Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Stariji zamrzivači rade po 20 godina, temperatura je -24 C'

Kako je moguće da tijelo bude u zamrzivaču 19 godina te kako netko može kraj toga prolaziti svaki dan i znati što je u njemu, samo su neka od pitanja koja se postavljaju u slučaju smrti Jasmine Dominić

77 komentara

Sve o stravičnom slučaju čitajte u velikom SPECIJALU

Mjesto Palovec blizu Čakovca već je nekoliko dana u šoku zbog pronalaska tijela. Susjedi obitelji Jasmine Dominić, koja je pronađena nakon 19 godina u zamrzivaču obiteljske kuće, zatvorili su se u svoje kuće i ne žele odgovarati na pitanja. Kažu da im je najveći problem što ni sami ne znaju što se događalo u kući u Novoj ulici. Znali su da je žena nestala, no nitko nije ni sumnjao da se njezino tijelo nalazi u kući. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Iz obitelji su im govorili da je otišla u inozemstvo, no motivi takvog čina i dalje su nepoznati. Puno je pitanja i dalje otvoreno. Neka od njih su pokušali odgovoriti stručnjaci. 

Kako je moguće da tijelo bude u zamrzivaču 19 godina? Mogu li takvi aparati tako dugo raditi?

Stariji uređaji za zamrzavanje su, uz ispravno korištenje, mogli raditi 20 godina bez problema. Ako ga nisu puno otvarali, unutra se nije stvarao led, kaže serviser za hladnjake.

POGREB JE U SRIJEDU Jasminu će pokopati kraj oca u Palovcu: Do smrti ju je tražio...

Glavni krivac za stvaranje leda u njima je topli zrak koji ulazi nakon otvaranja. Ako su gumene brtve bile ispravne, temperatura je mogla biti stalna između -20 i -24 stupnja Celzijusa. Uz to, nakon nestanka struje, aparat bi se sam upalio. Bez struje mogu držati istu temperaturu bar dva dana.

Može li se zavarati poligraf? Kako nisu otkrili da im je netko od obitelji lagao tijekom ispitivanja?

Aparat za poligrafsko testiranje bilježi u svakom trenutku bilo kakve promjene u organizmu. On je zabilježio kako se netko ponašao na ispitivanju, no moguće je da je ispitivač pogrešno procijenio, rekao nam je jedan sudski vještak.

NEUTJEŠNI TATA MARTIN Otac je vjerovao da je Jasmina pobjegla s vozačem kamiona...

Točnost detektora laži je iznad 96 posto. Mjeri će trbušno i plućno disanje, krvni tlak i puls te kako oni padaju i rastu. Za izravna pitanja teško se pripremiti i profesionalcima koji ga žele prevariti.

Kako je moguće da netko zna za tijelo i svaki dan prolazi kraj njega? Je li takav čovjek normalan?

S obzirom na to da ne znam detalje, kao ni osumnjičenu, mogu tek reći da, ako se dokaže sumnja da je ubila sestru i držala je u škrinji, sigurno nije mentalno zdrava osoba.

'TE ŽENE NEMA OD 2000.' Tijelo u škrinji: Svjetski mediji pišu o strahoti u Međimurju

Rekla je to psihologinja Mirjana Nazor za 24sata. Dodala je kako normalna osoba, ako zna da se tijelo nalazi u škrinji za zamrzavanje, ne bi mogla prolaziti kraj toga pet dana, kamoli 19 godina. Za takvu osobu pretpostavlja da ima problem s podvojenom ličnosti te da bi to mogla sakriti.

Što se događa s tijelom nakon smrti? Je li je netko micao? Mogu li naći dokaze kad je ono zamrznuto?

Teoretski je moguće da tijelo stoji u škrinji za zamrzavanje 19 godina. Niska temperatura će ga zaštititi od truležnih promjena te bi stručnjaci mogli naći dokaze, rekao je sudski vještak i patolog Mladen Marcikić ne ulazeći u konkretan slučaj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prije obdukcije, treba se odlediti. Dodao je da se otprilike nakon 10 sati od smrti mišići tijela koče. U takvoj se poziciji tijelo može nalaziti oko tri dana prije nego što ponovno postane mlohavo.

U ZGRČENOM JE POLOŽAJU Jasminino tijelo dopremili su u zamrzivaču: Uskoro obdukcija

Što će biti s obitelji stradale Jasmine? Kako dobiti psihološku pomoć? Tko bi se za to trebao pobrinuti?

U sve bi se morao uključiti Centar za socijalnu skrb iz Čakovca. Oni moraju razgovarati sa svima, posebno s djecom.

Rekao nam je to psihoterapeut i socijalni pedagog Nebojša Buđanovac. Kaže da bi socijalni radnici trebali pomoći obitelji, uputiti ih na psihološka savjetovanja i pomoći jer ih je sve obilježeno.

'BILA JE ZGRČENA' Tijelo u zamrzivaču: 'Vidovnjak nam je rekao da je ona ubijena'

Tijek događaja

Možda vas zanima i ovo:
Message