokvijalno nazivaju “rodilište”. U toj su se kaznionici do 2016. godine rodile 243 bebe. “Zatvorske bebe” rađaju se u Općoj županijskoj bolnici, a u slučaju komplikacija pravosudna policija ih vozi u zagrebačku Petrovu bolnicu.

Izbola partnera: Slađanu (28) prebacili u zatvorsku bolnicu
Izbola partnera: Slađanu (28) prebacili u zatvorsku bolnicu

Zatvorenice su sa svojom djecom svaki dan, mogu ih izvesti u šetnju u zatvorski krug, a ljeti im čak stave bazenčić s vodom pa se mogu i kupati. Sve potrepštine za dijete, od robice, hrane, kolica, krevetića, nabavlja Uprava za zatvorski sustav jer ih zakon na to obvezuje. S navršenih godinu dana, uz majčinu suglasnost, djecu se na četiri sata vodi u dječji vrtić u Požegi kako bi se socijalizirala. Djeca u zatvoru mogu ostati uz majku najdulje do navršene treće godine. No ove pogodnosti mogu koristiti samo majke zatvorenice na izdržavanju zatvorske kazne, ne i one koje borave u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru.

Ubila ga pred djecom: Bešćutna žena rodit će uz nadzor policije
Ubila ga pred djecom: Bešćutna žena rodit će uz nadzor policije

Protiv Slađane je državno odvjetništvo u Varaždinu 17. veljače tek otvorilo istragu. U kaznenopravnom smislu, proći će mjeseci prije nego što protiv nje podignu optužnicu, a gdje su još suđenje, presuda, žalbe... Prema Zakonu o kaznenom postupku, ako istražnom zatvoreniku prijeti kazna dugotrajnog zatvora, kao što je slučaj sa Slađanom, dok čeka presudu prvog stupnja u pritvoru može ostati najdulje tri godine. Istražni zatvor joj je određen kako ne bi utjecala na svjedoke ili ponovila djelo, a to znači da bi Slađana mogla ostati u pritvoru i nakon što se ispitaju svi svjedoci jer će opasnost od ponavljanja djela i dalje postojati. Što će onda biti sa Slađaninim djetetom nakon što rodi?

'Jadna djeca. Majku im je uzeo rak, a sad su ostala i bez oca...'
'Jadna djeca. Majku im je uzeo rak, a sad su ostala i bez oca...'

- S obzirom na to da majka ne može boraviti zajedno s djetetom u istražnom zatvoru, radi dobrobiti maloljetnog djeteta odmah nakon porođaja kontaktira se drugi roditelj, a uz suglasnost istražne zatvorenice i ostala rodbina radi utvrđivanja mogućih skrbnika koji su pogodni da im se dijete povjeri na čuvanje i odgoj. Svi postupci vezani uz povjeravanje djeteta na čuvanje i odgoj u nadležnosti su suda i Centra za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta istražne zatvorenice - objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa te dodaju da su postupanja prema istražnim zatvorenicama-trudnicama regulirana Pravilnikom o Kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

Već ima jedno dijete 

Slađana B. već ima jedno dijete, sina u dobi od pet i pol godina, iz prijašnje veze. Za njega se pobrinuo koprivnički Centar za socijalnu skrb koji ga je smjestio u udomiteljsku obitelj, a o troje Dejanove djece brinut će se njihov stric, brat ubijenoga.

- Djeca su malo bolje, no duboka je to trauma, osobito za malog, kojemu je otac umro na rukama - rekao nam je Davor Slivar. Na pitanje bih li prihvatio Slađaninu bebu, tek je kratko rekao da o tome ne odlučuje on.

"Ona ga je ubila. Nožem ga je ubila. Pred djecom ga je ubila"
"Ona ga je ubila. Nožem ga je ubila. Pred djecom ga je ubila"

S obzirom na to da je Centar Slađanina sina povjerio udomiteljima, izgledno je da bi mogli isto učiniti i s bebom, nakon što Slađana rodi. Budući da se Slađana nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj, vjerojatno će je na porođaj voziti u neku od zagrebačkih bolnica. Inače, trudnice u pritvoru, kažu u ministarstvu, imaju pojačanu prehranu i pod stalnim su nadzorom liječnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje