Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
51 komentara

Dijeta "8 sati": Jede se sve, od 9-17 h i mršavi 4,5 kg na tjedan

Jedete li tijekom dana u razmaku dužem od osam sati, vaš se metabolizam usporava i ne može potrošiti sve kalorije što uzrokuje nakupljanje kilograma

Dreamstime
Foto: Dreamstime

Ako se ne želite odreći omiljene hrane, ali želite smršavjeti, jedite samo tijekom perioda od osam sati, savjetuju autori knjige "Osmosatna dijeta: Izgubite kilograme, a da ne pazite što jedete", David Zinczenko i Peter Moore. Naime, jedete li samo u razmaku od devet ujutro do pet navečer ili od 11 ujutro do sedam navečer tijelo će lakše razgraditi svu hranu i vi ćete izgubiti višak kilograma. 

Pridržavate li se takvog ritma možete u samo tjedan dana izgubiti četiri i pol kilograma, no jedete li nakon tog vremena tijelo će kalorije pretvoriti u salo na trbuhu i bedrima, tvrde autori. Osmosatnim režimom prehrane produžuje se vrijeme od doručka do posljednjeg obroka koje tijelu omogućuje da potroši baš sve kalorije i pretvori ih energiju, piše Daily Mail.

Što jedete u dužem vremenskom periodu, to metabolizam teže sagorijeva masti

Ovu su teoriju potvrdila i istraživanja u kojima su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije grupe. Prva grupa je tijekom dana jela tri obroka, a druga je isti broj kalorija smjela pojesti tijekom određenog vremena. S time da su imali i razdoblja posta. Upravo je druga grupa postigla bolje rezultate, a smršavjeli su više nego prva.

- Jedete li u kraćem razdoblju prisiljavate metabolizam da radi brže, no produžite li to vrijeme tako da jedete na primjer tijekom cijelog dana, vaš će se metabolizam ulijeniti - objasnio je dr. Satchidananda Panda s Biološkog instituta Salk u Kaliforniji.

I umjetno svjetlo utječe na višak kilograma

Sve više ljudi ima problema s pretilosti i dijabetesom, a razlog za to krije se u umjetnom svjetlu koje utječe na naš cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcioniranje organizma, navode autori. S umjetnim svjetlom produžilo se i vrijeme za hranjenje koje naš probavni sustav jednostavno ne prepoznaje zbog čega se kilogrami samo skupljaju. Takvo ponašanje negativno utječe na proizvodnju hormona i enzima. 

- Upravo zbog toga raste i broj oboljelih od dijabetesa. Sve smo duže budni i jedemo do kasno u noć što usporava metabolizam - dodao je dr. Panda. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message