Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jutarnji rituali određuju ostatak dana - ali i vašu tjelesnu težinu

Jutarnji rituali određuju ostatak dana - ali i vašu tjelesnu težinu
7

Male navike odmah nakon buđenja mogu popraviti vaš dan, vaše raspoloženje, ali i vaš izgled. Uvedite nekoliko zdravih jutarnjih rituala u vašu svakodnevicu i živite sretnije i mršavije

VIDEO

Kada se probudite, popijte čašu vode, duboko udahnite i usredotočite se na sadašnji trenutak, na vaše ciljeve. Potom zdravo doručkujte, izađite van, potražite poneku zraku sunca ako je ima, i laganim korakom krenite na posao. Vaše tijelo će vam vrlo brzo pokazati zahvalnost. Bit ćete sretniji, mršaviji, i veseliji. Isprobajte, ništa ne košta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Baka (80) svakodnevno vježba 02:40

Nekoliko jednostavnih jutarnjih rituala će vas učiniti sretnijim osobama i pomoći će vam da izgubite pokoji kilogram viška:

Hidrirajte se

Naše tijelo sastoji se od dvije trećine vode, što dovoljno govori o tome koliko ona igra ogromnu ulogu u našem životu te bez nje ne bismo mogli normalno funkcionirati. Čak i sitnice koje i ne primjećujemo, poput vlaženja očiju i pokretljivosti zglobova, pravilne i redovite probave, sve su to rezultati pravilne hidratacije organizma. Konzumacija dovoljne količine vode tijekom dana pokazala se glavnim faktorom koji utječe na mršavljenje, ali i cjelokupno zdravlje, jer ona ne samo da smanjuje apetit, već i jedna čaša prije obroka može smanjiti unos hrane. Mnogi zaboravljaju koliko je važan unos tekućine u organizam, posebice ujutro nakon buđenja, kako bi ga održali zdravim. Odmah nakon što se probudite popijte čašu vodu, ona će vam pomoći ubrzati metabolizam.

Dišite

Dišite - vrlo je jednostavno. Duboko disanje itekako utječe na pravilan rad organizma, i na opuštanje. Nametnuti tempo življenja često nam ne ostavlja prostora za ovu vrlo jednostavnu 'vježbu' koja je izuzetno važna za naše psihičko zdravlje. Pomaže u oslobađanju od negativnih misli, vraća nas u sadašnji trenutak, i stavlja rad mozga 'na pauzu'; naposljetku umiruje naš živčani sustav. Postoji mnogo različitih tehnika disanja, a na vama je da odaberete onu koja vam najbolje odgovara. Jednom kada disanje shvatite ozbiljno, vaš organizam će vam biti zahvalan, vaše tijelo i um mirniji, a vi zadovoljniji. 

Ostanite fokusirani

Fokus je najvažnija stvar koja pomaže zadržati nas u sadašnjosti i usmjeriti nas na pravi put. Svako jutro, iznova, osvijestite sebi koji su to ciljevi koje želite postići, taj dan ili u skorije vrijeme, te odredite kako im pristupiti i u potpunosti im se posvetiti. Na taj način i dan pred vama će dobiti jasniji plan, postati smisleniji, a vi samouvjereniji. Upravljanje životom u željenom smjeru također će vas osloboditi nepotrebnog stresa, što će vam tijekom dana pomoći da izbjegnete neželjene radnje, poput posezanja za nezdravim namirnicama, često onima prepunim šećerima, kako bi se 'umirili'.

Pet pogrešnih razloga zbog kojih idemo na dijetu - i što bi trebali napraviti umjesto toga
Pet pogrešnih razloga zbog kojih idemo na dijetu - i što bi trebali napraviti umjesto toga

Jedite zdravo, ne preskačite doručak

Čak i ako niste gladni, doručkujte. Ako želite smršavjeti, ne biste smjeli preskakati ovaj obrok. Neka vaš jutarnji zalogaj bude lagan, bez šećera. Pokušajte smanjiti rafinirane ugljikohidrate - jedan od načina da brže skinete neželjene kilograme je smanjenje šećera i škroba ili ugljikohidrata. Njihovo smanjenje može pomoći u suzbijanju apetita, snižavanju razine inzulina i gubitku težine. Umjesto toga, fokusirajte se na unos proteina, masti i povrća. Unos preporučene količine proteina bitan je za očuvanje zdravlja i mišićne mase tijekom gubitka težine. A ako ne možete zamisliti jutro bez omiljene šalice kave, iz nje izbacite šećer, mlijeko i sve ostale dodatke, ako ih konzumirate.

Izlažite se sunčevim zrakama

Ako se borite s viškom kilograma, a želite se bolje i osjećati, odmah nakon buđenja, ako je to moguće, potražite koju zraku sunca. Probajte provesti malo vremena na otvorenom i uživati u suncu. Navodno, izlaganje jutarnjim sunčevim zrakama, olakšava i stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcioniranju metabolizma. Naravno, što nam je metabolizam brži, lakše ćemo izgubiti suvišne kilograme. Ono što je najvažnije spomenuti - sunce je potpuno prirodno i besplatno, baš kao i disanje; podiže raspoloženje, ali i imunitet zbog inače jako važnog vitamina D. 

Pokrenite se

Ako nemate puno slobodnog vremena koje vam dopušta baviti se ikakvim sportovima, aktivnosti poput pješačenja ili vožnje bicikla na posao savršena je prilika da si tijekom dana pružite određenu količinu tjelovježbe, a zauzvrat ćete bit zdraviji, vitkiji, poletniji, i veseliji. Također, hodanje ili vožnja biciklom ubrzava metabolizam koji ostaje aktivan cijeli dan. 

Čaša vode prije kave i doručka sprečava prejedanje, osnažuje imunitet, a koža i kosa blistaju
Čaša vode prije kave i doručka sprečava prejedanje, osnažuje imunitet, a koža i kosa blistaju

Ako ste dovoljno odvažni, uvijek možete besplatno vježbati vani na otvorenome. Jedna od najzdravijih navika je jutarnje trčanje. Preporučuje se trčati ujutro, prije prvog obroka i prije odlaska na posao kako biste 'probudili' organizam na najbolji način. Također, određene vježbe, poput dizanja utega mogu vam pomoći da brže izgubite kilograme.

Stalno osjećate glad, čak i kad pojedete? 10 odličnih savjeta za suzbijanje apetita i mršavljenje
Stalno osjećate glad, čak i kad pojedete? 10 odličnih savjeta za suzbijanje apetita i mršavljenje

Dizanje utega ima osobito dobre prednosti, sagorjet će mnogo kalorija i spriječiti usporavanje metabolizma, što je uobičajena nuspojava koja se javlja kod gubitka težine. Ako vam ovo ne zvuči primamljivo, izvođenje kardio vježbi poput već spomenutog hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja vrlo je korisno za mršavljenje i opće zdravlje. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa