Liječnici još ne znaju što je dovelo do situacije | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Crijeva su mi urastala u zdjelicu, a doktori su smatrali da imam malo jače menstrualne bolove

Crijeva su mi urastala u zdjelicu, a doktori su smatrali da imam malo jače menstrualne bolove

Rebecca Bruce Radcliffe bila JE svjesna da njezini menstrualni grčevi nisu normalni ni uobičajeni, no liječnici joj dugo godina nisu znali pomoći, a tek nedavno su otkrili što joj je

VIDEO

Svaki put kad bi Rebecca Bruce Radcliffe (28) iz Carlislea otišla liječniku zbog stravičnih menstrualnih grčeva, oni su bili u čudu zbog njezinih tegoba i nisu joj znali pomoći, piše The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO: Tijek menstruacije

Pokretanje videa...

00:39

No početkom ove godine nakon operacije kojom su joj iz cerviksa uklonili zloćudne stanice, njezino se stanje drastično pogoršalo. Učiteljica joge koja se predstavlja imenom Nartani Rose vrištala je u agoniji i krvarila toliko snažno da je imala ugruške veličine jajeta. Nartani su odvezli u bolnicu i liječnici su tad otkrili da su joj crijeva i jedan jajnik srasli sa zidom zdjelice.

Prošlog mjeseca su je operirali i uspješno joj razdvojili organe te je sad na kućnoj njezi. Još se nije oporavila, no kaže da konačno ima odgovor na svoje patnje za koje je bila sigurna da ipak nisu samo u njezinoj glavi, kako su joj sugerirali.

Djelovala kao da je trudna

Nartani je uvijek bila dobrog zdravlja i fizičke spreme, a jogom se bavi od 21. godine te je postala učiteljica tri godine poslije. U lipnju 2016. godine pojavili su joj se neobični bolovi u zdjelici, no imala je dojam da je riječ o probavnim ili menstrualnim smetnjama.

- Moj trbuh je bio upaljen i otečen i izgledao je kao da sam trudna. Imala sam bezbroj specijalističkih pregleda kod ginekologa i gastroenterologa. Niti jedan liječnik nije uspio otkriti što mi je i samo sam slušala: Pa, ništa nismo uspjeli pronaći. Počela sam i sama misliti da je sve u mojoj glavi - pojasnila je.

5 čajeva protiv boli u želudcu
5 čajeva protiv boli u želudcu

Unatoč zabrinutosti, nastavila je ispunjavati svoje snove. Otputovala je u Indiju i SAD te je u inozemstvu učila ples i jogu. Nosila se sa svojim simptomima, iako je bol tijekom vremena postajala sve gora.

U ožujku ove godine Nartani se vratila iz Indije u Veliku Britaniju i u posljednjem trenu izbjegla je mjere zbog pandemije. Živjela je s članom obitelji, a potom se s dečkom Ryanom (24) iz Kalifornije preselila u zajedničku unajmljenu kuću.

U travnju je na papa testu dobila loš nalaz koji je pokazao postojanje zloćudnih stanica u cerviksu. Rekli su joj da mora na operaciju kako bi spriječili razvoj karcinoma, no rekli su joj da to sigurno nije uzrok njezinih tajanstvenih bolova u zdjelici. Bolovi su u međuvremenu postali toliko snažni da je prestala raditi.

Promjena na gore

Operirali su je 15. rujna i poslali kući na oporavak, no samo nekoliko tjedana poslije njezino se stanje dramatično pogoršalo.

- Iznenada jedne večeri počela sam krvariti. Bilo je toliko obilno da sam pomislila kako moram pronaći pelenu za odrasle jer je curilo na sve strane. Trpjela sam snažne bolove koji su bili nalik trudovima, vikala sam u agoniji - prisjetila se ona.

'Zbog sitne ozljede toliko me boljelo da sam odrezala nogu'
'Zbog sitne ozljede toliko me boljelo da sam odrezala nogu'

Zvali su hitnu koja ju je iste večeri, 5. listopada, odvezla u bolnicu. Ondje su joj dali snažne lijekove protiv bolova i napravili joj kolposkopiju, pregled cerviksa.

- Iz mene su izlazili ugrušci krvi veličine jajeta. Nisam mogla stajati ni hodati. Bila sam u kolicima. Nisam čak mogla spustiti nogu na pod jer bi me snažna bol oborila - kazala je.

Tijekom trodnevnog boravka u bolnici kauterizirali su joj cerviks kako bi spriječili krvarenje, a sve vrijeme dobivale je visoke doze snažnih lijekova protiv bolova.

Na dan kad su je otpustili iz bolnice, onesvijestila se u bolničkom zahodu.

- Sve je počelo ispočetka. Teški bolovi i krvarenje. Pomagale su mi dvije medicinske sestre i krvi je bilo posvuda - prisjetila se Nartani.

Kazala je da je bila na strogom mirovanju, a vratili su je kući kako bi ondje dočekala sljedeću operaciju. Rekli su joj da će napraviti laparoskopiju, operaciju kojom će joj pregledati abdomen kako bi ustanovili razlog njezinih bolova. Usto su joj objasnili da će na zahvat čekati najmanje godinu dana zbog odgoda operacija uzrokovanih pandemijom. Ubrzo su nalazi pokazali i kako su se zloćudne stanice proširile te da će trebati još jednu operaciju cerviksa.

- Gotovo šest tjedana provela sam u krevetu u bolovima i krvarenju. Zbog COVID-a operirali su samo pacijente s karcinomom i zato sam uspjela ići na operaciju uklanjanja zloćudnih stanica, no za laparoskopiju sam morala čekati - objasnila je.

Nemate vremena za bolove? Saznajte kako ih se riješiti
Nemate vremena za bolove? Saznajte kako ih se riješiti

No ubrzo su je ipak nazvali iz bolnice Westcumberland i pozvali na laparoskopiju 19. studenog. Kirurg joj je rekao da će tada ukloniti i zloćudne stanice iz cerviksa kako bi je poštedio dodatne operacije. No kad se probudila iz anestezije, trpjela je nezamislive bolove.

- Kroz infuziju su mi dali iznimno snažne lijekove koje mi je mogao dati samo anesteziolog. Bila sam uplašena, zbunjena i prestrašena. Bilo je užasno, a usto sam i dalje krvarila - prisjetila se Nartani.

Tijekom pet dana koje je provela u odvojenoj sobi, o njoj su skrbili tijekom 24 sata na dan. Sve je vrijeme krvarila i nije se mogla micati.

- Patnja tijekom prva dva dana bila je najgora u mojem životu. Tijelo mi je bilo u stanju šoka i nisam čak mogla ni na WC. Nisam se mogla micati, a bolovi su bili takvi da sam u agoniji vrištala. Nisam mogla pomaknuti noge ni centimetra - kazala je Nartani.

Da stvar bude gora, pojavili su joj se i napadaji panike.

- Nisam mogla disati i počela sam hiperventilirati. Tijelo mi je bilo skamenjeno. Preklinjala sam ih da mi daju još lijekova protiv bolova, no dali su mi sve što su mogli - nastavila je ona.

Rekli su joj da ima samo običnu migrenu, a ona je imala tumor
Rekli su joj da ima samo običnu migrenu, a ona je imala tumor

Kirurg joj je rekao da su na laparoskopiji otkrili kako joj je lijevi jajnik potpuno srastao s crijevima, a ona su srasla sa zdjelicom i to je bio uzrok njezinih bolova. Organe su joj uspjeli razdvojiti postupkom adheziolizom. Jednostavan dijagnostički postupak pretvorio se u kompleksnu operaciju. Unatoč teškim bolovima koje je trpjela, Nartani je konačno osjetila olakšanje jer jer konačno doznala uzrok svih njezinih tegoba i da nije sve umislila.

- Samo sam pomislila: O Bože, ipak nije sve samo u mojoj glavi. Kirurg je rekao da je upala koju imam od 2016. godine razlog srastanja. Kronična upala je primaknula organe i spojila ih. Pojasnio mi je da se spajanje moglo javiti zbog pritiska organa koji su bili tako usko postavljeni - pojasnila je.

No uzrok upale zbog koje je Nartani ponekad izgledala kao da je trudna, i dalje je nepoznat. Ona sad čeka nalaze testa koji bi trebao pokazati da su uspješno uklonili sve zloćudne stanice iz cerviksa, no liječnici i dalje tvrde da to nije povezano s njezinim bolovima.

Kako se riješiti kroničnih bolova i nesanice?
Kako se riješiti kroničnih bolova i nesanice?

- I dalje trpim bolove sedam dana u tjednu. Još nije jasno zašto ih osjećam i iskreno, imam dojam da se ondje još nešto zbiva. No psihički to mi je pružilo mir spoznajom da je medicina ipak nešto učinila. Sad je na meni da ostanem pozitivna i oporavim se te nastavim sa životom - kazala je.

Gomilanje dugova

Na platformi GoFundMe je pokrenula kampanju kako bi prikupila nešto manje od 70.000 kuna za troškove liječenja i dugove nastale zbog činjenice da nije mogla raditi.

Nada se da će pronaći jeftiniji stan za najam dok čeka rezultat prijave za invalidsku mirovinu ili barem potporu države zbog dugotrajnog bolovanje.

Unatoč svemu, Nartani je smogla snage ustati i izaći iz bolnice te je odlučna u nakani da pobijedi bolest.

- Još su ostala mnoga pitanja o tome što mi je zapravo, a to nije jasno ni liječnicima - kazala je.

Njezin je cilj vratiti se karijeri učiteljice joge i plesačice ako se uspije fizički oporaviti, a ukoliko bude moguće, nada se postati ambasadorica prirodnih proizvoda za njegu kože.

- Moj život su putovanja, joga i satovi plesa. Želim se tome vratiti, no ako ne bude moguće, usredotočit ću se na promociju prirodnih proizvoda za njegu kože jer to mogu raditi od kuće, čak i dok sam u bolovima. Naučila sam da se stvarno trebate brinuti o svojem zdravlju. Nitko neće riješiti vaše probleme. Mogu vam pomoći, no želja za oporavkom mora doći od vas - zaključila je.

Pet znakova da bi bolovi koji se javljaju mogli biti nešto ozbiljno
Pet znakova da bi bolovi koji se javljaju mogli biti nešto ozbiljno
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama