Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pravilno spremanje povrća kako bi ono dulje trajalo u hladnjaku

Pravilno spremanje povrća kako bi ono dulje trajalo u hladnjaku
1

Mnoge domaćice svakodnevno se susreću sa situacijom da im kupljeno povrće propadne jer ga nisu u hladnjaku skladištile na ispravan način ili ga nisu stigle potrošiti. Donosimo savjete kako to izbjeći

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Na licu mjesta pravimo svoju tjesteninu, ali i vlastite umake

Ako znate što kupujete i kako to skladištite, u vašem hladnjaku možete imati svježe povrće tijekom cijele godine, piše Bonappetit.

Nemate mjesta u hladnjaku? 10 trikova kako ga organizirati
Nemate mjesta u hladnjaku? 10 trikova kako ga organizirati

POGLEDAJTE VIDEO: Koje namirnice nisu za hladnjak

Pokretanje videa...

00:52

Asistentica kuhara Gaby Melian radila je na odjelu za nabavu u Institute of Culinary Education i pazila je da proizvodi koje kupi budu svježi te da ih takvima što duže zadrži. Sa čitateljima je podijelila pet savjeta kako i vama to može poći za rukom.

1. Pažljivo birajte

. Morate odabrati kvalitetan i dobar proizvod, a u suprotnom je zaista svejedno kako ga čuvate - kaže Melian pojašnjavajući ako doma s tržnice donesete trulu jabuku ili stari kelj, nikakva priprema ni čuvanje u hladnjaku neće ih spasiti.

2. Korjenasto povrće dulje traje

- Mrkva, cikla, repa i slično je vrlo ukusno i hrskavo povrće i u hladnjaku može potrajati i do dva tjedna - nastavila je ona dodajući kako je uvjet da ste ih kupili svježe. Nakon toga sve ovisi i o tome kako ih spremate.

Pixsell

Ona odreže vrh mrkve, a repi ukloni zelene dijelove prije spremanja u hladnjak, a dodatno i odvaja od drugog povrća kako bi spriječila da korijen od njega upije vlagu. Najbolje je izbjegavati pranje prije pohrane jer voda doprinosi kvarenju. Iznimka su samo mladi luk i šparoge koje se može pohraniti u uspravnom položaju, a odrezano dno uroniti u posudu s nekoliko centimetara vode. U hladnjaku valja uvijek imati mahunarki i tikvica koje možete spremiti u ladicu, a mrkve i korjenasto povrće spremajte u vrećice. Batat i bundevu možete čuvati u ostavi i ne treba im hladnjak, a važno je da je mjesto čuvanja suho i mračno.

Namirnice koje ne treba čuvati u hladnjaku: Čokolada, med...
Namirnice koje ne treba čuvati u hladnjaku: Čokolada, med...

3. Pripazite na zeleno povrće

Salata je vrlo krhka, no kad je riječ o lisnatom povrću poput kelja i kupusa, svježinu mogu zadržati tjednima.

- Ako ih trgovci prodaju s omotanom gumicom, svakako je uklonite kako biste spriječili pritisak na lišće. Spremite ih u plastične vrećice koje ćete ostaviti otvorenima kako bi povrće imalo zraka. Radič ili endiviju dobro omotajte u plastičnu foliju i takve ih možete u ladici hladnjaka držati do tjedan dana - savjetovala je ona.

4. Nježno sa začinima

Većina je začina vrlo krhka i nježna, no ružmarin i timijan su prilično otporni. Ya njihovu dugovječnost na policama način pohrane je ključan.

- Prije nego što ih koristite, zamotajte ih u vlažan kuhinjski papir i smjestite u ladicu hladnjaka. Po potrebi uzimajte listiće i perite ih neposredno prije korištenja - kaže Melian.

Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med
Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med

5. Birajte voće koje traje

Čini se da nježno ljetno voće trune naočigled, no jabuke i citrusi mogu u hladnjaku potrajati i do nekoliko tjedana. Birajte neoštećene komade voća, osobito ako kupujete veće količine.

Ako imate samo jednu natrulu jabuku, ona će zaista uništiti i sve druge oko sebe. Voće poput jabuke proizvodi plin etilen koji uzrokuje brže zrenje i ostalog voća koje držite blizu. Ako vam hladnjak nije dovoljno velik da potpuno razdvojite voće, u ladicu spremite ono koje je osjetljivije. Organiziran hladnjak ne samo da izgleda lijepo, nego nudi i ukusniju hranu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Savjeti majstora kuhinje: Kako napraviti super slanina sendvič

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku