Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
RADITE NA SEBI

Top 10 pomalo neobičnih režima prehrane koji otapaju višak kila

Dijeta po krvnim grupama, vojnička i hibernacijska, samo su neki od režima prehrane koji vam mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Ali, imajte na umu da je uz to poželjna i fizička aktivnost

Želite li izgubiti višak kilograma ključ uspjeha je pojesti manje kalorija nego što ih potrošite, no mnogi griješe pa se previše suzdržavaju od jela, a to može imati suprotni učinak. Naime, u nedostatku hranjivih tvari u tijelu se pali 'crveni alarm' i ono počne svaku unesenu kaloriju spremati 'za crne dane'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dijeta 00:44

Metabolizam se usporava kako bi se sačuvala energija, a to usporava gubitak suvišnih kilograma. Drugim riječima, koliko god malo pojeli tijelo će pokušavati uskladištiti sve. Zato je važno dijetu provoditi pravilno, a za to vam je najbolje posegnuti za nekim od već iskušanih režima prehrane.

Donosimo vam 10 neobičnih režima prehrane koji će vam pomoći na putu do vitke linije. No, ne zaboravite da uz to morate jesti zdravu hranu, biti fizički aktivni te unositi dovoljne količine vode kako bi 'ispirali' toksine iz tijela.

1. Jogurt dijeta - cilj je 'presjeći' intenzivnu želju za hranom

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

- Ova dijeta je niskokalorična s dominantnim unosom fermentiranih mliječnih proizvoda. Cilj je 'presjeći' intenzivnu želju za hranom i to na način bombardiranja sluznice crijeva probiotičkim namirnicama. Uspostava uravnotežene mikrobiome smanjuje želju za slatkim i čak i nakon 3 do 4 dan ove dijete manja je želja za slatkim jelima i narednih nekoliko dana. Ako zdrava osoba nekoliko dana u mjesecu niskokalorijskom dijetom sa dosta jogurta stimulira regeneraciju crijevne mikroflore može u izvjesnoj mjeri i reducirati masu bez velikih rizika po zdravlje - ispričala je dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

- Ovo nije dijeta u pravom smislu riječi, iza koje stoje autor i strogo određeni plan prehrane, već se radi o internetskom fenomenu i postoji puno različitih verzija. Djelovanje jogurt dijete se zasniva na svojstvu probiotičkih jogurta da stimuliraju rast zdrave crijevne flore, a koja kao posljedicu ima brže probavljanje hrane, eliminaciju toksina pa tako i mršavljenje. Kada se hrana temeljito probavi, ujedno se unaprjeđuje zdravlje crijeva i opće zdravlje organizma. Probiotički jogurti su sigurno korisni za zdravlje, ali za sada ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji povezuju Jogurt dijetu sa mršavljenjem niti sa prethodno iznesenim teorijama o Jogurt dijeti. Kratkotrajna primjena ove dijete (1-2 dana) sigurno neće štetiti zdravim ljudima, ali dugotrajna se primjena ne preporučuje - pojašnjava prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

'Počela sam kuhati i smršavjela sam 33 kilograma u 9 mjeseci'
'Počela sam kuhati i smršavjela sam 33 kilograma u 9 mjeseci'

- Mršavljenje se najvjerojatnije postiže kalorijskom restrikcijom. Kako bi se efekt dijete povećao, mogu se uzimati i tekući probiotici koji će prirodno stimulirati imunološke stanice na sluznici tankog i debelog crijeva i potaknuti još bolji rad crijeva. Probiotici, osim toga, stimuliraju rad stanica jetre što je izvanredna potpora svakoj dijeti i detox programa. Jogurt je daleko bolji izbor nego mlijeko i to iz više razloga. Mliječna kiselina koju sadrži jogurt potiče peristaltiku crijeva, sekreciju enzima te omogućava bolju iskoristivost kalcija, fosfora i ostalih nutrijenata. Održava i regulira zdravi pH crijeva te povoljno utječe na suzbijanje rasta nekih patogena. Jogurt ima i veću probavljivost čime s povećava i iskoristivost aminokiselina i proteina u fermentiranom proizvodu, a izuzetno je pogodan za osobe s deficitom laktaze - dodao je.

2. OMG (Oh My God) dijeta - gubitak do 10 kg masnog tkiva

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

U prijevodu 'O moj Bože' dijeta, je koncept koji obećava nevjerojatan učinak - gubitak čak do 10 kilograma masnog tkiva, ali i smanjenje celulita, učvršćivanje bedara te ravan trbuh sve kroz 6 tjedana. Kako bi uspješno ostvarili navedeno, potrebno je pridržavati se sljedećih principa:

  • Preskakanje doručka omogućuje tijelu da od ranog jutra koristi svoje zalihe energije, odnosno masne naslage. Umjesto doručka autor predlaže tjelesnu aktivnost.
  • Hladne kupke ujutro (temperatura vode između 15 i 20 stupnjeva) potiču sagorijevanje kalorija jer organizam nastoji održati tjelesnu temperaturu. Za one manje izdržljive, autor savjetuje namakanje nogu u hladnoj vodi u trajanju od 15 minuta.
  • Konzumacija crne kave (umjesto doručka te bez mlijeka i šećera) se preporučuje zbog svojih antioksidativnih svojstava, nula kalorija te stimulirajućeg djelovanja na metabolizam koje prema autoru može trajati 4 do 5 sati.

Autor predlaže 3 obroka dnevno bez međuobroka u svrhu kontroliranja apetita, ali i poticanja tijela na sagorijevanje masnih naslaga u periodu dužeg posta. Ograničiti unos ugljikohidrata do 120 g dnevno. Autor tvrdi kako su svi ugljikohidrati jednaki, pa tako naš organizam ne vidi razliku između čokolade i jabuke zbog čega bi ugljikohidrate trebalo izbjegavati. Preporučuje se smanjiti unos voća jer ono sadrži fruktozu (voćni šećer) koja potiče nastanak masnih naslaga te interferira s hormonom koji regulira apetit, leptinom.

- Također, potrebno je izbjegavati voćne smoothieje i sokove kako bi se spriječio prekomjeran unos tekućih kalorija. Povećanim unosom proteina (čak do 50% dnevnog energetskog unosa) povećava se sitost i na taj način možete održati apetit pod kontrolom duži vremenski period. Umjesto napornih treninga, potrebno je biti stalno u pokretu. Autor smatra kako je bolja lagana šetnja od trčanja uz koje ćete se preznojiti. Važno je samo da ne sjedite mirno - ispričala je mag. nutr. Ela Kolak.

Fotolia

- OMG dijeta jedan je od bizarnijih prijedloga za mršavljenje. Riječ je o dijeti čiji se prijedlozi kose sa svim nutricionističkim načelima. Iako bi plan mogao dati kratkoročne rezultate, zbog demoniziranja svih ugljikohidrata dugoročno je neodrživ i riskira se jo-jo efekt dijete. Uz to, dijeta je neozbiljna i banalna. Donosi tek nekolicinu savjeta od kojih su većina upitni. Ideja da je bolje preskočiti doručak nije u skladu sa stotinama istraživanja koja pokazuju da osobe koje redovito doručkuju lakše održavaju tjelesnu masu nego ona koja to ne čine. Budući da je riječ o proteinskoj dijeti, za očekivati je da dijeta obiluje i zasićenim mastima s nepovoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih žila. Uz to, dijeta je siromašna složenim ugljikohidratima koji daju energiju, prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama zbog čega je moguća pojava zatvora i bolesti crijeva, a riskira se i bolest bubrega te osteoporoza zbog velikog unosa proteina -  komentirala je prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

Jelovnik

  • Doručak: crna kava bez mlijeka i šećera
  • Ručak: pileće prsi na naglo i povrće na žaru
  • Užina: probiotički jogurt i jagode
  • Večera: omlet s povrćem i kriška raženog kruha

3. Trosatna dijeta - jedu se manji obroci svaka tri sata

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Ideja je jesti manje obroke svaka tri sata čime organizam povećava sagorijevanje masnoća. Autor smatra kako naše tijelo skladišti dodatnu energiju i čuva masnoće ako ne jedemo dovoljno često tj. preskačemo obroke. Pravila kojih se treba držati je pojesti prvi obrok u roku od sat vremena od buđenja, jesti svaka tri sata nakon toga i zadnji obrok pojesti tri sata prije spavanja. U prva dva tjedna gubitak kilograma je do 2,5 kg, a nakon toga kilogram na tjedan, bez gubitka mišićnog tkiva.

- Možete jesti što god želite - ugljikohidrate, meso, brzu hranu, smrznute namirnice, slatkiše - sve dok ostanete unutar granica kalorija i jedete u pravim intervalima. Autor vas potiče da zamislite Rubikovu kocku za posluživanje ugljikohidrata, špil karata za meso i druge bjelančevine, i poklopac boce za vodu za preljev za salatu i druge masti. Nema brojanja kalorija niti posebnih obroka koje morate kupovati - tvrdi mag. nutr. Andrea Bilandžija.

- U trosatnoj dijeti preporučen unos kalorija je puno manji nego što debela osoba svakodnevno unosi, stoga je i za očekivati da će se tom dijetom postići gubitak tjelesne težine, međutim smatram da ta dijeta nije prikladna za osobe koje boluju od šećerne bolesti tip 2 koji ne smiju jesti koncentrirane ugljikohidrate - kazala je dr.sc. Gorana Mirošević, specijalistica interne medicine i subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije.

PRIMJER JELOVNIKA ZA JEDAN DAN

  • DORUČAK 7h jogurt s jabukom i orasima
  • UŽINA 10h 2 šalice mrkve
  • RUČAK 13h salata od plodova mora s mangom, rajčicom, lukom i slanutkom
  • UŽINA 15h banana
  • VEČERA 18h piletina u Teriyaki umaku
  • DESERT – odmah nakon večere ili nakon 3 sata, ovisno o tome kad se ide na spavanje - jagode s čokoladom

4. Četverosatno tijelo - držite se pet pravila, i to je to

Foto: 123RF

Četverosatno tijelo bazira se na pet jednostavnih pravila koje treba slijediti:

  • 1. Izbjegavati bijeli kruh, tjesteninu, žitarice, krumpir, rižu, krekere. Također treba izbjegavati kremaste umake, cjelovite žitarice i zobene pahuljice, prženu hranu.
  • 2. Od pića preporučuje isključivo vodu. Treba ograničiti sve tekuće kalorije poput mlijeka, voćnih sokova, gaziranih pića na 500 ml dnevno. Kavu i čaj piti bez šećera. Što se alkohola tiče preporučuje izbjegavati sve, a smatra da je najbolje suho crveno vino ( s najviše 1,4% šećera)
  • 3. Suprotno savjetima kod većine dijeta koje propagiraju unos voća tijekom dana i do nekoliko komada dnevno, U ovoj dijeti preporuka je izbaciti voće iz prehrane osim rajčice i avokada
  • 4. Odaberite si jedan dan u tjednu kada ćete jesti što god i koliko god hoćete.
  • 5. Ponavljanje obroka.
Ako ste se udebljali ne morate kupovati novu robu, postoji trik
Ako ste se udebljali ne morate kupovati novu robu, postoji trik

- Nema brojanja kalorija, samo treba izbjegavati određene namirnice. U ovakvoj prehrani prevladavaju namirnice životinjskog podrijetla koje osim proteina sa sobom obično nose i veću količinu zasićenih masnoća što može uzrokovati povećanje triglicerida i kolesterola u krvi. Konstantno jedući iste obroke možemo smanjiti unos nekih tvari koje te namirnice ne sadrže. Četverosatno tijelo svakako je motivirajuće i šalje poruku da se rezultati mogu vidjeti i samo uz malo truda. Međutim, u svojoj želji za dobrim izgledom moramo ipak pripaziti i na trajne učinke koje ovakve popularne dijete mogu imati za osobe s određenim zdravstvenim stanjima poput bolesti bubrega, bolesti krvožilnog sustava i drugo - ističe nutricionistica Andrea Bilandžija.

- Općenito nije dobro izbacivati određene namirnice iz prehrane, npr. poput voća. Potrebno je objasniti bolesnicima da je voće zdravo u razumnim količinama. Većina naših bolesnika voće ne smatraju prehrambenim artiklom koji deblja i jedu ga u neprihvatljivo velikim količinama - kazala je dr.sc. Gorana Mirošević, specijalistica interne medicine i subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije.

PRIMJER JELOVNIKA

  • DORUČAK Omlet od jaja, špinat, mahunarke po izboru
  • RUČAK Salata od zelene salate i lososa
  • VEČERA Mljeveno meso, grah, miješano povrće
  • DODATNI OBROK Pečena jaja s mahunarkama

5. Dijeta juhom od kupusa - jedna od popularnijih

Shutterstock
Foto: PR

Ova dijeta kao osnovu za mršavljenje koristi juhu koja se, s obzirom na dane provođenja dijete, kombinira s drugim namirnicama. Kao što i samo ime dijete govori, glavni sastojak juhe je kupus, uz dodatak mrkve, paprike, luka, rajčice, celera. Dijeta juhom od kupusa kratkotrajna je dijeta za mršavljenje.

Najčešće se provodi sedam dana nakon čega je nužna normalna prehrana minimalno dva tjedna, ukoliko postoji odluka o ponovnom ciklusu njezine primjene. S nutritivnog aspekta, dijeta je bogata prehrambenim vlaknima budući da se bazira na kupusu i drugom povrću i voću. Kupus je dobar izvor vitamina B skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora i mangana. Pritom je niskokalorična namirnica koja osigurava tek 25 kcal u 100 g. S druge strane, tijekom sedam dana trajanja dijete tijelo ne dobiva dovoljno svih nutrijenata koji su mu potrebni za normalno funkcioniranje.

- Deficitarna je na proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima te mineralima, a može sadržavati i veliku količinu soli kao i visoku razinu mononatrijeva glutaminata (pojačivač okusa iz kocke za juhu). Hranu je potrebno rasporediti u tri do pet obroka dnevno. Tijekom dijete konzumira se do 1000 kcal/dan. Dozvoljeno je piti kavu i čaj bez šećera i mlijeka, a zabranjeni su alkohol, kruh, žitarice i kolači. Izbor pića važi za sve dane kupus dijete te je potrebno unositi dovoljnu količinu tekućine kroz dan - kazala je mag.nutr. Lucija Hršak.

Fotolia

- Prednosti ove dijete su da je vrlo jeftina i jednostavna, dozvoljava konzumiranje velike količine hrane, pa samim time smanjuje gladovanje. S obzirom na to da uključuje puno voća i povrća, dijeta pruža visoku količinu vlakana. Još jedna prednost je pročišćavanje organizma od toksina, nakon nekoliko dana krv se oslobađa neželjenih slobodnih radikala što može poboljšati imunitet. Pa ipak, tijekom sedam dana trajanja dijete tijelo ne dobiva dovoljno svih nutrijenata koji su mu potrebni za normalno funkcioniranje. Konzumiranje velike količine kupusa može izazvati pojačane vjetrove, bol u trbuhu i nadutost. Zbog svega navedenog, ovaj plan prehrane može dovesti do osjećaja umora i iscrpljenosti jer drastično smanjuje količinu unesenih kalorija, masti i proteina. Zbog male količine kalorija, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem, jer može dovesti do opasnih aritmija, a ne preporučuje se ni osobama koje imaju dijabetes jer može izazvati značajne promjene u razini šećera u krvi - kaže prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

Tjedni jelovnik

  • Prvi dan: neograničene količine juhe od kupusa, sve voće osim banana, nezaslađeni čajevi, svježe iscijeđeni sokovi i voda
  • Drugi dan: neograničene količine, svježe ili kuhano povrće (sve osim mahuna, graška i kukuruza); za večeru pojedite veliki pečeni krumpir s maslacem; voće je zabranjeno u ovom danu
  • Treći dan: neograničene količine juhe od kupusa, sve voće i povrće, svježe ili kuhano osim banana i krumpira
  • Četvrti dan: neograničene količine juhe od kupusa, tri banane i neograničene količine nemasnog mlijeka ili jogurta
  • Peti dan: neograničena količina juhe uz govedinu (300 g), piletinu ili ribu. Jedu se i rajčice (do 6 svježih i srednje velikih). Kao i svakog dana trebalo bi popiti najmanje osam čaša vode
  • Šesti dan: Neograničene količine juhe od kupusa, pola kilograma kuhane ili pečene govedine, piletine bez kožice ili ribe te neograničene količine zelenog povrća
  • Sedmi dan: Neograničene količine juhe od kupusa, integralna riža i povrće, nezaslađeni voćni sokovi, voda

6. Dijeta 'negativnim' kalorijama - računica je jednostavna

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Kalorija je mjerna jedinica za energetsku vrijednost hrane. Različite komponente hrane nam daju različite količine energije, tako iz 1 grama proteina dobivamo 4 kcal, 1 grama ugljikohidrata 4 kcal, a iz 1 grama masti 9 kcal. Npr. 100 g jabuka sadrži 52 kcal, dok 100 g napolitanki sadrži 550 kcal. Dijeta 'negativnim' kalorijama temelji na teoriji da postoje namirnice za čiju se probavu i razgradnju potroši više energije nego što one sadrže. To znači ako pojedemo komad torte od 350 kalorija, organizam će utrošiti 100 kalorija za razgradnju tog komada torte, a u tijelu se pohranjuje preostalih 250 kalorija.

S druge strane, ako pojedemo jabuku od 52 kalorije, organizam također troši 100 kalorija za njenu razgradnju, što znači da mora još iz zaliha tijela povući 48 kalorija. Računica je jednostavna, jedemo li „negativne“ kalorije, lako mršavimo. Na našu žalost, ne postoje namirnice sa 'negativnim' kalorijama i teško je povjerovati da bi na taj način mogli kontrolirati našu tjelesnu masu i potrošnju energije, ali postoje namirnice koje sadrže vrlo malo kalorija.

- Radi se o voću i povrću koje ima brojne dobrobiti za organizam. To su nizak glikemijski indeks, visok udio vode, vitamina, mineralnih tvari, antioksidansa te dijetalnih vlakana. Voće i povrće su važna komponenta u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani kojom se ujedno i održava idealna tjelesna masa. Među namirnicama koje se preporučuju u dijeti 'negativnih' kalorija su jabuke, celer, šparoge, cikla, brokula, kupus, mrkva, cvjetača, krastavac, češnjak, grejp, limun, mango, zelena salata, luk, špinat, repa i tikvice. Smjernice dijete su jednostavne, konzumira se što više voća i povrća - istaknula je mag. nutr. Ena Hrastovčak.

Healthy eating. Woman pouring detox shake to glass

- Iako se ističu kao čudotvorne namirnice zbog kojih se lako mršavi, prava je istina da su navedene namirnice sa niskim glikemijskim indeksom vrlo zdrave za cijelo tijelo i mogu donijeti mnoge dobrobiti, ali prehrana bazirana samo na njima kroz duži vremenski period bila bi vrlo teška, ako ne i nemoguća. Njihova je najveća prednost primjena „za grickanje“ u ublažavanju napadaja gladi, koji su popratna pojava mnogih drugih dijeta. Uvođenje ove hrane mogu se ispuniti dnevne potrebe organizma za voćem i povrćem, tj. antioksidansima, koji mogu pomoći u borbi s bolestima i osnaženju organizma. Također se unosi mnogo vlakana, a voće i povrće je bogati rudnik nutrijenata koji se dobiju uz malo kalorija. Ako je cilj smršavjeti, treba započeti s dodavanjem povrća glavnim obrocima i grickanjem voća za međuobroke, te navikavanjem na konzumaciju voća umjesto slastica za desert - kazala je prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

TOP 5 NAMIRNICA:

  • Celer - 100 g celera sadrži 14 kcal, odličan je izvor vitamina K i C te vlakana. 
  • Jabuke – 100 g jabuka ima 59 kcal, obiluju antioksidansima (flavonoidi i fenoli) te vitaminom C i dostupne su tijekom cijele godine. 
  • Brokula – kupusnjača koja u 100 g pruža 28 kcal, odličan je izvor vitamina A, C i K, vlakana te folne kiseline, najbolje ju je konzumirati blanširanu jer tako zadržava najviše svojih hranjivih tvari.
  • Zelena salata – niskokalorična namirnica koja je dio skoro svakog obroka, 100 g salate ima samo 14 kcal. Bogata je vitaminom A i C te kalcijem i kalijem.
  • Krastavci – 100 g sadrži samo 14 kcal, odličan su izvor kalija, magnezija, folne kiseline, vitamina C i vlakana. Sadrže visok udio vode pa su odličan diuretik.

7. Dijeta po krvnim grupama - otkrijte savršenu hranu za sebe

Donate / Blood group / Doctor
Foto: Ekachai Lohacamonchai

Prehrana po krvnim grupama bazira se na teoriji o kemijskoj reakciji između krvi i hrane koju jedete. Glavno načelo ovakve prehrane jest da ne postoji univerzalna dijeta za sve ljude, već da se dijeta prilagođava pojedincu s obzirom na krvnu grupu koju ima. Gubitak težine nije glavna stavka kod ovakve prehrane već je to sporedna korist od praćenja ovakvog programa. Osobe s krvnom grupom tipa 0 najbolje se slažu s intenzivnim tjelesnim vježbama i životinjskim proteinima, a manje s mliječnim proizvodima i žitaricama.

Oni s krvnom grupom A, prirodnije su prilagođeni vegetarijanskoj prehrani i namirnicama koje su svježe, čiste i organske. Za tip B najveći faktori u povećanju tjelesne težine su kukuruz, pšenica, heljda, leća, rajčica, kikiriki i sjemenke sezama. Još jedna vrlo uobičajena hrana koju bi tipovi B trebali izbjegavati je piletina. Krvna skupina AB treba izbjegavati kofein i alkohol, osobito u stresnim situacijama. Preporuka je da se usredotoče na hranu kao što su tofu, plodovi mora, mliječni proizvodi i zeleno povrće.

Adam pokazao kako je izgledao prije 8 godina: Sad se 'isklesao'
Adam pokazao kako je izgledao prije 8 godina: Sad se 'isklesao'

- Ovakav način prehrane bazira na izbacivanju cijelih skupina namirnica što može dovesti do određenih deficita hranjivih tvari u prehrani, a to nikako ne možemo preporučiti djeci i mladima koji su još u razvoju, trudnicama i dojiljama te starijim osobama. Ne daje generalne savjete oko broja obroka niti kalorijskog unosa, već samo oko namirnica koje se uzimaju. Svaka smjernica prilagođena je tipu krvne grupe gdje se preporučuje jedne namirnice zamijeniti drugima kako je navedeno - pojasnila je mag. nutr. Andrea Bilandžija.

- Prehrana prema krvnim grupama je jedna od najkontroverznijih dijeta. Iako je riječ o zanimljivoj hipotezi, ne prolazi test znanosti. Nema dokaza da naša optimalna prehrana ima ikakve veze s krvnom grupom na bilo koji način. Godine 2013. analizirano je čak 1.500 znanstvenih članaka i rezultati pokazuju da nema uzročno posljedične veze između određene vrste prehrane i krvne grupe - nastavila je prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.

Primjer dnevnog jelovnika za krvnu grupu 0:

  • Doručak: kriška prepečenog kruha s prirodnim džemom bez šećera
  • Ručak: pirjana janjetina sa šparogama - 15 dkg janjetine, šparoge, češnjak, 1 žlica maslaca, salata od špinata s limunovim sokom i maslinovim uljem
  • Večera: pečena riba, prethodno marinirana u maslinovom ulju, limunu, soli i papru

8. Oljina mini dijeta - za vitkost i lijepu boju kože nakon sunčanja

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA


Ova dijeta odlična je za brzinski gubitak manjeg broja kilograma i lijepu brončanu boju kože nakon sunčanja. Dinja ima glavnu ulogu u jednostavnoj dijeti Olje Martinić, dijetetičarke i nutricionistkinje Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita koja kaže kako ova mini dijeta doprinosi gubitku suvišnih kilograma, ali je i odlična priprema za sunce i more. Naime, namirnice koje se koriste doprinose lijepoj preplanulosti i finoj brončanoj puti.

- Ukoliko tri puta tjedno za ručak ili za večeru (samo jedno ili drugo) pojedete juhu od dinje gubit ćete na težini, a doprinijeti ugodnoj preplanulosti na plaži - kaže Olja Martinić.

Sastojci:

  • 1 zrela dinja srednje veličine bez kore i koštica, usitnjena na kocke
  • limunov sok
  • prstohvat soli
  • prstohvat svježe mljevenog papra
  • ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
  • mala vezica sjeckanog selena
  • 2 češnja češnjaka
  • manja šalica soka od jabuke 
  • 2 jušne žlice pahuljica od zobi (nije ih potrebno kuhati)

Postupak:

U blender stavite sve sastojke osim zobenih pahuljica i usitnite. Dobit ćete juhu kojom potom prelijete zobene pahuljice. Ovakav obrok pojedite tri puta tjedno za ručak ili večeru.

9. Hibernacijska dijeta - gubite kilograme dok spavate

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Prije spavanja se uzima žličica do dvije meda koji se otopi u mlakoj vodi ili se pojede direktno iz teglice. Konzumacija meda prije spavanja pozitivno djeluje na rad jetre. Glukoza iz meda daje joj energiju i tako se potiče metabolizam masti tijekom spavanja. Začetnik ovakve ideje gubitka viška kilograma je Mike McInnes, britanski nutricionist i farmaceut koji tvrdi da ova tzv. hibernacijska dijeta, odlično djeluje na bolji san, ali i na gubitak viška kilograma tijekom sna. 

Mike McInnes je na ovu temu napisao knjigu 'The Hibernation Diet' ('Hibernacijska dijeta') sa suautorima Stuartom McInnesom i Maggie Stanfield. U njoj je detaljno pojašnjeno kako se hraniti tijekom ove dijete, koliko vježbati...

Ovaj nutricionist smatra da uzimanje meda prije spavanja može potaknuti rad jetre, ubrzati metabolizam koji sagorijeva masti, ublažiti razine hormona stresa i pomoći nam da bolje spavamo. Ovaj najstariji prirodni zaslađivač, kaže, sadrži i širok spektar vitamina, uključujući vitamine B6, B1, B2 i B5, te minerale poput kalcija, bakra, željeza, magnezija, mangana, fosfora, kalija, natrija i cinka te antioksidanse i aminokiseline... 

Med u tijelu djeluje kao gorivo potrebno za pokretanje raznih mehanizama. On održava održava uravnoteženu razinu šećera u krvi, dopušta hormonima da se oporave od stresa, doprinosi sagorijevanju masnoća... Tvrdnja da med smanjuje razinu glukoze u krvi objavljena je u časopisu 'Journal of Medicinal Food' u travnju 2004. 

honey,  lemon and ginger

Hibernacijska dijeta u osnovi ima za cilj potaknuti ljude da iskoriste prednosti vlastitog prirodnog sustava oporavka tijela tijekom spavanja i potaknu sagorijevanje masnoća. Ipak, želite li postići najbolje rezultate, morate iz prehrane izbaciti nezdravu hranu, poput visoko rafinirane prerađene hrane i trebali biste vježbati redovito.

Za dobre rezultate dijete, nije dovoljno prije spavanja samo uzeti žlicu, dvije meda i nastaviti sa lošim prehrambenim navikama i manjkom tjelesne aktivnosti. Mike McInnes naglašava potrebu promjene načina života, uvođenje zdravih namirnica u prehranu i vježbanje, a tada uz med prije spavanja rezultati neće izostati.

Razgovarali smo sa našom poznatom nutricionistkinjom Oljom Martinić o ovoj temi i evo što je rekla:

- Autori dijete su pokušali iskustva zimske hibernacije životinja analizirati i napraviti paralelu sa ljudskim snom i to na način da je vrijeme sporovalnog sna, vrijeme u kojemu fruktoza iz meda potiče sustav za oporavak, ubrzava se metabolizam i brže troše masti. U to vrijeme smanjuje se lučenje hormona stresa i bolje se spava ako prije počinka konzumiramo med - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i složila se sa McInnesom da je uz to neophodna promjena prehrane te redovita tjelesna aktivnost. 

10. Trodnevna vojnička dijeta - ograničava se dnevni unos kalorija

Fotolia
Foto: Fotolia

Ova dijeta obećava gubitak do pet kilograma u jednom tjednu uz striktno pridržavanje preporučenog jelovnika smišljenog kako bi se potaklo sagorijevanje masti, ubrzanje metabolizma i samo mršavljenje.

Tri dana strogog, niskokaloričnog, redukcijskog jelovnika, nakon kojeg slijede četiri slobodna dana. Tijekom ta prva tri dana dijeta ograničava dnevni unos kalorija na 1400, 1200 i 1100 kalorija. Voda i nezaslađeni biljni čajevi bez kofeina su dopušteni. Jelovnik kojeg se treba pridržavati bogat je proteinima, a siromašan masnoćama i ugljikohidratima. 

- Sadrži visoko procesirane namirnice niske kvalitete siromašne nutrijentima, što je svakako nedostatak ovakve prehrane i zbog čega se ne smatra zdravim prehrambenim planom. Loša raznolikost dovodi do nedovoljnog unosa vlakana, vitamina i minerala koji su neophodni za dobro zdravlje, proizvodnju energije i učinkoviti metabolizam. Svakako ne preporučujem vojničku dijetu zbog strogog i neraznolikog izbora namirnica niske kvalitete dopuštenih za konzumaciju. Ova strogo redukcijska prehrana upravo zbog navedenih razloga nije dugoročno održiva ni preporučljiva - govori Matea Cigić, univ. bacc. nutr.

Pecite zdravije kolače koje ćete onda i jesti bez grižnje savjesti
Pecite zdravije kolače koje ćete onda i jesti bez grižnje savjesti

- Kratkotrajno primjenjivanje ove dijete ne može ostaviti veće negativne posljedice na organizam i zdravlje odrasle osobe, ali ako bi se vojna dijeta provodila u kontinuitetu i bez prestanka, može dovesti do ozbiljnih poremećaja rada organizma zbog manjka esencijalnih makro i mikro nutrijenata. Tijekom tri dana ove dijete potrebno je poticati i fizičku aktivnost - intenzitet vježbanja treba prilagoditi kondiciji svake osobe - preporučuje dr. Miroslava Katičić.

Trodnevni jelovnik:

PRVI DAN:

  • Doručak: pola grejpa, 1 kriška tosta, 2 žlice maslaca od kikirikija, 1 šalica kave ili čaja (s kofeinom)
  • Ručak: pola šalice tunjevine, 1 kriška tosta, 1 šalica kave ili čaja (s kofeinom)
  • Večera: 85 grama mesa po izboru, 1 šalica zelenih mahuna, pola banane, 1 manja jabuka, 1 šalica sladoleda od vanilije

DRUGI DAN:

  • Doručak: 1 jaje, 1 kriška tosta, pola banane
  • Ručak: 1 šalica svježeg sira, 1 tvrdo kuhano jaje, 5 slanih krekera
  • Večera: 2 hrenovke, 1 šalica brokule, pola šalice mrkve, pola banane, pola šalice sladoleda od vanilije

TREĆI DAN:

  • Doručak: 5 slanih krekera, 1 kriška cheddar sira, 1 manja jabuka
  • Ručak: 1 tvrdo kuhano jaje, 1 kriška tosta
  • Večera: 1 šalica tunjevine, pola banane, 1 šalica sladoleda od vanilije

Dodatni savjeti - jedite juhe i pazite na kritične dijelove dana

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

Redovito jedenje juha može vam pomoći u gubitku viška kilograma. Više studija je pokazalo da juha prije glavnog obroka doprinosi manjem unosu kalorija jer ljudi nakon nje obično pojedu manje onoga što slijedi nakon predjela. U jednom istraživanju ljudi koji su za užinu jeli juhu umjesto čipsa i ostalih grickalica, izgubili su 50 posto više na težini od onih koji su jeli grickalice, a ne juhu, iako je broj pojedenih kalorija bio jednak i kod jednih i drugih.

- Juha može biti zdrav i ukusan način za stvaranje ravnoteže nakon perioda teških obroka. To daje vašem probavnom sustavu priliku da se ponovo pokrene i riješi se nadutosti - kaže Robin Foroutan, registrirana dijetetičarka i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. 

- Spajanje vode sa hranom usporava pražnjenje želuca, zadržavajući ga punijim dulje vrijeme. Voda u juhi daje na težini i volumenu obroka, tako da možete dobiti zadovoljavajuću količinu bez previše kalorija - rekla je Barbara Rolls, profesorica prehrambenih znanosti na Državnom sveučilištu Pennsylvania.

- Za razliku od pravljenja sokova gdje se uklanjaju vlakna iz voća, juhe i dalje sadrže vlakna netaknutima, ali su lakše probavljiv jer se kuhaju - dodala je Robin Foroutan i savjetovala svima da si povremeno priušte dane u kojima će jesti samo zdrave juhe, jer će tako očistiti organizam od toksina te izgubiti pokoji kilogram viška.

Organic vegetables healthy nutrition concept on wooden background

Ključno je, naglasila je, da takve juhe imaju puno povrća i začinskog bilja te bjelančevine poput onih iz leće, graha ili tofua za vegetarijance te iz piletine, ribe ili kostiju za ljude koji sve jedu. Kaže da je dobro povremeno uzeti pokoji dan i jesti samo juhu ili odvojiti tjedan dana pa svaki dan za večeru pojesti juhu umjesto uobičajenih obroka. I zapamtite, juha bi morala biti domaća, ne ona iz vrećice.

Recepti za tri fine domaće juhe:

Juha od cvjetače i poriluka

SASTOJCI: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar

PRIPREMA: Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.

Juha od leće i špinata

SASTOJCI: 2 žlice maslinova ulja, 3 mrkve, tikvica, 220 g mladog špinata, luk, 4 češnja češnjaka, 450 ml pilećeg temeljca, 450 g pelata, 1 i pol šalice zelene leće, malo svježeg bosiljka, po pola žličice sušenog timijana i origana, po prstohvat soli i papra, žlica limunova soka

PRIPREMA: Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta. Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Nakon pet minuta ulijte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.

Fina juha od rajčica

SASTOJCI: 5 sušenih rajčica, 400 g pelata, celer, luk, češanj češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, žličica šećera, sol, papar, bosiljak, povrtni ili mesni temeljac, malo tostiranih pinjola

PRIPREMA: Pržite luk i celer na maslinovom ulju pa dodajte protisnuti češnjak, pelate, sušene rajčice, šećer, sol, papar i listić bosiljka. Pirjajte oko 15 minuta, a nakon toga usitnite štapnim mikserom. Dodajte temeljac i vratite juhu na štednjak dok ne prokuha. Pospite paprom, bosiljkom i pinjolima pa poslužite.

Prepoznajte manjak vitamina C: Rješenje je u domaćoj prehrani
Prepoznajte manjak vitamina C: Rješenje je u domaćoj prehrani

Pazite na tri kritična doba u danu

Također, ukoliko želite li izgubiti višak kilograma, pripazite na tri doba u danu u kojima su ljudi najskloniji popustiti i posegnuti za grickalicama. Prema istraživanju, to su ovi sati i minute u danu - 11.01, 15.14 i 21.31 - poznati kao Snack o' clock (vrijeme za grickanje). U to vrijeme možete unijeti oko 750 kalorija više nego što ste planirali, a to može uništiti sav ostali uložen napor da smršavite.

Lee Smith, direktor tvrtke Forza Supplements, koja je naručila ovo istraživanje, kaže kako su ta tri vremena u danu doba u kojima ste najslabiji i najskloniji kršenju zadanih pravila prehrane. Objasnio je to ovako:

  • 11.01 sati - preskakanje doručka je velika pogreška ako je dijeta u pitanju i upravo to je razlog zašto je 11.01 prvi najopasniji dio dana za dijetu. 
  • 15.14 sati - tu je stres glavni krivac za 'popuštanje kočnica' i sredina popodneva je vrijeme kad mnogo zaposlenika poseže za grickalicom koja će im brzo vratiti energiju, to su često slatkiši.
  • 21.31 sati - večer je opasno razdoblje jer ste tada najskloniji jedenju masnih grickalica ispred TV-a

Ako vas tijekom dana uhvati kriza, preusmjerite misli sa hrane na nešto drugo, prošećite, napravite par sklekova, popijte čašu vode...

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje