Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Zbog stresa na poslu i lošeg sna mnogi ne dočekaju starost

Stresan posao u kombinaciji s nekvalitetnim snom povezan je s trostruko većim rizikom od kardiovaskularne smrti kod zaposlenika s visokim krvnim tlakom, zaključili su znanstvenici

Foto: Dreamstime
12 komentara

Otprije je poznato da stres povezan s poslom ne čini dobro organizmu kao ni nekvalitetan san. I stres i premalo sna sami po sebi nose sve vrste zdravstvenih rizika, ali za ljude koji boluju od hipertenzije ta je kombinacija još opasnija.

Kod visokotlakaša koji loše spavaju i pod stresom su na poslu, rizik od kardiovaskularne smrti trostruko je veći, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnome časopisu European Journal of Cardiology, a prenosi portal TreeHugger.

ZAPOSLENE SU U BOLNICI Slijepe žene otkrivaju rak dojke kod drugih žena, prije liječnika

- Ako ste na poslu po stresom, spavanje bi vam moglo pomoći da se od toga oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a kada su u kombinaciji s hipertenzijom učinak je još toksičniji - rekao je jedan od autora studije Karl-Heinz Ladwig iz njemačkog Centra za istraživanje okoliša i zdravlje i Medicinskog fakulteta Tehničkog sveučilišta u Münchenu. 

Ovo je prva studija koja je istražila na koji način stres na poslu i loš san pridonose preuranjenoj smrti od kardiovaskularnih bolesti kod zaposlenika s visokim tlakom.

Stress concept | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Studijom je bilo obuhvaćeno 1959 zaposlenika u dobi od 25 do 65 godina. Svi su imali hipertenziju, ali se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes. U usporedbi s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična čimbenika evidentirana je triput veća vjerojatnost od srčane smrti.  

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabilježen je 1,6 puta veći rizik od preuranjene smrti, a kod osoba s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći. 

Definicija stresa na poslu je zanimljiva: visoko zahtjevan posao i mala kontrola. Drugim riječima, radna mjesta na kojima su velika očekivanja, ali djelatnici nemaju ovlasti za donošenje odluka.

- Ako imate visoke zahtjeve ali i veliku kontrolu, što znači da možete donositi odluke, to može biti čak i pozitivno za zdravlje. No štetno je ako ste zarobljeni u stresnoj situaciji koju ne možete promijeniti - rekao je Ladwig. 

'VIRUSNI SEKS' Opasna zaraza: Miješa se DNK oralnog i genitalnog herpesa

Kao definicija lošeg sna navode se problemi s uspavljivanjem i održavanjem kontinuiteta spavanja. "Održavanje kontinuiteta spavanja najčešći je problem kod ljudi koji imaju stresan posao", rekao je Ladwig. "Oni se bude u 4 sata ujutro kako bi išli u zahod i vraćaju se u krevet razmišljajući o tome kako riješiti neke stvari na poslu." 

- Svako od tih stanja je samo po sebi rizičan čimbenik... a jedan povećava rizik od drugog. Fizička aktivnost, zdrava prehrana i strategije opuštanja važni su jednako kao i smanjenje visokog tlaka lijekovima ako su oni potrebni - istaknuo je Ladwig. 

OTKRIVENA TAJNA: Evo što je Harry šapnuo Meghan kad su donijeli sina pred novinare

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message