Lifestyle

Komentari 58

Istražili smo: Koje su kašice za djecu najzdravije na tržištu?

Istražili smo: Koje su kašice za djecu najzdravije na tržištu?

U nekim kašicama je i sok. Šećer iz njega brže će podići razinu glukoze u krvi. Najčešće voće u kašicama su jabuke. Lako su probavljive, nemaju alergena, a obiluju antioksidansima flavonoidima i polifenolima

Voćne kašice su obično prvi izbor kao dopunska hrana, a one koje smo analizirali su većinom za djecu stariju od godine.

Probavni sustav djeteta još je osjetljiv pa pri izboru kašice treba provjeriti sastojke i pažljivo čitati deklaraciju. Naravno, ove kašice mogu jesti i starija djeca te odrasli.

Naše kašice su većinom na bazi voća, a nekima su dodane i žitarice. Voće mora biti lako probavljivo, a obiluje vitaminima i mineralima koji su neophodni za rast i razvoj djeteta. Nalazimo ih u obliku pirea i koncentriranog voćnog soka. Općenito je bolje ako je voće u obliku kaše jer pri proizvodnji soka šećer izlazi iz stanica voća i postaje “slobodni” šećer. Unatoč tome što je iz voća, brže podiže razinu glukoze u krvi i brže lučenje inzulina. To dugoročno može dovesti do šećerne bolesti, ali i prekomjerne tjelesne težine u djeteta, isto kao i šećer koji se dodaje naknadno.

Kašice Lumpi, Baby Love, Natur Pur, Bebyvita i Frutek imaju samo voće. U Lumpi i Fruteku dio je sok pa možemo reći da su od njih kvalitetniji Babylove, Natur Pur i Bebivita jer sadrže pire.

Najčešće voće u kašicama su jabuke. Lako su probavljive, nemaju alergena, a obiluju antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu. Jabuke sadrže i vitamin C, beta-karoten vitamin B kompleksa i kalij. Vlakna su većinom topiva i neće opteretiti osjetljivi probavni sustav dojenčeta. I banane su lako probavljive. Bogate su vitaminom B6 koji sudjeluje u proizvodnji hemoglobina koji je odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama, a dobar su izvor i kalija te drugih minerala.

Uz voće, kašice Hipp, Beauty Baby i Frucht Bar sadrže i žitarice koje će pridonijeti količini prehrambenih vlakana koja štite zdravlje probavnog sustava. Žitarice su neophodan izvor ugljikohidrata, energije i vitamina B skupine.

Većinom su to pšenica koja sadrži gluten i zob koja se smatra vitaminima i mineralima jednom od najbogatijih žitarica. Od ostalih sastojaka, u ovim kašicama možemo naći askorbinsku kiselinu, odnosno vitamin C koji služi kao antioksidans te kako voće u kašici ne bi potamnjelo. Proizvodi poput Babylove, Natur Pur, Bebivita i Beauty baby mogu biti zamjena za svježe voće jer sadrže voće u obliku pirea. Ovakve kašice bi bilo najbolje pojesti odmah. Ako nešto ostane, možemo ih čuvati u hladnjaku i pojesti najkasnije idući dan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci