Obavijesti

Show

Komentari 9

Prva epizoda 'Igre prijestolja' je izašla prije 13 godina: Ovih 13 stvari o seriji ne znaju baš svi

Prva epizoda 'Igre prijestolja' je izašla prije 13 godina: Ovih 13 stvari o seriji ne znaju baš svi
18

'Igra prijestolja' počela se emitirati prije 13 godina, a serija je osvojila brojne nagrade među kojima je i 59 Emmyja

VIDEO

Prva epizoda Game of Thrones, odnosno Igre prijestolja, izašla je prije 13 godina. Radi se o adaptaciji književnog serijala 'Pjesma leda i vatre' autora Georgea R. R. Martina čiji se prvi dio zove Igra prijestolja. Serija se snimala u Belfastu te u drugim gradovima Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Hrvatske, Islanda, Malte, Maroka, Španjolske i SAD-a.

Ovo televizijsko remek djelo autora Davida Benioffa i D. B. Weissa osvojilo je 59 prestižnih nagrada Emmy, uključujući i nagradu za najbolju seriju dvije godine za redom - 2015. i 2016. godine, navodi EW. Također, smatra se najgledanijim televizijskim programom HBO-a u povijesti te mreže.

Hrvati luduju za ovom serijom: Producenta ubili otrovom, a u Kini se gleda unatoč zabrani...
Hrvati luduju za ovom serijom: Producenta ubili otrovom, a u Kini se gleda unatoč zabrani...

Business Insider naveo je neke zanimljive činjenice povodom 13. godišnjice prve epizode. 

Gledanost serije se više nego utrostručila od premijere

Otkako je serija premijerno prikazana 2011. godine, gledanost 'Igre prijestolja' se više nego utrostručila s 9,3 milijuna na 32,8 milijuna u 2018. godini u Sjedinjenim Američkim Državama.

Postprodukcija posljednje sezone trajala je skoro godinu dana

Na premijeru posljednje, osme sezone popularne serije, gledatelji su morali čekati gotovo dvije godine. Među glavnim razlozima bila je i duga postprodukcija posljednje sezone. Prva sezona bila je 17 tjedana u postprodukciji, dok su druga i četvrta sezona bile 21 tjedan. Treća sezona bila je 20 tjedana u postprodukciji, peta 22, a šesta 24 tjedna. Pretposljednja, sedma sezona, bila je 30 tjedana u postprodukciji.

Jedan od vodećih likova dvojio je oko uloge u seriji

Peter Dinklage u seriji je glumio kao Tyrion Lannister i tako postao jedan od najomiljenijih glumaca u seriji. No, na Redditu se jednom pojavila informacija da je skoro odbio tu ulogu jer nije želio biti u fantasy seriji.

- Dvoumio sam se, zbog žanra fantazije, rekao sam im da ne želim baš dugu bradu i šiljaste cipele - naveo je Dinklage i dodao da su ga autori serije uvjerili da njegov lik 'nije to'. 

Autor uvodne špice za hit seriju 'Obitelj Soprano': 'Nikad nisam pogledao niti jednu epizodu...'
Autor uvodne špice za hit seriju 'Obitelj Soprano': 'Nikad nisam pogledao niti jednu epizodu...'

- Pričali su mi o njegovoj kompleksnosti, činjenici da nije heroj ni negativac, da je ženskaroš i pijanica, i naslikali su mi manjkav i lijep portret pa sam potpisao ugovor. 

Korišteno je preko 10 tisuća perika i uložaka za kosu

Tijekom osam sezona popularne serije upotrijebljeno je 12,137 perika i uložaka za kosu. Više od dva mjeseca testiranja i sedam prototipova rezultirali su bojom i stilom perike koju je koristila Daenerys Targaryen, a koju je utjelovila Emilia Clarke.

Golotinja se naglo smanjila u sedmoj sezoni

Otkad je serija počela, mnogi su komentirali pretjerano korištenje golotinje i seksualnih scena. Tako je Business Insider prenio statistiku golotinje u kojoj se vidi kako su u prvoj sezoni bile gole 33 osobe i to 88 posto žena te 12 posto muškaraca.

Prva sezona je upamćena po najvećem broju golih ljudi, a zanimljivo je kako u drugoj sezoni nije bio niti jedan gol muškarac. Sedmu sezonu bilo je samo šest golih osoba. Ukupno je bilo 144 golih osoba u cijeloj seriji.

Više od 15 tisuća litara umjetne krvi potrošeno je u seriji

Nije iznenađujuće da serija inspirirana Georgeom R.R. Martinom sadrži mnoštvo smrtnih slučajeva likova, od kojih su mnoge završile na jezive, krvave načine. Tijekom snimanja serije, potrošeno je 4000 galona umjetne krvi što je ekvivalent više od 15 tisuća litara lažne krvi. Osim toga, potrošeno je čak 20.907 svijeća.

Pogledali smo seriju 'Ripley': Jedna je od rijetkih koju ćete poželjeti gledati barem dvaput
Pogledali smo seriju 'Ripley': Jedna je od rijetkih koju ćete poželjeti gledati barem dvaput

Glasanje ledenih zmajeva došlo je od pijanih obožavatelja

Dizajnerica zvuka 'Igre prijestolja' Paula Fairfield upotrijebila je neke prilično intrigantne zvukove kako bi oživjela zmajeve iz serije. Nakon što se Fairfield prvotno susrela s grupom obožavatelja na Con of Thrones, zamolila ih je da se snime kako vrište. Obožavatelji su vrištali, a to su učinili nakon noći provedene u pijanstvu.

Ponovno su se sreli na zabavi gledanja serije u Burlington Baru u Chicagu i tada im je Fairfield dala do znanja za što je iskoristila njihove vriske što je posve oduševilo obožavatelje. 

Poznate osobe su ostvarile gostujuće uloge

Popularni glazbenici ostvarili su gostujuće uloge u seriji 'Igra prijestolja'. Tako u seriji možete primijetiti Eda Sheerana koji je glumio Lannisterovog vojnika, bubnjara Coldplaya Willa Championa koji je glumio bubnjara te bend Sigur Rós kao glazbenu grupu koja je nastupala na Joffreyjevom vjenčanju. 

Jedan glumac je stvarno oderao jelena

U prvoj sezoni, kada se publici prvi put predstavlja Tywin Lannister kojeg je utjelovio Charles Dance, on dere kožu s jelena. Bilo je to pomalo uznemirujuće gledati, dijelom zbog Danceovih općih glumačkih vještina, ali i zato što se pokazalo da je zapravo oderao jelena.

- To je bio pravi jelen. Kupljen je od nekoga tko prodaje jelene i Charles Dance je tog dana naučio kako odrati jelena. Nikada ne biste znali. Činilo se kao da je to radio cijeli život - rekao je D. B. Weiss jednom prilikom za LA Times.

Glumica odlučila zadržati jaknu iz serije

Nakon snimanja svoje posljednje scene u ulozi Arye Stark, Maisie Williams je zadržala smeđu kožnu jaknu koju je nosila u sedmoj i osmoj sezoni.

Glumci su scenarij posljednje sezone morali čitati na osiguranim iPadovima

Glumac Ian Glen koji glumi Joraha Mormonta u 'Igri prijestolja' naveo je da je glumačkoj ekipi bilo dopušteno vidjeti scenarij osme sezone samo na osiguranim iPad uređajima jer je HBO bio zabrinut da bi papirnati scenariji mogli procuriti.

- Bili su apsolutno paranoični da bilo tko sazna bilo što o seriji i pokvari je - rekao je. 

Sjećate li se sitcoma 'Reba'? Evo kako glumci izgledaju danas!
Sjećate li se sitcoma 'Reba'? Evo kako glumci izgledaju danas!

Protetika je oduzimala dosta vremena

Timovi za specijalne efekte nagrađivane serije upotrijebili su više od 24.421 funti silikona za protetiku. Navodno, najduže je trebalo izraditi kostimske proteze za djecu šume i planine, za koje je svaki trajao sedam sati. Osim toga, serija je potrošila 163 tone propana i 3000 pirotehničkih efekata tijekom prikazivanja u osam sezona.

Preko 12 tisuća statista samo u Sjevernoj Irskoj

Serija je koristila 12.986 statista samo u Sjevernoj Irskoj i 2.000 članova posade iz Sjeverne Irske tijekom osam sezona serije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski
Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti  'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici
EUROSONG KARAOKE I KVIZOVI

Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti 'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici

Da Baby Lasagna ima ogromnu podršku, pokazuje i to što će se u pojedinim gradovima organizirati gledanje Eurosonga, uz nastupe domaćih zvijezda. Stela će fanove zabavljati u Rijeci