Lifestyle

Komentari 3

Rade jastuke od heljde, prosa i pira: Za bezbolan vrat i bolji san

Rade jastuke od heljde, prosa i pira: Za bezbolan vrat i bolji san

Za razliku od sintetičkih punila jastuci od prirodnih punila su prozračniji, lakše se prilagođavaju određenom položaju pri spavanju te daju puno bolju potporu kralježnici, tvrdi Roland Bakal

Eko Breg je obiteljska tvrtka u Novome Marofu koja se bavi izradom jastuka od prirodnih materijala, a vlasnik i voditelj je Roland Bakal. Naime, uz uzgoj i preradu žitarica, obitelj je prije 12 godina počela i s izradom jastuka, a danas u ponudi imaju, osim heljde i pira, jastuke od prirodnih punila, kao što su: proso, koštice višnje, ovčja vuna, strugotine alpskog kamenog bora - Zirben i lateks.

POGLEDAJTE VIDEO: Obitelj Bakal proizvode jastuke od prirodnih materijala

- U početku je trebalo puno priče, poklanjanja i isprobavanja kako bismo danas dobili idealnu sirovinu, tkaninu i karakteristike jastuka - objasnio je Bakal. Prema njegovim riječima, sve je krenulo od želje za radom u prirodi i iskorištavanjem svih dobivenih sirovina.

Prije 15-ak godina obitelj je počela s kupnjom zemljišta, pa su odlučili baviti se uzgojem heljde, koja je tradicijska kultura za sjevernu Hrvatsku, uz pir, proso i još neke kulture. Nakon dobivanja sirovine željeli su je preraditi pa su kupili mlin na kamen, sami izradili ljuštilicu za pir i napravili mali pogon za preradu.

- Pokraj prerade imamo i šivaonicu koja nam u svakom trenutku može sašiti naručeni proizvod i baš zbog takve organizacije nemamo skladište, nego narudžbe rješavamo u nekoliko dana - tvrdi Bakal. Prisjeća se kako je prvi jastuk od heljde kupio zbog učestalih bolova u vratu i vratnoj kralježnici od ljudi koji su ih uvozili iz Japana te je ubrzo shvatio dobrobit prirodnih jastuka. Oni od heljde i pira poboljšavaju kvalitetu sna, a jastuk od heljde, osim za opuštanje, mnogi koriste i za bolju cirkulaciju. Dobrobiti jastuka od od ostalih materijala detaljno su opisani na njihovoj web stranici Eko Breg na kojoj možete i kupiti navedene jastuke.

Materijali za jastuke obitelj nabavlja lokalno i isključivo su od pamuka, a tvrde kako bi voljeli pronaći i ozbiljnog dobavljača organskog pamuka. 

- S obzirom na to da smo krenuli od samog uzgoja, prerade, pripreme i obrade punila, te na kraju i izrade jastuka, zaokružili smo kompletan proces od sirovine do prodaje - rekao je Bakal. Nadalje, kvaliteta jastuka, ovisi isključivo o kvaliteti punila (ljuskica), a koje se dobiju ljuštenjem heljde, pira, prosa...

- Nakon procesa ljuštenja, dobivene ljuskice potrebno je kvalitetno otprašiti, selektirati po veličini, te dodatno sterilizirati. Takvim punilom  punimo jastuke kroz patent zatvarač koji ujedno omogućava da se kasnije jastuk može nadopuniti ljuskicama ili izvaditi višak , ovisno o želji korisnika - objasnio je Bakal proces proizvodnje. Osim toga, pri kupnji ovih jastuka dobije se i detaljno savjetovanje u vezi kupnje, korištenja, održavanja kao i odgovoranje na sva pitanja vezano za proizvod.

Najčitaniji članci