Na simptome PMS-a najbolje utječu riboflavin i tiamin iz vitamina B1 i B2, pa će prehrana bogata zelenim povrćem, grahom i crvenim mesom djelovati preventivno
Hrana bogata vitaminima B1 i B2 ublažava PMS za 35 posto
Velik broj žena koje imaju problema s PMS-om isprobale su gotovo sve kako bi što lakše "preživjele" te dane, od tableta protiv bolova do ugrijanih dekica. No najnovije istraživanje Sveučilišta Massachusetts provedeno na 3000 žena otkrilo je da simptome PMS-a najbolje ublažava vitamin B, inače sastavni dio tamnozelenog povrća, gljiva, graha, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.
Žene koje su redovito jele hranu bogatu vitaminom B imale su za 35 posto manji rizik od simptoma PMS-a, nego one koje nisu jele tu vrstu hrane, piše Lifescript.com. Čokolada i cheeseburger bogati su B vitaminima, odnosno tiaminom u vitaminu B1 i riboflavinom u vitaminu B2. Ova dva vitamina ublažavaju simptome stresa, dok druge vrste vitamina B nisu bile učinkovite.
Tiamina najviše ima u cjelovitim žitaricama, grahu, orašastim plodovima i crvenom mesu, dok riboflavina ima u mlijeku, jajima, crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću. Ti spojevi, uključujući i serotonin i dopamin pomažu u reguliranju neugodnih simptoma PMS-a kao što su promjene raspoloženja, depresija, bolovi i umor.
- Ako imate dovoljnu količinu vitamina B u organizmu to će smanjiti predmenstrualni sindrom jer taj vitami djeluje na kemikalije u mozgu koje aktiviraju PMS - istaknula je voditeljica studije dr. Patricia O. Chocano-Bedoya.