Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Povratak u klupe: Zdrav obrok prije škole moguć je za pet kuna

Povratak u klupe: Zdrav obrok prije škole moguć je za pet kuna

Uz kruh ili pahuljice pristaju jogurt ili mlijeko. Jogurt je fermentiran pa sadrži manje laktoze. Ima dobre bakterije probiotike, koji poput vlakana štite probavu

VIDEO

Zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom i voćem te smoothie od jabuke, zamrznute banane, sezonsko voće, mlijeka i malo zobenih pahuljica dobar su odabir za voćni doručak mališana prije odlaska u školu. Mogu se pripremiti i tost od cjelovitog brašna s maslacem, voćnim džemom, mlijekom i narančom, kajgana, tost i čaša narančina soka te palačinke od zobenih pahuljica, banana i mlijeka, kojima se pri prženju doda zamrznuto šumsko voće.

Od žitarica, zobene pahuljice sadrže najviše vitamina i minerala, a bogate su i vlaknima koja štite probavu, reguliraju kolesterol i tjelesnu težinu te daju energiju, a ne uzrokuju brzi porast šećera u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere za škole

Pokretanje videa...

Škole - nova pravila 01:18

Obiluju i zdravim bjelančevinama te vitaminima skupine B, koji također daju energiju, štite živčani sustav i pomažu pamćenju te koncentraciji. Umjesto žitarica, dobar je kruh od cjelovitog brašna. Možemo ga i tostirati, ali treba paziti da ne pregori zato što taj 'tamni' dio sadrži kancerogene spojeve akrilamide.

Uz kruh ili pahuljice pristaju jogurt ili mlijeko. Jogurt je fermentiran pa sadrži manje laktoze. Ima dobre bakterije probiotike, koji poput vlakana štite probavu. Kefir i slični proizvodi su jednako zdravi, a razlikuju se po vrsti bakterija i okusu. Što se tiče mlijeka, za djecu su preporučljiva polumasna ili punomasna zbog prijeko potrebne energije.

I voće je nezaobilazni dio dobrog doručka. Smoothie je izbor želimo li izmiješati različito voće te tako omogućiti unos različitih vitamina i minerala. Dobro je dodati i zamrznutog voća. Banane obiluju kalijem koji pomaže pamćenju i koncentraciji, a zamrznuta smoothieju daje ugodnu teksturu. Umjesto smoothieja, svježeg ili zamrznutog voća, dobar odabir je i stopostotni voćni sok. U njemu je više voća nego u nektaru, koji sadrži više dodanog šećera. Voće možemo u doručak ukomponirati i u obliku pekmeza ili džema. Džem sadrži komade voća, za razliku od marmelade, a vrlo dobar odabir je i pekmez koji sadrži najmanje šećera među navedenima. Na listu zdravih doručaka nismo uvrstili hrenovke, salame te slične proizvode. To su mesne prerađevine koje sadrže više soli i dodataka, poput konzervansa nitrita, koji štete zdravlju, pa ih ne treba jesti često.

Banane gotovo svi mališani vole

Prosječna cijena kilograma u trgovačkim lancima je oko 10 kuna, no gotovo uvijek su u nekom od njih na akciji pa su i do 40 posto jeftinije. Akcijska cijena je 5,99 kuna po kilogramu. 

Zamrznuto šumsko voće

Kupina, ribiz crveni i(li) crni, borovnica i malina uglavnom su u zamrznutim pakiranjima šumskog voća, iako neke od tih bobica i nisu iz šume. Cijena od 170 grama je 21,99 kuna. 

Zobene pahuljice oko sedam kuna

Robne marke su, naravno, najjeftinije, a na akcijama pakiranje od pola kilograma stoji i manje od četiri kune. Bez glutena su najskuplje. Cijene za 500 grama su od 3,49 - 10 kuna.  

'Djeca teško prenose virus dalje i dobro je da opet krenu u školu'
'Djeca teško prenose virus dalje i dobro je da  opet krenu u školu'

Toast nije samo ‘omot’ siru i šunki

Pakiraju ih u manje od 300 grama, ali i u kilogram. Najviše ih je od bijelog brašna, ali gotovo svuda ima i onih od cjelovitog zrna. Cijena integralnog  od 500 grama iznosi  7,99 kuna. 

Kilogram i pol ili 150 grama jogurta

Mogu biti tekući ili čvrsti te s različitom količinom mliječnih masti, od 0,1 do više od tri posto. Velika su, naravno, povoljnija. Akcijska cijena za litru i pol iznosi 12,99 kuna. 

Maslacu luduju cijene, ali ‘nađe se’

Prije nekoliko godina 250 grama maslaca bilo je između 12 i 15 kuna. Potom se cijena udvostručila, ali i sad ih ima ispod 10 kuna. Akcijska cijena za 250 grama je 11,99 kuna. 

Toplomjeri, pleksiglas, dvije smjene: Ova škola je spremna za nastavu s novim mjerama
Toplomjeri, pleksiglas, dvije smjene: Ova škola je spremna za  nastavu s novim mjerama

Džemovi: koliko para, toliko glazbe

Najbolje bi bilo kupiti ekološko voće i napraviti ga kod kuće bez konzervansa. Puno je različitih pakiranja (235-860 grama) i cijena. Čak 860 grama nađe se za 9,99 kuna. 

Sok od naranče, 100 posto voća

Najbolje je iscijediti svježe naranče kod kuće, no puno ih je i u prodaji u kojima je udio voća 100 posto. Cijene ovise o brendu i vrsti pakiranja. Akcijska cijena od 6,99 - 21 kuna po litri. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'