Lifestyle

Komentari 2

Osjećaji iz frižidera: Hrana zbog koje se osjećamo sretno i ona zbog koje smo nesretni

Osjećaji iz frižidera: Hrana zbog koje se osjećamo sretno i ona zbog koje smo nesretni

Jednostavna strategija prehrane najvažnija je za osjećaj blagostanja. Konzumirajući znanstveno dokazano 'sretnu hranu', podignut ćemo naše raspoloženje, energiju i umiriti tjeskobu i stres

Donosimo popis namirnica koje pomažu ili pak ometaju sreću. Jedna od sedam neuroznanstvenih tajni sreće jest uživanje u pravoj hrani i pićima, zbog kojih ćete se osjećati bolje, ne samo u ovom trenutku, već i dugoročno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Određena 'sretna hrana' znanstveno dokazano podiže raspoloženje, podiže energiju i smiruje tjeskobu i stres - neophodni sastojci za sreću. Također, postoji i 'tužna hrana' koju treba izbjegavati - ona koja kvari raspoloženje, oduzima energiju i povećava napetost, objašnjava neuroznanstvenik i psihijatar, Daniel Amen.

Birajte hranu koja vas čini sretnima - sada i kasnije. Prava sretna hrana je ona zbog koje se trenutno osjećate dobro, ali ona i dugoročno poboljšava vaše raspoloženje, energiju i fizičku dobrobit.

Razmislite o uobičajenim utješnim namirnicama poput pizze, sladoleda ili čipsa - one vam mogu dati trenutni brzi poticaj, ali će vam kasnije oduzeti osjećaj zadovoljstva. Općenito, to su namirnice niske kvalitete koje su znanstveno dizajnirane da imaju tako dobar okus da potiču 'osjećaj blaženstva' u mozgu i oslobađanje nekih neurokemikalija sreće - kao što je dopamin - što uzrokuje ovisnost o njima.

Standardna američka prehrana prepuna je hrane koja obiluje nezdravim sastojcima i umjetnim kemikalijama koje su štetne za mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Sve veći broj istraživanja pokazuje da takva vrsta prehrane povećava rizik od depresije, pojavu anksioznih poremećaja, ADHD-a i demencije, kao i dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i ostalih stanja, prenosi MBG.

- Kao psihijatar koji se susreo s desecima tisuća pacijenata tijekom više od 30 godina, mogu vam reći da vam bilo koji od tih problema krade radost života - ističe Amen.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Sretna hrana

Namirnice koje vas usrećuju sada, ali i kasnije uključuju:

Tužna hrana

 - Ja to nazivam oružjem za masovno uništenje jer uništava zdravlje populacije, a mi izvozimo te obrasce hrane diljem svijeta. Ovo su namirnice koje vas trenutno čine sretnima, ali zbog kojih se kasnije osjećate loše, umorno, tjeskobno ili pod stresom - upozorava Daniel.

Ova hrana uključuje sljedeće namirnice:

 

 

Najčitaniji članci