Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Izraelci tvrde: 'Pacijente smo spasili matičnim stanicama!'

Izraelci tvrde: 'Pacijente smo spasili matičnim stanicama!'
1

Tvrde kako ne samo da su svih šest pacijenata koji su bili kritilčno izbjegli fatalne posljedice, nego su se kod njih četvero znatno poboljšali respiratorni parametri. Naši znanstvenici imaju oprečna mišljenja o otkriću

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 12 ljudi oboljelih od korone otkrilo: To je kao vrtuljak smrti

Tvrtka Pluristem iz Haife objavila je da su kod šest pacijenata oboljelih od korona virusa u kritičnom stanju koji su bili u visokom riziku od smrti terapijom matičnim stanicama iz placente postigli uspjeh u liječenju, prenosi Jpost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Pacijente su liječili u tri različita izraelska medicinska centra tijekom tjedan dana. Oboljeli su bili na respiratoru te su imali upalne komplikacije izazvane korona virusom. Kod četiri pacijenta otkazali su i drugi organi, uključujući bubrege i kardiovaskularni sustav.

Iz Pluristema su objavili da su svi pacijenti preživjeli, kod njih četvero značajno su se poboljšali respiratorni parametri dok su kod dva pacijenta dosegnuli razinu tik pred skidanje s respiratora. Dodatno, kod dvoje pacijenata koji su imali ranije kronične bolesti uz respiratorni napredak javio se i klinički oporavak.

Matičnim stanicama ublažili posljedice moždanog udara?
Matičnim stanicama ublažili posljedice moždanog udara?

- Sretni smo ishodom ovog inicijalnog liječenja i nastavljamo koristiti PLX stanice za dobrobit pacijenata i zdravstvenog sustava. Spremni smo proizvesti i dostaviti velik broj matičnih stanica pacijentima u potrebi - poručio je direktor i predsjednik tvrtke Yaky Yanay.

Pluristemove PLX stanice su alogene mezenhimske stanice koje imaju imunomodulatorna svojstva, a to znači da induciraju prirodne regulatorne T stanice imunološkog sustava i M2 makrofage - objasnila je tvrtka u prethodnom priopćenju. Rezultat toga je činjenica da se opasna aktivacija imunološkog sustava može preokrenuti, a to će smanjiti fatalne simptome upale pluća.

Hrvatski liječnici obnavljaju zglobove matičnim stanicama
Hrvatski liječnici obnavljaju zglobove matičnim stanicama

Prethodna klinička istraživanja na životinjama navode kako su PLX stanice djelovale terapeutski u liječenju plućne hipertenzije, fibroze pluća, akutne ozljede bubrega i gastrointestinalnih ozljeda. Pluristem planira pokrenuti međunarodno kliničko istraživanje za liječenje komplikacija izazvanih korona virusom.

M. Lukunić/Pixsell

- Već smo u pregovorima s regulatornim tijelima u SAD-u i u Europi kako bismo definirali našu kliničku strategiju za COVID - 19 - zaključio je Yanay.

- Nisam za ovo čuo i ne znam o čemu je riječ, ali moram reći da je uzorak od šest pacijenata iznimno malen, tako da je teško govoriti o znanstveno relevantnim podacima - komentirao je ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić iz Sveučilište Goethe u Frankfurtu.

Terapija matičnim stanicama mogla bi milijunima vratiti vid
Terapija matičnim stanicama mogla bi milijunima vratiti vid

- Sa suradnicima iz SAD-a pune 4 godine istražujemo učinak specifičnih stanica izdvojenih iz posteljice (placente) u svrhu regeneracije oštećenih organa, ali istodobno razmatramo i korištenje tih stanica za proizvodnje organa. Tijekom naših istraživanja prije 2 godine sam se susreo s kolegama iz Pluristema  u Haifi kako bi vidjeli koja su nam sinergijska područja djelovanja u razvoju liječenja stanicama izdvojenih iz posteljice. Dosadašnji rezultati istraživanja specifičnih stanica izdvojenih iz posteljice (placenta) pokazuju da navedene stanice imaju mogućnost proliferacije te da se mogu diferenciraju u sva tri zametna listića (ektoderm, mezoderm i endoderm). Istodobno sve dosadašnje studije su pokazale da ove stanice ne stvaranju tumore, što je golema prednost u odnosu na embrionalne matične stanice s kojima su istraživanja obustavljenja upravo iz razloga stvaranja tumora -
pojašnjava ugledni hrvatski liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar.prof. dr. Dragan Primorac.

Od kolega iz Pluristema dobio je i podatak da nisu liječili šest nego sedam pacijenata. Objasnio je točno o kakvim je matičnim stanicama riječ, ali i gdje je nastala zavrzlama oko broja liječenih ljudi.

- Tijekom liječenja 7 oboljelih od COVID-19 kolege iz Pluristema su koristili tzv. PLacental eXpanded stanice  (PLX stanice) koje su posebnim postupkom izdvojili iz tkiva posteljica te su ih naknadno uzgajali u laboratorijskim uvjetima.  Svi oboljeli koji su ušli u njihovu studiju  bili su liječeni u jedinicama intezivne skrbi i bili su na respiratorima s teškim akutnim respiratornim sindromom. Četvero od šest pacijenata je tjedan dana nakon aplikacije PLX stanica imalo značajno poboljšanje funkcije respiratornog sustava, a njih troje ih je pred odvajanjem od respiratora. Značajno je da je četvero pacijenata oboljih od COVID-19 uz postojeće respiratorne poteškoće imalo multiorgansko zatajenje (zatajenja srca i bubrega) što je prema postojećoj COVID-19 literaturi navedene bolesnike stavlja u visoki rizik. Sedmi pacijent je naknadno uključen u studiju i rezultati učinka PLX stanica se trenutno analiziraju. U jednog pacijenta klinička slika vezano uz respiratorni sustav se pogoršalo, no iako su svi liječeni bolesnici na početku studije bili životno ugroženi, sedam dana nakon aplikacije PLX stanica svi pacijenti su vitalni kazao je prof. Primorac dodajući da iako su rezultati studije obećavajući s obzirom na broj liječenih bolesnika, još se iz studije ne mogu izvući znanstveno utemeljeni rezultati učinka liječenja COVID-19 oboljelih s PLX stanicama.

Miranda Čikotić

- PLacental eXpanded stanice  (PLX stanice) su stanice izdvojene iz posteljice (placente) i po učincima su slične mezenhimalnim stromalnim stanicama koje imaju imunomodulatorni učinak.  Raniji rezultati istraživanja moje grupe iz Specijalne bolnice Sv. Katarina, su pokazala da mezenhimalne stromalne stanice imaju snažan učinak na proces regeneracije tkiva putem nekoliko ključnih mehanizama: otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji sprječavaju staničnu smrt (apoptozu) te nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila, imaju mitogeni (proliferacijski) te iznimno snažan imunomodularni učinak, što u konačnici dovodi do popravljanja oštećenog tkiva ili čak potpunog regenerativnog učinka - navodi prof. Primorac.

Fotolia

- Kolege iz Pluristema su mi tijekom našeg susreta u Haifi prikazali rezultate koji sugeriraju da se navedene stanice (zbog njihova specifičnog imunomodulatornog odgovora) mogu koristiti kod širokog spektra pacijenata bez potrebe prethodne analize glavnog kompleksa gena tkivne podudarnosti, koji kodira tkivne ili transplantacijske antigene. Posebno ističu da PLX stanice putem kompleksnog imunomodulatornog učinka indukciraju T limfocite i M2 makrofaga čime preveniraju pretjerenu reakciju imunosnog sustava na SARS-CoV-2 virus, a koji u COVID-19 pacijenata često dovedi do više štete nego koristi. Njihovoj kliničkoj aplikaciji PLX stanica u COVID-19 bolesnika, prethodilo je niz studija na životinjskim modelima tijekom čega su utvrdili da je terapeutski učinak PLX stanica posebno učinkovit u životinja koje su oboljevale od plućne hipertenzije, fibroze pluća, akutnog zatajenja buburega te gastrointestinalnih oštećenja koja su moguće komplikacije u COVId-19 oboljelih - pojasnio je prof Primorac i dodao kako su njegovi kolege iz Pluristema razvili tri stanične linje PLX stanica: PLX-IMMUNE stanice s ciljem inhibiranja rasta stanica karcinoma, PLX-R18  stanice s ciljem stimulacije koštane srži za proizvodnjom sve tri krvne loze i PLX-PAD sta s ciljem regeneracije tkiva i redukcije upalnih tkivnih procesa.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona u Amazoniji: Zarazio se dječak iz izoliranog plemena

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi