Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Loše ste raspoloženi? Pojedite pun tanjur graha ili čokoladu

Loše ste raspoloženi? Pojedite pun tanjur graha ili čokoladu
1

Mnogi će u hrani potražiti utjehu kad se osjećaju loše. No šećer, previše kalorija i nezdravi sastojci grickalica nose negativne posljedice. Ipak, postoji hrana kojom ćete umiriti savjest

VIDEO

Odnedavno su stručnjaci počeli istraživati povezanost hrane i mentalnog zdravlja te su ustanovili kako na raspoloženje utječe niz faktora, od stresa, okoliša, nedovoljno sna, genetike, poremećaja raspoloženja, pa i nutritivnih nedostataka, piše Ecowatch.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Zbog svih nabrojanih uzroka teško je odrediti koja će hrana podignuti raspoloženje kad ste loše volje. Ipak, složili su se kako postoje tipovi hrane koji utječu na raspoloženje, pa donosimo devet namirnica koje će vas razveseliti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

1. Riba

Omega 3 masne kiseline su grupa esencijalnih masti koju organizam ne proizvodi samostalno nego ih unosimo prehranom. Riba poput lososa i tune bogata je omega 3 masnoćama koje dokazano utječu na snižavanje razine depresije. Omega 3 omogućuju bolji protok kroz stanične membrane u mozgu i čini se da igra važnu ulogu u razvoju mozga općenito.

Kliničke studije pokazuju da da omega 3 masne kiseline smanjuju razinu depresije. Iako nema standardizirane doze, većina stručnjaka slaže se da bi odrasli trebali na dan unositi 250 do 500 miligrama omega 3. Znajući da losos sadrži 2260 mg u 100 grama, čini se da je to najjednostavniji način da popravite unos tih sastavnica u svojoj prehrani.

Hrana za sreću: Jedu se leća, srdela, kupus, banana i brokula
Hrana za sreću: Jedu se leća, srdela, kupus, banana i brokula

2. Tamna čokolada

Čokolada sadrži brojne sastojke koji utječu na raspoloženje. Njezin šećer će brzo doprijeti do mozga, a sadrži i kofein, teobromin i N - acetilamin, kemijske tvari koje poboljšavaju raspoloženje. Pojedini znanstvenici raspravljaju sadrži li čokolada dovoljno tih tvari da pokrene psihološki odgovor. Unatoč svemu, bogata je flavonoidima koji dokazano poboljšavaju protok krvi do mozga i poboljšavaju zdravlje mozga.

Konačno, jednostavno je užitak jesti čokoladu pa sadrži i tu hedonističku komponentu. Njezina boja, tekstura i okus jednostavno će poboljšati raspoloženje. Budući da mliječne čokolade sadrže niz dodataka poput šećera i masnoća, najbolji odabir je tamna čokolada koja sadrži najmanje 70 posto kakaa. No oprezno s količinom, jer riječ je o kaloričnoj namirnici.

3. Fermentirana hrana

Jogurt, kefir, kiseli kupus i ostala fermentirana hrana dokazano djeluju na zdravlje crijeva, a time i na općenito raspoloženje. Proces fermentacije omogućuje rast i razmnožavanje bakterijama u hrani koje šećer pretvaraju u alkohol i kiselinu. Tijekom procesa, stvaraju se probiotici. To su živi organizmi koji potiču rast bakterija u crijevima te podižu razine serotonina.

Važno je znati da je fermentirana hrana bogat izvor probiotika, a nalazimo ih i u pivi, nekim vrstama kruha i vinu. Serotonin je neurotransmiter koji utječe na ljudsko ponašanje, a osobito na raspoloženje. Smanjuje odgovor na stres, regulira apetit i seksualni nagon. Gotovo 90 posto serotonina u tijelu nastaje u crijevima. Dodatno, bakterije iz crijeva igraju veliku ulogu u zdravlju čitavog organizma. Nedavna istraživanja pokazuju i povezanost zdravlja crijevne flore s depresijom.

Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla
Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla

4. Banane

Banane su bogate vitaminom B6 koji pomaže u sintezi dobrih neurotransmitera poput dopamina i serotonina. Velika banana koja u prosjeku teži 136 grama sadrži 16 grama šećera i 3,5 grama vlakana. U suradnji s vlaknima šećer se polako otpušta u krvotok i omogućuje stabilne razine šećera u krvi što rezultira boljim raspoloženjem. Nizak šećer vodi do lošeg raspoloženja. U konačnici, banana sa zelenom korom bogata je probioticima, a riječ je o vrsti vlakana koja hrane zdrave bakterije u crijevima.

Thinkstock

5. Zob

Zob je cjelovita žitarica koja vam podiže raspoloženje tijekom jutra. Može se pripremati na više načina, a izvrstan je izvor vlakana. U samo jednoj šalici od 80 grama sadrži najmanje 8 grama vlakana. Vlakna pomažu usporiti probavu ugljikohidrata i omogućuju njihov postepen ulazak u krvotok kako bi razine šećera bile stabilne.

U jednoj studiji pokazali su kako ljudi, koji za doručak jedu 1,5 do 6 grama vlakana, imaju više razine energije i općenito su boljeg raspoloženja. Iako isti učinak imaju i druge cjelovite žitarice, zob ima prednosti jer sadrži i željezo, pa u samo jednoj šalici zadovoljava 19 posto dnevnih potreba. Manjak željeza u krvi je nutritivni problem povezan s umorom i promjenama raspoloženja.

Masna i slatka hrana za 4 dana narušava pažnju i raspoloženje
Masna i slatka hrana za 4 dana narušava pažnju i raspoloženje

6. Bobičasto voće

Povećana konzumacija voća i povrća dokazano smanjuje depresiju. Iako još nije jasno na koji način bobice djeluju na raspoloženje, zna se da su bogate antioksidansima koji smanjuju upalne procese u tijelu. Sastojci bobica, osobito pigment antocijanin koji im daje ljubičastu boju, u jednom istraživanju pokazali su da smanjuje rizik od depresije za 39 posto. 

7. Orašidi

Orasi i sjemenke bogati su biljnim proteinima, zdravim masnoćama i vlaknima. Dodatno, izvor su triptofana, aminokiseline odgovorne za proizvodnju serotonina koji utječe na raspoloženje.

Bademi, kikiriki, orasi, lješnjaci, sjemenke bundeve, sezam i sjemenke suncokreta su odličan izbor za grickalice. Sastavnica su popularne mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijima na svijetu te pomaže u boljem zdravlju mozga. Orašidi i sjemenke snižavaju depresiju i izvor su selena i cinka koji su također važni za dobar rad mozga.

8. Kava

Kava je najpopularniji napitak na svijetu i mnogima donosi osmijeh na lice sama pomisao na tu toplu tekućinu. Kofein u kavi smanjuje mogućnost da se tvar adenozin prihvati za receptore u mozgu te na taj način potiče budnost i pažnju.

Dodatno, potiče nastanak dopamina i norepinefrina. Studija je pokazala da isti učinak imaju kava s kofeinom i kava bez kofeina, a obje povoljno utječu na raspoloženje.

Superhrana za djecu: Sjemenke idu u juhe, a riba u tjesteninu
Superhrana za djecu: Sjemenke idu u juhe, a riba u tjesteninu

9. Grahorice

Osim što su bogat izvor biljnih proteina, grah i leća utječu na dobro raspoloženje. Izvor su vitamina B koji pomažu u nastanku serotonina, dopamina i norepinefrina te podižu raspoloženje.

Vitamini B igraju značajnu ulogu u komunikaciji između stanica živaca, a niske razine tog vitamina povezuju se s razvojem depresije. Odličan su izvor cinka, magnezija, selena i željeza zbog kojih ćete se općenito osjećati bolje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara