Lifestyle

Komentari 0

Zbog kolagena je koža čvrsta, no koje su mu druge dobrobiti?

Zbog kolagena je koža čvrsta, no koje su mu druge dobrobiti?

Kao proteoin, kolagen je važan igrač u izgradnji, održavanju i popravljanju mišića, a stručnjaci kažu i da je posebno učinkovit u spriječavanju gubitka tonusa mišića i mišićne mase

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini ukupno 5 – 30 posto proteina u tijelu) i predstavlja glavnu komponentu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Zaslužan je za čvrstoću i stabilnost tkiva, te održava lice mladolikim tako što sprječava nastajanje bora, pomaže da koža ostane čvrsta i štiti je od oštećenja.

No jeste li znali za druge dobrobiti ovog proteina i na što sve u organizmu utječe:evo koje su još prednosti kolagena  

Smanjuje bol u zglobovima

Ako imate artritis kolagen vam može pomoći da bolove u zglobovima svedete na minimum, a tu 'moć' ima jer je zapravo on glavna komponenta mekog tkiva kakvo čini i zglobove.

Zahvaljujući kolagenu, oštećene tetive i hrskavice mogu se 'popraviti', što onda rezultira s tim da se zglobovi miču nesmetano i bezbolno.

Povećava mišićnu masu

Kao protein, kolagen je važan igrač u izgradnji, održavanju i popravljanju mišića, a stručnjaci se slažu se da je posebno učinkovit u sprječavanju gubitka tonusa mišića kao posljedice starenja i menopauze.

Pomaže u borbi s kilogramima

Kod mršavljenja kolagen pomaže na dva načina: ubrzava metabolizam povećanjem mišićne mase , te pruža osjećaj punoće pa sprječava prejedanje. Ipak, kako napominje portal Heathy Builder, sami vam kolagen neće pomoći i važno je njegov unos uskladiti s redovitom vježbanjem i zdravom prehranom.

Jača kosti

Osim kalcija koji je neophodan u jačanju kostiju veliku ulogu imaju i D vitamin koji može i smanjiti rizik od osteoporoze, ali i kolagen jer on čini 1/3 sastava kostiju zbog čega je itekako poželjan ako se borimo protiv osteoporoze, slabljenja kostiju i njihovih čestih lomova.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Brojne studije sugeriraju da kolagen može pomoći u održavanju dobrog stanja srca, jer potiče zdrave arterije da se brane od nakupljenog plaka i visokog krvnog tlaka. A kako ga se može uzimati (osim u antiage kozmetici)?

- Kao dodatak prehrani kolagen je dostupan u tabletama, kapsulama i prašcima.
- U juhi od kostiju i svinjske kože puna je kolagena.
- Povećajte unos C vitamina jer ima veliku ulogu u sintezi kolagena.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci