Obavijesti

News

Komentari 41

Grbin HDZ-ovcima: Podržavanje korupcije znači biti korumpiran. A vi ste, dakle, korumpirani

Grbin HDZ-ovcima: Podržavanje korupcije znači biti korumpiran. A vi ste, dakle, korumpirani

Vladajući odbijaju osnivanje Istražnog povjerenstva za utvrđivanje ometanja i utjecaja na istrage i procesuiranja korupcije. Predsjednik SDP-a dobio je zabranu govora jer ih je zbog toga nazvao korumpiranima

VIDEO

Nakon afere Janaf, cijela oporba se ujedinila i zatražila osnivanje saborskog Istražnog povjerenstva za utvrđivanje ometanja i utjecaja na neovisne istrage i procesuiranja slučajeva korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta. Dakle, obzirom da istraga traje, nisu se mogli fokusirati konkretno na Janaf već općenito na probijanje istraga i korupciju. Tek malo više od dva mjeseca nakon što je ta afera odjeknula poput bombe, u kojoj su uhićeni direktor Uprave Janafa Dragan Kovačević, dva gradonačelnika Vinko Grgić (SDP) i Dražen Barišić (HDZ), poduzetnik Krešo Petek te još niz ljudi, rasprava o osnivanju Povjerenstvu došla je na dnevni red Sabora. Doduše, u kasnim poslijepodnevnim satima. 

- Afera Janaf je bila kap koja je prelila čašu i potaknula oporbu da nastupi ujedinjeno bez obzira na naše razlike i zatraži osnivanje ovog Povjerenstva - istaknuo je Mostov Nikola Grmoja naglasivši kako je u toj aferi zakazao čitav niz institucija.

Jandroković je opominjao neke zastupnike da ne psuju, a Selak Raspudić pozvao da sluša ušima
Jandroković je opominjao neke zastupnike da ne psuju, a Selak Raspudić pozvao da sluša ušima

- Očigledno su zažmirile po nečijem političkom nalogu. Podsjetit ću da je glavni državni revizor nedavno ovdje u Saboru potvrdio da državna revizija nije bila u Janafu punih šest godina, praktički tijekom cijelog inkriminiranog razdoblja. A bez toga se nisu mogle utvrditi nepravilnosti u javnim nabavama. U periodu kad su se odvijale sumnjive radnje, ne postoji ni minimum državne kontrole - poručio je Grmoja, koji se obrušio i na poreznu upravu. 

'Stalno slušamo razne isprike za odbijanjem raznih Istražnih povjerenstava'

- Porezna uprava spava na ušima, ispred nje možete proći s traktorom punim keša, a da vas nitko ne pita otkud vam toliki novac. Gazi naše ugostitelje, poduzetnike i obrtnike zbog 20 kuna viška u blagajni, a neki traktore i pune kamione para namlate bez ikakvog nadzora - istaknuo je. 

Sve zanima zašto je to tako, jedino vladajući misle da se njih to ne tiče, naglasio je. 

- Oni dobro znaju onu narodnu - bolje imati 100 afera nego samo jednu. Jedna vas obilježi, a stotinu čine šumu od koje se više ne vidi drvo - dodao je. 

Vladajući su se već prije dva mjeseca izjasnili kako će odbiti osnivanje Istražnog povjerenstva, a oporba poručuje kako su im argumenti za to nesuvisli, cinični i lažni.  

Vodstvo HDZ-a ima šalabahter koga treba izabrati: To je suludo i bespotrebno stvara zlu krv...
Vodstvo HDZ-a ima šalabahter koga treba izabrati: To je suludo i bespotrebno stvara zlu krv...

- Otkad sudjelujemo u nacionalnoj politici, slušamo razne argumente protiv svakog Istražnog povjerenstva, najčešće nam govore da bi ono ometalo istragu. Sada nam govore da hoćemo voditi kampanju za lokalne izbore, kao da biste vi i u lipnju nakon izbora pristali na osnivanje Povjerenstva - istaknuo je Grmoja dodavši kako će testirati većinu i tada. 

- Valjda će doći vrijeme za osnivanje kad svi akteri afere pomru - rekao je. 

Pozvao je sve da dignu ruku za osnivanje Povjerenstva i pokažu da neće pristati na pljačku, korupciju i kriminal. 

'U Njemačkoj u Istražnom povjerenstvu oporbe sudjeluju i vladajući. U Hrvatskoj HDZ i njegovi sateliti to žele spriječiti'

SDP-ov Peđa Grbin također je poručio kako HDZ svaki put ima neku ispriku u objašnjenju zašto Povjerenstvo ne može. Osvrnuo se i kako to funkcionira u Njemačkoj. 

- Kada se u Njemačkoj dogodio tzv Wirecard skandal, težak gotovo dvije milijarde eura, povezan s pranjem novca, a u kojem se sumnjiči da je upleten i najviši vrh vlade, oporba je predložila Povjerenstvo. Oporba koja se sastoji od stranaka koje nisu ideološki povezane jer korupcija nema ideologije - ili si protiv korupcije ili nisi, nema trećeg pogleda na taj rak koji razara hrvatsko tkivo. Tamo vladajući, ne da ga nisu spriječili nego u radu tog Povjerenstva sudjeluje bez obzira što im dolaze izbori jer je Njemačka demokratska zemlja, koja svoje skandale želi raščistiti - poručio je. 

S koronom kao i s korupcijom. HDZ postojano stvara probleme da bi se hvalio kako ih rješava
S koronom kao i s korupcijom. HDZ postojano stvara probleme da bi se hvalio kako ih rješava

U Hrvatskoj, naglasio je, HDZ i njegovi sateliti to žele spriječiti. 

- Curenja su tu, istrage se probijaju, rezultati se dojavljaju osumnjičenima pa slušamo kako je prvoosumnjičeni u jednoj velikoj aferi dobio dojavu i bacio mobitel u Savu. Ako doista želimo borbu s korupcijom, bili lijevi ili desni, onda u toj borbi moramo biti svi zajedno i osuditi svakog tko u tim radnjama sudjeluje, bez obzira iz koje političke stranke dolazi - rekao je predsjednik SDP-a dodavši kako se borbom protiv korupcije pokazuje domoljublje.  

- A ne busanje u prsa ili mahanje zastavama. Domoljublje je borba za bolju, nekorumpiranu i pravednu Hrvatsku i ovo Povjerenstvo bi išlo u tom smjeru, no od onoga što smo čuli od kolega iz HDZ-a, kod njih za takvo domoljublje nema mjesta - poručio je. 

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) podsjetila je kako je premijer Andrej Plenković prvo rekao da će HDZ podržati osnivanje Povjerenstva, a da je, nakon što je pročitao odluku i vidio da se ono želi baviti sustavnim nedostatcima u borbi protiv korupcije, rekao da se ono neće osnovati.

- Mi smatramo da postoji javni interes za osnivanjem Povjerenstva da građani saznaju zbog čega je moguće da osobe koje imaju ozbiljni sigurnosni rizik postaju direktori strateških državnih kompanija, suci, državni odvjetnici, da dobiju informacije zašto toliko postupaka političke korupcije nema pravosudni epilog, zašto traju desetljećima, da saznaju da li postoji direktni ili indirektni utjecaj politike prema organima istrage... - istaknula je Benčić. 

'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'
'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'

Naglasila je da saborski Odbori nemaju toliku moć kao Povjerenstva, na što se poziva Plenković ističući kako se sve može provesti na Odborima. 

- Ako je tome tako, pa što niste riješili to tako u 30 godina? Niste jer nije bilo političke volje - rekla je. 

HDZ se protivi Povjerenstvu, naglasila je, jer bi se tada vidjelo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je slab i neotporan na političke utjecaje i da zbog toga ne možemo riješiti niti jednu veliku političku aferu. 

- Upravo zato je premijer podvio rep i zabranio svojim zastupnicima da glasaju za osnivanje. Iz toga možemo zaključiti da se HDZ napokon boji - poručila je istaknuvši kako se male građane kažnjava za neplaćene račune dok se "ekipa koja uzima milijune i koja se smatra elitom sastaje po zatvorenim lobističkim klubovima i skriva lovu u tuđim garažama."

Izlaganje Grbina i Grmoje, HDZ-ov Branko Bačić ocijenio je jednim od bizarnijih. 

- Vaš potpredsjednik SDP-a, Ranko Ostojić, je tužio Grmoju da ga je ovaj lažno optužio da je kao potpredsjednik Vlade utjecao na tijela progona ne bi li nadzirali Petrova - istaknuo je upitavši je li to točno. 

- Ako jest, onda svjedočimo utjecaju politike  i onda Grmoja mora reći tko je to probio mjere unutar sustava da on dozna da je politika utjecala na tijela progona - poručio je.

Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir građana
Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir  građana

Grmoja mu je poručio kako se HDZ odmah našao prozvanim krivim zbog traženja da se ovo Povjerenstvo istraži. 

- Vi osjećate da je sve upereno protiv nas. Zato se vi osjećate krivim jer ste crne torbe nosili - rekao mu je pa od predsjednika Sabora dobio opomenu jer nije govorio o povredi Poslovnika za što se i javio. 

'U borbi protiv korupcije postoje samo oni koji se bore i oni koji su korumpirani. A vi se svrstavate u ove druge - korumpirane'

Grbin je Bačiću odgovorio da konkretne činjenice o slučaju o kojem on govori ne zna.

- Ne mogu ih znati jer nije proveden sudski postupak, ali da ih vi želite znati onda bi pristali na osnivanje Povjerenstva jer vladajući imaju većinu, a u prijedlogu za osnivanjem nema vremenskog ograničenja i niti jedna afera u radu ovog Povjerenstva ne smije biti isključena - poručio je Grbin dodavši kako u borbi protiv korupcije postoje samo oni koji se bore i oni koji su korumpirani.

- Odbijanjem osnivanja ovog Povjerenstva, vi se, kolega Bačiću, svrstavate u ove druge - korumpirane - dodao je Grbin.

Prozivku HDZ-ovaca korumpiranima, HDZ-ov Josip Borić ocijenio je uvredom. Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, složio se s njim i poručio kako je Grbin izravno optužio zastupnike da su korumpirani, za što smatra da nije korektno. 

- Nemate dokaze, niste iznijeli dokaz za tu tvrdnju i ja vam dajem opomenu. Molio bih da ne iznosimo osobne kvalifikacije - poručio je.

Grbin je naglasio kako podržavanje korupcije znači biti korumpiran. 

- Vi i HDZ podržavate korupciju, dakle, korumpirani ste - odgovorio mu je pa mu je Jandroković dao još opomenu i oduzeo riječ do kraja rasprave.

- Mogu i ja vama reći da ste korumpirani jer i u vašoj biografiji postoje neke mutne situacije. Nemojte to činiti - poručio mu je Jandroković. 

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijevi blok), aludirajući na situaciju sa Znanstvenim savjetom, poručio je kako bi Jandroković najviše volio kad bi se oporbi mogao zahvaliti na suradnji i izbaciti ih van. 

- Ali ne možete to jer smo dobili samo mrvicu manje glasova od vas - poručio je.

'Velike korupcijske afere ne mogu se riješiti godinama zato što stranci koja je optužena i osuđena za korupciju ne odgovara funkcionalno i učinkovito pravosuđe'

Dalija Orešković, zastupnica Centra, odgovorila je Sandri Benčić na pitanje zašto se godinama ne mogu riješiti velike političke korupcijske afere i nema kaznenih postupaka.

- Odgovor je vrlo jasan. Zna se. Zato što stranci, koja je već jednom optužena i osuđena za korupciju, ne odgovara funkcionalno i učinkovito pravosuđe. Odgovara im isključivo pravosuđe u kojem dobro prolaze HDZ-ovci na osuđeničkoj klupi - istaknula je. 

Poručila je građanima da se nijedna nepravda koju oni osjećaju neće promijeniti dok se ne promijeni parlamentarna većina. Obrušila se i na predsjednika HSLS-a i gradonačelnika Bjelovara, Darija Hrebaka, nazvavši ga Judom, tehnološki naprednijom verzijom žetončića.

- Gdje je ovog trena transparentni Dario Hrebak? Toliko je transparentan da je postao proziran, nevidljiv, kao što su prozirni i razlozi zbog kojih podržava vladajuću većinu. Pričinilo mi se da sam noćas sanjala Vladu Gotovca, koji mi je poručio da srdačno pozdravim Hrebaka i da mu poručim da sjajno čuva Hrvatsku od niskosti i mržnje, odlično mu ide taj posao. Jer doista nema ničeg liberalnog u podržavanju koruptivne većine - poručila je ponovivši kako su vladajući protiv ovog Povjerenstva jer se ne bavi pojedinačnom aferom nego anomalijama u institucionalnom i zakonodavnom okviru zbog kojih borbe protiv korupcije u Hrvatskoj nema.

- Meni je drago da se ova rasprava vodi u tjednu kad se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i ovo je najbolji način da se taj dan obilježi. Zapravo bi taj dan trebalo proglasiti danom šutnje - poručila je Orešković.

Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta složila se da se HDZ-ovci boje vladavine prava i funkcionalnog pravosuđa. Pita se i zašto nitko iz Vlade nije došao u Sabor braniti svoje stajalište o odbijanju osnivanja Povjerenstva. 

- Svjedočimo godinama koruptivnim radnjama, koje se ne daju sakriti - poručila je.

Da je premijer danas u sabornici, poručila je Benčić, morao bi obraniti neobranjivo.

- Korupcija ne bi bila raširena da DORH, policija, USKOK, porezna uprava, ali i sudovi svih razina rade svoj posao. Oni ne rade svoj posao, ne zato što su nesposobni, nego zato što su ključni predstavnici ili sami upleteni u korupciju ili su se dali politički instrumentalizirati - poručila je. 

Navela je kako je bivši bavarski ministar financija morao dao ostavku na mjesto saveznog predsjednika njemačkih štedionica jer je zakasnio s podnošenjem porezne prijave, a državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv njega. Tamošnje je državno odvjetništvo, istaknula je, neovisno. Podsjetila je na konferenciju premijera s našim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom zbog putnih naloga u Vladi, nakon čega je Tomislav Saucha, osumnjičen u toj aferi, počeo podržavati Vladu.

- Time je Plenkovićeva vlada pokazala svoju samovolju i postavljanje iznad zakona te jasno poručila da DORH nije neovisan - poručila je podsjetivši i na slučaj bivšeg predsjednika Stipe Mesića i kupovinu dva stana u elitnom dijelu grada, koje je kupio, kako je rekao, posudbom novaca od Bože Dimnika, kao i sličan slučaj bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića.

Naglasila je kako istrage miniraju sami državni odvjetnici.

- Oni sami krše zakon, to je prestrašno - dodala je pa podsjetila i na slučaj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića, koji je bio član masona.

Mostov Marin Miletić istaknuo je kako je poštenje temelj. Ako nema poštenja, onda ništa nema smisla, naglašava. 

- Vlastite majke bi me bilo sram da nije poštena, moje žene s kojom sam od 16. godine života, moje djece, biskupa - poručio je. 

'Država kod malih ljudi odmah reagira, a oni koji su državu unakazili, oštetili je za nekoliko milijardi kuna, nikada za to neće odgovarati'

Predsjednik Suverenista, Hrvoje Zekanović, istaknuo je kako se ni nakon prošlih Povjerenstava nije riješilo ništa, ali da je legitimno njima preispitati potencijalno koruptivne radnje. 

- Ovo je jedan veliki igrokaz jer mi u našoj obitelji imamo obitelj koja se preziva Todorić i koja ima spise od 100.000 stranica i koja će završiti svoje suđenje, znate kada? Nikada. Onda imamo Sauchu, koji je bio u SDP-u i koji će završiti svoj sudski proces, znate kada? Opet nikada. Onda imamo Kovačevića iz HDZ-a, koji će vjerojatno završiti u zatvoru, znate kada? Nikada. Pa Sanader, Vidošević, Grgić iz SDP... Pa skupine koje se zovu Borg, koje nećemo ni suditi, pa neke famozne četke plaćene državnim novcem pri obnovi Gunje, famozno bojanje tunela... I sve to pada u zaborav - poručio je naglasivši da je to tako jer smo društvo dvostrukih kriterija. 

- Država kod malih ljudi odmah reagira, tu je stroga i neumoljiva, a s druge strane imamo one koji su državu unakazili, oštetili je za nekoliko milijardi kuna, koji su danas, nažalost, simbol države, a oni nikada neće odgovarati za ono što su napravili - rekao je.

'Ovdje je toliko širok djelokrug Povjerenstva da bi osnivanje bio potez bez presedana'

HDZ-ov Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa, poručio je kako HDZ neće podržati osnivanje Povjerenstva, ali ne zato što se nečega boje, nešto skrivaju ili žele ugasiti borbu protiv korupcije, nego zato što je ovo samo igrokaz.

- Za vrijeme HDZ-ovih vlada izgrađen je sustav, možda nije dobar i ne funkcionira, ali izgrađen je sustav sa cijelim nizom institucija kojima je zadaća borba protiv korupcije - rekao je dodavši kako nedavno prilikom rasprave o sudbenoj vlasti od oporbe, osim uvreda i kritika, nije čuo nijedan prijedlog kako da se sustav pravosuđa unaprijedi.

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, je naglasio kako već dva mjeseca tupe da je ovako napisana odluka o osnivanju Povjerenstva suprotna Zakonu o Istražnim povjerenstvima jer su djelokrug rada i pitanja na koje bi ono trebalo odgovoriti preširoki. 

- Do sada je bilo 11 Povjerenstava osnovano u Saboru i za svako je bilo definirano točno određeno pitanje, ovdje je toliko širok djelokrug rada da bi osnivanje ovog Povjerenstva bio potez bez presedana - poručio je.

Pita se što bi to HDZ htio sakriti kad je sve procesuirano.

- A ono što je na sudu u postupku, ne smijemo raspravljati, dovodite nas u poziciju da se mi branimo kao da mi nešto skrivamo, što bi ovo Povjerenstvo utvrdilo. Pa neka utvrdi bilo koje radno tijelo - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke