Obavijesti

News

Komentari 2

Stojak prozvao Milana Bandića zbog neodgovornog ponašanja

Stojak prozvao Milana Bandića zbog neodgovornog ponašanja

Kada jedno od najatraktivnijih gradskih zemljišta prodajete, i to potpuno iznenada, nenajavljeno, za iste novce za koje ste ga kupili, ne čini mi se da je baš odgovorno raspolaganje našim zemljištima, rekao je

VIDEO

Zagrebački gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak prozvao je u petak gradonačelnika Milana Bandića zbog neodgovornog ponašanja, poručivši kako je prodaja gradskih zemljišta poput Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke vrlo loš posao kada se radi iznenada i nenajavljeno.

- Kada jedno od najatraktivnijih gradskih zemljišta prodajete, i to potpuno iznenada, nenajavljeno, za iste novce za koje ste ga kupili, ne čini mi se da je baš odgovorno raspolaganje našim zemljištima, našim novcima, zagrebačkim novcima, ne gradonačelnikovim. Ukoliko se ova prodaja zemljišta Paromlina realizira kroz prihvaćanje proračuna mi nećemo dobiti novu Gradsku knjižnicu, novi centar kulturnog okupljanja Zagrepčana, nećemo dobiti jednu ustanovu koja nam nužno je potrebna - rekao je Stojak u Gradskoj skupštini.

Planirao je još jednu žičaru na Sljemenu: Ista arhitektica, isti projektant, isti savjetnik!
Planirao je još jednu žičaru na Sljemenu: Ista arhitektica, isti projektant, isti savjetnik!

Istaknuo je kako se izgradnja Gradske knjižnice na zemljištu Paromlina obećavala dugi niz godina, ali da se neće realizirati jer će se prodajom zemljišta namiriti proračunska rupa od više od milijardu kuna, za koju Stojak tvrdi da je nastala rasipničkim i neodgovornim ponašanjem gradonačelnika Milana Bandića.

- 75 milijuna kuna je bila cijena po kojoj je Grad Zagreb kupio zemljište Paromlina 2006. godine. 2020. godine Gradsku knjižnicu nemamo, nije izgrađena, čak niti ne možemo naslutiti kada bi ona mogla biti tamo. Ali je zato gradonačelnik za istih 75 milijuna kuna najavio prodaju tog zemljišta. Nekako mi se ne čini da je to dobar posao u Zagrebu. To je vrlo loš posao - ustvrdio je Stojak.

Naglasio je kako se ništa drugo nije moglo ni očekivati od čovjeka koji je uistinu "neumoran u obećanjima" te još neumorniji u neispunjavanju obećanja.

- To je nešto čemu smo svjedoci svih ovih godina njegovih mandata - kaže.

Je li ukleta Žičara Bandićev izborni adut ili glogov kolac u srce njegove političke karijere?
Je li ukleta Žičara Bandićev izborni adut ili glogov kolac u srce njegove političke karijere?

- Projekti se u Gradu Zagrebu uopće planski ne planiraju, nego se prilagođavaju potrebama čovjeka koji se zove Milan Bandić. Volio bih da predstavnici Gradske uprave na sjednici Gradske skupštine odgovore jasno i glasno zašto se jeftino prodaje Paromlin, zašto tamo neće biti knjižnica, iako su utrošeni milijunski novci da bi se pripremila gradnja knjižnice - kazao je Stojak.

Ističe da je ovakva situacija nastala zbog politike koja je došla do svojeg kraja.

- Koja želi rasprodati sve vrijedno što imamo u Zagrebu šest mjeseci pred izbore, na izborima na kojima Milan Bandić po prvi puta nije favorit, i nadam se da će se to i pokazati - ustvrdio je Stojak.

Stojak je komentirao događaj od prije nekoliko dana kada je Bandić s kolegicom bio snimljen u dućanu koji prodaje krzno, a pri tome nije poštivao epidemiološke mjere jer nije nosio zaštitnu masku.

Bandića snimili za ručkom dok se pušta Ceca, a on kaže: 'Fućka mi se tko što snima i šalje...'
Bandića snimili za ručkom dok se pušta Ceca, a on kaže: 'Fućka mi se tko što snima i šalje...'

- Vidite kako je bitno da imamo kriterije jednake za sve, bez obzira jeste li gradonačelnik, premijer ili obični građanin. Kao gradski zastupnik na javnim okupljanjima pokušavam pokazati da se moramo svi pridržavati onoga što nam je netko rekao da bi sačuvali svoje zdravlje. Tako bi se trebao ponašati i gradonačelnik. Ugrožava svoj život i zdravlje, i zdravlje drugih, a on je ipak čovjek koji mora paziti na svoje zdravlje jer je u rizičnoj skupini preko 65 godina - zaključio je Stojak.

Tomašević: Rasprodaja najvrjednijih gradskih zemljišta prestat će nakon izbora

Predstavnici političkih platformi Zagreb je NAŠ i Možemo upozorili su u petak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rasprodaje najvrjednija gradska zemljišta poručivši da je to još jedan primjer katastrofalnog upravljanja Gradom, koje će prestati nakon izbora u svibnju.  

Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin na konferenciju za novinare na parkiralištu na mjestu nekadašnjeg kompleksa TŽV Gredelj upozorili su na opću rasprodaju najvrjednijih gradskih zemljišta i nekretnina koju Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem provodi pod okriljem pandemije.

Bandić odgovorio Juričanu: Tvojim džinom ću nakon izbora nazdraviti za svoj sedmi mandat
Bandić odgovorio Juričanu: Tvojim džinom ću nakon izbora nazdraviti za svoj sedmi mandat

Tomašević je rekao da su prije nekoliko tjedana u prijedlogu proračuna Grada Zagreba za sljedeću godinu saznali da Bandić namjerava prodati zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina kako bi ostvario prihod od oko milijardu kuna.

Rekao je da u ovom trenutku nije još jasno je li se ta zemljišta prodaju da bi se napravio "opet neki deal kao za Zagrebački Manhattan ili za onaj isto čudan model javno privatnog partnerstva u Bloku Badel ili se ova zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa".

- Ta tri zemljišta koja su najvrjednije obiteljsko srebro, najvrjednija imovina Grada ide sada na bubanj po diskontnim cijenama - upozorio je Tomašević.

Juričan: HDZ i Bandić su klaunovi, oni su u braku iz interesa, sve su podijelili
Juričan: HDZ i Bandić su klaunovi, oni su u braku iz interesa, sve su podijelili

Rekao je da istovremeno u gradskom proračunu za sljedeću godina ima i apsurda, jer s jedne strane u rashodima imamo 10 milijuna kuna koliko plaćamo projektnu dokumentaciju za novu knjžnicu na području Paromlina, a u isto vrijeme u prihodima planiramo uprihoditi 70-ak milijuna kuna od prodaje Paromlina. "Tko je tu lud?", pita Tomašević.

- Kad gledamo cifre, mi smo kao Grad, platili samo Zagrepčanku i Gredelj, ta dva zemljišta, s kamatama, milijardu i tristo milijuna kuna. Sada ih prodajemo za nešto manje od milijardu kuna. Znači, ostvarili smo direktan gubitak kao Grad, direktan minus kojim se samo povećava gradski minus, od 305 milijuna kuna - istaknuo je Tomašević.

Rekao je da prodajom zemljišta Gredelja, Grad Zagreb planira u sljedećoj godini ostvariti prihod od 618 milijuna kuna. Napomenuo je da je 2005. kad je Grad kupovao to zemljište, za njega platio 640 milijuna kuna, što znači da u 15 godina uz inflaciju mi prodajemo to zemljište jeftinije nego što smo ga kupili, a da jedino što smo od njega napravili je privremeni parking. Slična situacija je i sa drugim zemljištima, kaže Tomašević.

Samo kod Bandića: Direktor podnio ostavku zbog afere, a sad kažu: Ma nije on ništa kriv
Samo kod Bandića: Direktor podnio ostavku zbog afere, a sad kažu: Ma nije on ništa kriv

Podsjetio je i da je 2007. Zagrebački holding emitirao obveznice po nevjerojatno visokim kamatnim stopama od 5,5 posto i gotovo cijeli taj novac je otišao isključivo na kupovinu tih zemljišta. Na Paromlinu je 2017. obećana gradska knjižnica, stavljena je u strategiju i potrošeno je 15-ak milijuna kuna na projektnu dokumentaciju, a sada se planira to prodati.

Podsjetio je da su već 15 godina upozoravali da prostore vrijedne industrijske baštine trebamo razviti i revitalizirati i stvoriti javne i druge sadržaje, a Bandić im je tada poručio "da trebamo biti strpljeni, spašeni".

- Možemo zaključiti da zapravo Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, Grad bez novaca sa praznom blagajnom i bez mogućnosti daljnjeg razvoja - poručila je Urša Raukar Gamulin. 

Otvorili adventske kućice u Zagrebu, Bandić ih podržava
Otvorili adventske kućice u Zagrebu, Bandić ih podržava

- To raditi u zadnjim mjesecima svoje vladavine, prodavati ovako vrijednu imovinu da bi pokrio svoje promašaje, financijske i druge,  je potpuno neodgovorno. A HDZ što god odlučio, ići će njima na dušu i to će isto tako biti i njihova politička odgovornost - istaknuo je Tomašević.

Kaže i da će to ipak morati još jedanput doći na sjednicu Gradske skupštine kako bi se pokrenuo natječaj za prodaju tih zemljišta, ali i podsjetio kako je za Blok Badel "odlukom HDZ-a Skupština dala slobodne ruke Milanu Bandiću da uđe u to javno privatno partnerstvo i da Grad izgubi kontrolu nad tim zemljištem".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"