Obavijesti

News

Komentari 26

Država ima troje financijskih istražitelja: USKOK jedva nalazi nove borce protiv korupcije

Država ima troje financijskih istražitelja: USKOK jedva nalazi nove  borce protiv korupcije
1

U Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i pri USKOK - u još 2014. osnovani su Odjeli za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom, no iz godine u godinu u izvješću DORH - a stajalo je da nemaju stručnjake

VIDEO

Nezadovoljavajući materijalni status namještenika, izrazito male plaće uzrok su izljeva stručnog i iskustvenog kadra. Ministarstvo uprave unatoč argumentiranim zahtjevima županijskih državnih odvjetništava, a posebno USKOK - a, odbija ili kasni s odobravanjem povećanja plaća i zapošljavanja. Ova porazna činjenica stoji u izvješću o radu DORH - a za 2020. godinu,a govori o tome kako su godinama pokušavali zaposliti financijske istražitelje i druge stručnjake, ali Ministarstvo nije imalo sluha. 

Do ove godine, stajala je i rečenica da zbog malih plaća nema zaposlenih u četiri Odjela za istraživanje imovine stečene kaznenim djelom u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku kao ni u samom USKOK - u. A ti odjeli su osnovani 2014. godine, dakle pet godina prolazilo je bez pomaka. 

- Iz godine u godinu državni odvjetnici su podnosili izvješća da nema zaposlenih u Odjelima za istraživanje imovine stečene kaznenim djelom koja su osnovana još 2014. godine. Ove godine, glavna državna odvjetnica nam kaže da postoji napredak jer su zaposlena čak dva stručnjaka. Dva! Pa toliko bi ih trebalo raditi samo na jednom korupcijskom slučaju - rekla je Dalija Orešković za saborskom govornicom. 

Glavna državna odvjetnica ipak nije govorila istinu: USKOK ju je obavijestio o slučaju Žalac
Glavna državna odvjetnica ipak nije govorila istinu: USKOK ju je obavijestio o slučaju Žalac

Ubrzavanje istraga

A ovaj odjel je za Hrvatsku izrazito bitan, govore nam ljudi iz sustava. Naime, kada dođe do sumnje da je netko utajio porez, namjestio natječaj prijatelju, zaradio na dilanju ili na bilo koji drugi način nezakonito stekao novce, a potom tim istim novcem kupio kuću, auto ili ju stavio u banku kao sudac Vekić, DORH i USKOK se moraju oslanjati na Poreznu inspekciju ili Financijski inspektorat Ministarstva financija.  A to traje, kako nam kažu upućeni.

U USKOK - u sjedi nekolicina zamjenika šefice USKOK - a koji su vični financijama, no obzirom na broj slučajeva, vođenje predmeta i ostalih dokaznih radnji, to nije dovoljno. USKOK je 2020. godine zaprimio 1719 kaznenih prijava. a čak 63,11 posto je bilo zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Za korupciju i kriminal optužili su 326 osoba, a imaju 33 zaposlenih pravosudnih dužnosnika. Tu su i drugi slučajevi od proteklih godina. Financijski istražitelji bi olakšali i ubrzali istrage u aferama kao što su Softver, Advent, Agram, braća Mamić, Suci, Vjetroelektrane. 

Dvoje u USKOK - u, jedan u Osijeku

Pitali smo Državno odvjetništvo koliko ih je zaposleno i ove godine. 

- Trenutno u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta rade tri financijska istražitelja, dva u Odjelu za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom, a jedan u Odjelu delegiranih europskih tužitelja. U Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku radi jedan financijski istražitelj. U tijeku je popunjavanje 2 radna mjesta financijskih istražitelja u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, nakon objavljenog javnog natječaja, dok se objava javnog natječaja za financijske istražitelja uskoro očekuje i od strane Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci i Splitu - kažu iz DORH - a. 

Drugim riječima, u dva odjela od sveukupno pet koja bi trebala istraživati podrijetlo imovine, radi troje istražitelja. Plus jedan koji je delegiran Europskoj tužiteljici. 

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su nam odgovorili da su ove godine odobrili zapošljavanje šestero ljudi. 

- Tijekom 2021. godine Ministarstvo pravosuđa i uprave dalo je suglasnost na sve pristigle zahtjeve za zapošljavanje i popunu radnih mjesta u Odjelima za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom: Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dana je suglasnost za  dva izvršitelja financijska istražitelja, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku dana je suglasnost za dva izvršitelja financijska istražitelja, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dana je suglasnost za dva izvršitelja financijska istražitelja - kažu iz Ministarstva.

Pitali smo i USKOK kada su zaposlili istražitelje u ovom odjelu. 

- Oba su radna mjesta popunjena s danom 2. studenog 2021. godine - kažu. 

Nudili plaću od 5.500 kuna

Za poziciju financijskog istražitelja koji bi se trebali baviti otkrivanjem lažiranja u financijskim izvještajima, otkrivanjem prijevara ili namjerama prijevara, otkrivanjem utaje poreza, lažnih bankrota, procjenama vrijednosti poslovnih transakcija imovine, otkrivanjem lažiranja dokumentacije itd., država je nudila 7604 kune bruto, što je, pod uvjetom da istražitelj živi i radi u Zagrebu, neto od 5490 kuna. Dakle, trebali su raditi za plaću kakvu primaju neki trgovci ili medicinske sestre s dodacima, a manje od iznosa koji dobivaju vozači tramvaja i kamiona ili nastavnici i profesori.

A traže se visokoobrazovani kandidati s završenim diplomskim sveučilišnim studijem ili specijalističkim diplomskim stručnim studijem i položenim državnim stručnim ispitom i radnim stažem duljim od tri godine na odgovarajućim poslovima. 

Tek 7. lipnja 2021. godine, šest godina nakon osnivanja Odjela, koeficijent im je povećan na 2,910. Uz taj koeficijent, pod pretpostavkom da osoba nema ranijeg staža i živi u Zagrebu, plaća im  je narasla na oko 11.600 kuna neto. 

Premalo mladih

Osim financijskih forenzičara, Uskoku nedostaje i IT stručnjaka, a problem je i starost zaposlenika. Tako u izvješću za 2020. godinu Zlata Hrvoj Šipek piše: 

- Valja primijetiti da niti jedan pravosudni dužnosnik koji je obnašao dužnost u 2020. godini nije mlađi od 30 godina, što govori o sve kasnijem stjecanju uvjeta za imenovanje zamjenikom općinskog državnog odvjetnika. S druge strane, raste broj dužnosnika starijih od 55 godina koji rade u prvom stupnju. Posebno je zabrinjavajuće da je na razini županijskih državnih odvjetnika od njih 161, čak 100, odnosno 62,11 posto starije od 55 godina - stoji u izvješću. 

Hrvoj Šipek traži nadzor zbog Žalac, ali nemaju kopiju spisa. Original su poslali EU tužitelju
Hrvoj Šipek traži nadzor zbog Žalac, ali nemaju kopiju spisa. Original su poslali EU tužitelju

Novi problem bi mogao biti i pad povjerenja u ove institucije nakon otkrića o propustima u aferi Softver. 

Što se tiče USKOK - a, u protekla dva mjeseca otvorili su četiri natječaja. 
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e