Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Voće i povrće dobro utječu na raspoloženje, kao novi posao

Britanski stručnjaci sa Sveučilišta u Leedsu napravili su studiju kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti sa mentalnim zdravljem

Foto: 123RF
2 komentara

Nadopuna jelovnika jabukama, mrkvom i bananama potiče naše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci. Smatraju da deset dodatnih porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani ima isti učinak na emocije kao i kada netko nezaposlen pronađe posao. Otkrili su i da smanjenje porcija voća i povrća negativno utječe na mentalno zdravlje.

Britanski stručnjaci sa Sveučilišta u Leedsu napravili su studiju kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti s mentalnim zdravljem, a podatke su prikupljali čak sedam godina, od 2010. do 2017. godine. 

Sudionicima u istraživanju postavljali su pitanja koliko porcija svježeg voća i povrća pojedu na dan, a potom su im dali da ispune opći zdravstveni upitnik, u kojemu su, između ostalog, odgovarali i na pitanja o razini sreće, vlastitim vrijednostima, osjećaju tjeskobe itd.

NEŠTO TREBA PROMIJENITI Koji dio tijela vas boli? Mjesto otkriva što vas muči u životu

- Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno - kazao je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Usporedio je to sa hodanjem. Kaže da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljša nečije mentalno zdravlje kao da je hodao deset minuta. Također, studija je otkrila da snažno smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a pokazala je i to da su žene te koje konzumiraju više takve hrane.

Iako je nejasno zašto svježi proizvodi poboljšavaju naše mentalno zdravlje, ranije studije pokazale su da su, na primjer, grah, naranče i špinat bogati vitaminima E i C, a oni smanjuju upale u tijelu i unutarnji stres koji se povezuje s depresijom. Osim toga, složeni ugljikohidrati u voću i povrću mogu povećati razinu serotonina, hormona koji se povezuje sa osjećajem sreće.

Foto: 123RF

'Ako mame jedu dovoljno povrća i voća djeca imaju bolje kognitivne sposobnosti'

Ova stručnjakinja kaže da smo tijekom dana izloženi brojnim stresnim situacijama te smo skloni stimulirati organizam kako bi u što kraćem vremenu podigli razinu energije.

- Uz kavu, čaj i drugo budimo se i održavamo cjelodnevni ritam. Sve to je jako stresno i ima svoje posljedice. Suprotno od milih stimulansa, povrće i voće su adaptogeni. Sastojci iz navedenih namirnica smanjuju loš kortizol i podižu dobar, čuvaju naš prezauzeti nervni sustav i pozitivno djeluje na naše mentalno zdravlje - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i  nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Dreamstime JESTE LI MEĐU NJIMA Zima utječe na san: Neki se ne mogu razbuditi, drugi odmoriti

Dodaje da se tijekom dana troše glikogenske rezerve i potrebno je mozak redovito opskrbljivati dobrom energijom, a voće je pametan izbor.

- Svijet je suočen sa 'novom' vrstom gladi. Namirnice nemaju dovoljno nutrijenata za besprijekorno funkcioniranje organizma i ta šteta je kumulativna. Samo dostatne količine voća i povrća jamče sprječavanje gladi u nutrijentima. Posebno je važno za djecu u razvoju i za trudnice. Ako mame jedu dovoljno povrća i voća djeca imaju bolje kognitivne sposobnosti. Sreća je dakle u našim rukama tj. u našem tanjuru - pojasnila je Olja Martinić.

SAVRŠENI PAROVI: Ovi horoskopski znakovi najbolje idu zajedno, po svemu si odgovaraju

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message