Lifestyle

Komentari 2

Bulgur je top zamjena za rižu ili tjesteninu u salatama, ali i juhi

Bulgur je top zamjena za rižu ili tjesteninu u salatama, ali i juhi

Možete ga koristiti i u jelima poput juha i variva ili kao nadjev za punjene paprike. Od njega možete napraviti i Kibbeh, popularno jelo istočnjačke kuhinje - zapravo krokete

Bulgur je vrsta pšenice koja je odlična zamjena za rižu u rižotu i kao prilog uz mesni umak. Zapravo, ova namirnica svojevrsna je prva procesirana hrana. Dobiva se od nekoliko vrsta pšenice procesom starijim od 4000 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Brzo se priprema i nutricionistički je vrlo vrijedna namirnica. Odličan je izvor vlakana, a sadrži značajne količine kalcija, željeza i magnezija. Sadrži i malo masnoća i kalorija.

Odličan je u salatama, pristaje uz povrće i meso, plodove mora, pa i voće, a bulgur možete koristiti i u juhama umjesto tjestenine ili kao nadjev ukusnih povrtnih sarmica i punjenih paprika. Kibbeh, popularno jelo istočnjačke kuhinje, naziv je za pržene "krokete" u kojima, osim bulgura, ima luka i mljevenog junećeg, janjećeg ili kozjeg mesa.

Za kuhanje bulgura potrebno vam je 20 minuta i samo pet minuta pripreme. Bulgur stavite u posudu i dodajte oko 250 ml vode, po potrebi više, i sol. Na tavu stavite malo ulja te dodajte bulgur i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 12 minuta. Maknite s vatre i ostavite u poklopljenoj posudi da stoji 10 minuta, pa pomiješajte vilicom.

 

 

Najčitaniji članci