Savjeti stručnjaka | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pečenje mesa: Chefovi su otkrili koja je temperatura savršena

Pečenje mesa: Chefovi su otkrili koja je temperatura savršena

Kako biste uspjeli pripremiti idealno pečenje, u tome će pomoći termometar za pečenje mesa. Stručnjaci kažu da vam u tome neće pomoći grafikoni ni vbrijeme pečenja, nego isključivo dobar termometar

VIDEO

Temperatura za pečenje mesa mora biti ujednačena, a valja imati na umu da ukoliko pečete piletinu, bijelo meso ostaje najsočnije pri temperaturi od 65,5 stupnjeva Celzijevih, dok će tamno meso biti idealno na 73,8 stupnjeva Celzijevih. Kad govorimo o stupnju pečenja, za crveno meso se blago pečeno smatra kad je temperatura 48,8 stupnjeva, srednje pečeno je na 60 stupnjeva, dok se na 71 stupnju meso pretvara u prah. Eto, zbog toga vam treba termometar, piše Seriouseats.

POGLEDAJTE VIDEO: Pažaninov složenac od patlidžana

Pokretanje videa...

Složenac sa sardinama i patlidžanima 01:36

Bez termometra meso možete prekuhati ili prepeći, a tada gubi i na okusu i na kvaliteti. Bez obzira jeste li veterinar, liječnik ili kuhar, termometar besprijekorno radi samo ako znate gdje ga trebate staviti. Želite izmjeriti temperaturu u središtu pečenja, ali niste sigurno kako znati da ste dosegli središte. Ova jednostavna tehnika će vam u tome pomoći.

Iskreno, mi zapravo ne želimo doći do samog središta pečenja. Ono što želimo je pronaći najhladniji dio mesa. U skladu sa zakonima termodinamike, taj najhladniji dio odgovara temperaturi u središtu. No u stvarnom svijetu meso koje pečemo nije homogena kugla. Sastoji se od vezivnog tkiva, masti, mišića, vode, kostiju i drugih tvari koje različito utječu na stupanj zagrijavanja. Zbog toga jednostavno ne funkcionira ako ciljate samo središte pečenja.

Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete
Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete

- To je jedan od razloga zbog kojeg sam protiv toga da termometar sa sondom koji se ne ostavlja u pečenju bude jedini termometar koji imate. Nemoguće je pogoditi gdje će biti najhladniji dio mesa prije nego što se meso ispeče, pa vas stoga termometar može lažno alarmirati. Koristite ga jedino kao sustav ranog upozoravanja - savjetuje kulinarska konzultantica J. Kenji López-Alt.

Pečenje mesa - raznih vrsti

Kada radite s tanjim rezovima, poput odreska, svinjskih kotleta ili pilećih prsa, zadatak postaje dvostruko teži, jer je taj središnji dio iznimno tanak.

- Moj trik je u tome da ne ciljam centar. Umjesto toga, ne pokušavajte izmjeriti dubinu nego samo gurnite termometar do kraja dok ne izađe na drugu stranu ili dok ne naletite na kost kad pečete puricu ili rebrica - savjetuje Kenji.

Nastavlja kako potom lagano povlačite termometar kroz meso i uočit ćete kako se vršak termometra uvlači u meso, temperatura se naglo povisuje, a zatim naglo pada kako se približavate središtu. Nastavite lagano izvlačiti termometar i doći ćete do najniže točke od koje će se temperatura opet početi podizati. Taj temperaturni minimum je ona vrijednost koja vam treba.

Kuhinjski trikovi koji će olakšati posao: Luk bez suza, vaganje špageta, pečenje krumpira
Kuhinjski trikovi koji će olakšati posao: Luk bez suza, vaganje špageta, pečenje krumpira

Netko će reći da je teško ustanoviti je li najhladnija točka mesa na putanji na kojoj se uboli meso, i to je točno. Ova tehnika ne jamči da ćete dobiti potpuno točne vrijednosti temperature u najhladnijem dijelu mesa. Ali ipak, poboljšanje je u odnosu na tehniku u kojoj ubadate meso bez ikakvog smisla i nadate se najboljem i u većini slučajeva ova metoda donosi najtočnije rezultate.

Također, netko će se zapitati koja je prednost u tome da termometar probode meso umjesto da ga se sporo ugura u njega i na taj način pronađe najhladniji dio. Naravno da možete učiniti i tako, ako imate dobro kontrolu mišića.

- Kad sam ja to pokušavala napraviti, termometar je svaki put otišao dublje čim sam primijenila pritisak i iznenada skliznuo negdje gdje nisam planirala. Zato je teško dobiti točno očitanje. Izvlačenje termometra je puno elegantniji postupak koji vam pruža preciznu kontrolu - zaključila je Kenji. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?
ISPUNITE ANKETU

Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?

Sporna scena bila je šokantna za mladenku i njezinog šogora, što je izazvalo ogromne uzdaha diljem dvorane. 'Zar ste mislili da nisam znao za ovo?', čulo se kako mladoženja viče