Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

10 korizmenih recepata za fina i zdrava jela od ribe i povrća

Čistom srijedom započinje doba korizme ili četrdesetodnevnice, posebnog vremena u godini kad se katolici postom pripremaju za proslavu Uskrsa

VIDEO

1. Quiche od srdela i povrća

Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/4 šalice naribanog parmezana, 1/4 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev.

Danas je Čista srijeda, znate li razliku između posta i nemrsa?
Danas je Čista srijeda, znate li razliku između posta i nemrsa?

Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta pa pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite. 

2. Pečeni brancin s povrćem

Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkvi, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica

Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem, okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C. 

3. Pita od lososa i špinata

Dreamstime

Sastojci: 400 g fileta lososa, sol, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 500 g lisnatog tijesta, 1/3 šalice kupovnog pesta, 200 g špinata

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Začinite filete lososa solju i češnjakom u prahu. Razvaljajte tijesto pa preko stavite špinat tako da ostane rupa između špinata u sredini tijesta. Preko špinata stavite losos te ga premažite pestom. Rubove tijesta malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite rubove. Pecite 20-25 minuta. 

4. Riblje rolice s bundevom i krumpirima

Dreamstime

Sastojci: 4-5 fileta pastrve, 200 g bundeve, 200 g krumpira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 žlice maslinova ulja, žličica soli, žličica papra

Priprema: Posolite i popaprite ribu. Narežite bundevu i krumpire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo omotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem te još začinite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180°C.

5. Riba u foliji

Shutterstock

Ribu možete pripremati i u kuhinjskoj foliji. Najprije je očistite i otkinite jednake komade folije ovisno o broju riba koje pripremate. Položite ribu na foliju.

Namažite je solju, pospite s malo sitno sjeckanog češnjaka, dodajte peršina i majčine dušice pa iscijedite na svaku pola limuna. Za kraj pospite maslinovim uljem. Foliju na krajevima dobro smotajte i pecite.

6. Juha od pastrve i kuhana riba

Dreamstime

Sastojci: kg pastrva, vezica peršina, list lovora, kolutić luka, češanj češnjaka, žlica octa, 10 dag maslaca, 5 zrna papra, 8 dag riže, sol, kosani peršin

Top 3 fina i zdrava deserta koja ćete jesti bez grižnje savjesti
Top 3 fina i zdrava deserta koja ćete jesti bez grižnje savjesti

Priprema: U posoljenoj i octenoj vodi kuhajte peršin, luk, lovor, papar i češnjak. Skuhajte pa dodajte očišćenu pastrvu i kuhajte 20 minuta. Poklopite i ostavite da riba stoji još malo. Zagrijte maslac i peršin. Ribu izvadite i prelijte po njoj maslac. U juhu dodajte rižu i zakuhajte.

7. Gusta juha od povrća

Shutterstock

Sastojci: 10 dag graha, 10 dag mahuna, 10 dag tikvica, 3 dag suhih gljiva, 2 patlidžana, 3 krumpira, manja glavica kupusa, 4 rajčice, ulje, 8 dag riže, začini

Priprema: Povrće izrežite na kockice, a gljive stavite u mlaku vodu da omekšaju. Sve stavite u veći lonac, prekrijte vodom i pustite da kuha. Pred kraj kuhanja dodajte rižu i kuhajte dok ne omekša. Prije posluživanja umiješajte usitnjeni bosiljak, mažuran, peršin, ribani sir. Prelijte maslinovim uljem i dodajte juhi. Dobro promiješajte i poslužite.

8. Zeleni quiche

Quiche with spinach.

SastojciI: 300 g zamrznutog lisnatog tijesta, 100 g špinata, 100 g blitve, 200 g svježeg sira, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, 100 g feta sira, sol, papar

Ppriprema: Lisnato tijesto odmrznite. Za to vrijeme napravite nadjev - špinat i blitvu operite, popirjajte na maslinovu ulju s češnjakom i zalijte s malo vode. Kad malo omekša, maknite s vatre. Ohladite pa nasjeckajte povrće.

Naopaki kolač sa narančama: Jednostavan i brz za pripremu
Naopaki kolač sa narančama: Jednostavan i brz za pripremu

Ohlađenom povrću dodajte usitnjen svježi sir. Začinite solju i paprom. Lisnato tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli lim za pečenje. Jaja umutite i dodajte nadjevu. Smjesu izlijte po tijestu, pospite razmrvljenim feta sirom i pecite na 200°C oko 20 minuta.

9. Grašak s noklicama

Sastojci: 250 g graška, 3 mrkve, 1 luk, 5 žlica pelata, žličica majčine dušice, žličica peršina, žličica crvene slatke paprike, 2 lista lovora, 1 jaje, 1 žlica ulja, 100 g brašna, temeljac, sol, papar

Ppriprema: Propirjajte luk, dodajte sjeckanu mrkvu i grašak. Dodajte temeljac pa začinite majčinom dušicom, crvenom paprikom i lovorom. Na kraju dodajte pelate i kuhajte. Za noklice pomiješajte jaje, žlicu ulja, brašno i sol. U smjesu možete dodati i sjeckani peršin. Kad varivo zavrije, dodajte noklice. Na kraju pospite svježim peršinom.

10. Zapečena cvjetača

Sastojci: velika cvjetača (oko 80 dkg), 3 jaja, 30 dkg maslaca, dl mlijeka, 2 žlice kiselog vrhnja, 4 žlice parmezana,  žlica brašna, sol, papar, mažuran, bosiljak, kopar, 250 g pelata

Ppriprema: Cvjetaču očistite, odstranite lišće i operite te kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite je na manje komade. Jaja dobro razmutite s maslacem, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili žlicu brašna, vrhnje i primješajte parmezan.

Zdjelu za pečenje premažite maslacem, posložite po dnu pelate, posipajte ih s bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade cvjetače, posolite, popaprite i zalijte smjesom od jaja i mlijeka. Pecite u pećnici na 200°C, oko 20 minuta dok se na vrhu jaja lijepo ne zarumene. Kad je jelo gotovo pospite ga s malo svježeg kopra i peršina.

TEŠKO I NEPODNOŠLJIVO RAZDOBLJE: Ove horoskopske znakove čeka mnogo muke i plakanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'