Obavijesti

News

Komentari 104
Foto: Reuters/Canva
ABECEDA RATA U UKRAJINI

Svi ključni pojmovi invazije: Od Azovstala preko Buče i Donbasa do sad zloglasnog simbola 'Z'...

Ruska invazija na Ukrajinu traje gotovo tri mjeseca. Svakodnevno čujemo o novim žrtvama ovog rata, koji, nažalost, ne izgleda kao da će brzo prestati. Za vas smo pripremili sve ključne pojmove ovog sukoba...

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače oči cijelog svijeta uprte su ovo područje. Iako su Rusi planirali 'posebnom vojnom akcijom' pobijediti Ukrajinu u samo nekoliko dana, to se, kao što znate, nije dogodilo. Iako nadmoćnija, ruska vojska nije uspjela u gotovo tri mjeseca ostvariti veće pobjede, zbog čega je i Putinov govor povodom Dana pobjede prošao bez pretjeranog hvalisanja o vojnim uspjesima. U invaziji su izgubili više od 25.000 vojnika, na stotine civila je poginulo, milijuni ljudi su ostali bez domova, a novčanu štetu nemoguće je izračunati.  Za vas samo pripremili abecedu invazije s najvažnijim pojmovima u dosadašnjem dijelu rata...

Azovstal

Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works in Mariupol

Čeličana Azovstal posljednje je uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju. Do prije kojeg dana unutra su bile i stotine civila koji su mjesecima bili skriveni pod zemljom. Sad već razrušeni pogon u vlasništvu je šefa Šahtara Rinata Ahmetova, a njezini podzemni tuneli prije početka invazije mogli su pružiti utočište nekoliko desetaka tisuća ljudi. Međutim, velik broj tih tunela je uništen, u napadu su stradali i vojnici i civili, a prema posljednjim informacijama, Rusija ne planira stati s napadima na 'zarobljenike Azovstala'.

Klopka zvana Azovstal: Žele ih izgladniti do 9. svibnja inače će ih Putin sve najstrože kazniti...
Klopka zvana Azovstal: Žele ih izgladniti do 9. svibnja inače će ih Putin sve najstrože kazniti...

Bayraktar

Relativno jeftini turski dronovi pokazali su se kao moćno oružje ukrajinskoj vojsci u borbi protiv snažnijeg neprijatelja. Ovu letjelicu razvija i proizvodi turska firma "Baykar'. Kompanije je osnovana 1984. godine te je za vrijeme vladavine Erdogana i njegova AKP-a postala veliki igrač na svjetskom tržištu. U vlasništvu je familije Bayraktar, koja je obiteljski povezana s turskim predsjednikom. Erdoganov zet Selçuk Bayraktar tehnički je direktor ove kompanije.  Ove dronove nabavile su vlade čak 16 svjetskih država. Letjelica je dugačka 6,5 metara, ima raspon krila od 12 metara te može ostati u zraku 27 sati. Maksimalna brzina drona je 220 kilometara na sat, može letjeti na visinama do 8200 metara te se opremiti s 55 kilograma naoružanja.

Dronovi Erdoganova zeta noćna su mora ruske vojske: Tu su da vas unište, od njih nema bijega
Dronovi Erdoganova zeta noćna su mora ruske vojske: Tu su da vas unište, od njih nema bijega

Crno more

Landing crafts of the Russian Navy's Caspian Flotilla are pictured in Rostov-on-Don

Za dominaciju nad Crnim morem bore se Rusija, Turska, NATO... A ishod još nije moguće prognozirati. 

- Rusija ne može upravljati tim morem. Ono ne pripada njima - poručili su iz kabineta britanskog premijera, ali, naravno, to nije zaustavilo Ruse u njihovom naumu da preuzmu kontrolu nad što više ukrajinske obale uz Crno more. U ovom moru se nalazi i sad već kultni Zmijski otok, odakle su ukrajinske snage poručile Rusima da 'odje** iz Ukrajine'. 

Na dnu njega je i ruska krstarica Moskva, ali o tome nešto kasnije...

Ukrajinci su raketirali novu rusku bazu na Zmijskom otoku
Ukrajinci su raketirali novu rusku bazu na Zmijskom otoku

Černihiv

A local man rides a bicycle past the hotel Ukraina (Ukraine) destroyed by an airstrike in Chernihiv

Prije invazije grad je brojao gotovo 300.000 ljudi, ali danas ih je tamo ostalo manje od 100.000. Prema svemu sudeći, Rusi su pokušali u potpunosti uništiti ovaj grad, kao što su napravili s Mariupoljem... 

- Nestalo je vode, grijanje i svjetla u cijelom gradu. Nije bilo sredstava za život. Bilo nam je jako hladno, jer je ove godine zima potrajala jako dugo. Kod kuće smo hodali u tri sloja odjeće, a kad smo razgovarali, para je izlazila iz naših usta. I tako je to trajalo mjesec dana, bez mobilne komunikacije i pod stalnim eksplozijama - ispričali su za 24sata stanovnici Černihiva.

VIDEO Priče iz Černihiva: Jedan dan kupovala sam vjenčanicu, a drugi bježala od ruskih raketa
VIDEO Priče iz Černihiva: Jedan dan kupovala sam vjenčanicu, a drugi bježala od ruskih raketa

Donbas

Specialists work to extinguish a fire at an oil storage in Donetsk

Ukrajinska regija u fokusu je Putina i njegove vlasti, pa je tako za vrijeme govora povodom Dana pobjede taj teritorij nazvao ruskim i obećao je stanovnicima da će ih osloboditi od nacizma. A to zasad pokušava raketiranjem stambenih objekata itd. u ovoj napaćenoj regiji u kojoj sukobi traju još tamo od 2014. godine. Iako se na početku invazije nagađalo kako bi Zelenski mogao 'predati' Donbas kao kompromis za prestanak sukoba, ta opcija, nakon stravičnih ruskih zločina, više nije moguća. Samoprozvani vođa regije je Denis Pušilin

- Nemamo planove postati suverena država, naš konačni cilj je pripajanje Rusiji. Za mene nema razlike između Rusa i Ukrajinaca. Za mene biti Rus nije pitanje nacionalnosti, već pitanje naše tradicije i pogleda na život, koja se pomalo izgubila od raspada SSSR-a - rekao je u jednom intervjuu 2014. godine. Prije nego što je postao vođa regije, radio je u biznisu sa slasticama, a okušao se i u politici, ali za njega nitko nije glasao...

Ukrajina tvrdi da Rusija ne uspijeva ostvariti planirane ciljeve u pokrajini Donbasu
Ukrajina tvrdi da Rusija ne uspijeva ostvariti planirane ciljeve u pokrajini Donbasu

Eho Moskva

FILE PHOTO: Anti-Russian demonstration outside Russian embassy in Warsaw

'Posljednji bastion slobode medija', kako su je neki nazivali, radio postaja "Eho Moskve" opstala je desetljećima kao jedan od vodećih neovisnih medija u Rusiji, ali početkom invazije je ugašena. Njezin dugogodišnji urednik Aleksej Venediktov znao je da je to kraj jedne ere.

„Zemlja je unazađena u svakom smislu, po meni je vraćena 40 godina unazad”, rekao je Venediktov koji se postaji pridružio na samom njezinom početku 1990. i vodio je u 20 godina Putinove vladavine, sve dok ruski predsjednik nije poslao vojsku u Ukrajinu..

U tri tjedna protesta u Rusiji uhićeno je oko 15 tisuća ljudi, a 700 ih je poslano u zatvore
U tri tjedna protesta u Rusiji uhićeno je oko 15 tisuća ljudi, a 700 ih je poslano u zatvore

.

Finska

EU leaders summit in Brussels

Ruski susjedi na sjeveru trebali bi postati najnoviji član NATO saveza. S tom odlukom slažu se predsjednik i premijerka koji su u javnost izašli sa zajedničkom izjavom.

"Počekom proljeća pokrenuta je važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO-u. Bilo je potrebno vrijeme kako bi parlament i cijelo društvo izjasnili svoj stav oko ovog pitanja. Bilo je potrebno i vrijeme za kontakte s NATO savezom i članicama, ali i Švedskom. Htjeli smo dati potrebno vrijeme i prostor toj diskusiji. Sad kad je vrijeme odluke blizu, predstavljamo zajednički stav. Članstvo u NATO-u će ojačati sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska će ojačati i obranu saveza. Finska mora aplicirati za članstvo u savezu, bez odgode." stoji u objavi.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je nedavno da će, budu li se Švedska i Finska priključile NATO-u, Rusija morati ojačati svoje kopnene, pomorske i zračne snage na Baltičkom moru kako bi zadržala vojnu ravnotežu.

- Ne može se više govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog oružja - ravnoteža se mora ponovno uspostaviti", rekao je Medvedev

Finski predsjednik i premijerka potvrdili: Moramo ući u NATO!
Finski predsjednik i premijerka potvrdili: Moramo ući u NATO!

Genocid

French forensics investigators watch as Ukrainian colleagues explore remains of bodies of burned civilians exhumed from a grave in the town of Bucha

Jedna od riječi najgoreg značenja u našem jeziku nažalost se stalno provlači od početka invazije. Prvo su Rusi optužili Ukrajinu za genocid i nacizam i tako opravdali svoju 'posebnu vojnu akciju', a onda su, po mišljenju mnogih svjetskih vođa počinili genocid prilikom invazije...

- Da, to je genocid. Istrjebljenje čitavog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrjebljenje svih tih narodnosti - rekao je nakon desetak dana invazije rada Zelenski, kojeg je naljutilo i kad je Macron odbio ruske zločine nazvati genocidom.

- Rekao sam mu da bih htio da razumije kako nije riječ o ratu, kako to nije ništa drugo do genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku - rekao je Zelenski, koji se zahvalio Bidenu, jednom od prvih koji je rusko djelovanje nazvao zločinom i genocidom.

Kanadski premijer kaže da se u Ukrajini događa genocid, ali Macron i Scholz se suzdržavaju
Kanadski premijer kaže da se u Ukrajini događa genocid, ali Macron i Scholz se suzdržavaju

Herson

People flee as tear gas is fired during a protest, amid Russia's invasion of Ukraine, in Freedom Square

Prvi veći grad kojeg su Rusi zauzeli s ciljem da tamo proglase paradržavu i održe referendum, posebno značajan zbog svoje blizine Krimu. Kad su preuzeli kontrolu nad gradom vojska je pucala i po civilima koji su izašli prosvjedovati na ulice protiv ruske okupacije. 

- Iskreno, teško mogu pronaći riječi kojima bih mogla opisati kako je živjeti u okupaciji. Uvijek sam u stalnom strahu. U nepoznavanju. Činilo mi se da je život završio. Da je izgubljeno sve što sam radila toliko godina. Da ću umrijeti ovdje s obitelji - ispričala je za 24sata Julia koja je preživjela okupaciju.

- Ostat ćemo tu zauvijek. To je Rusija - govore nove vođe koje su na pozicije 'instalirali' Rusi.

Užasna priča o Juliji i njenom bijegu iz Hersona: 'Naučila sam razlikovati zvukove raketa'
Užasna priča o Juliji i njenom bijegu iz Hersona: 'Naučila sam razlikovati zvukove raketa'

Irpin

Evacuees fleeing Ukraine-Russia conflict walk in the Kyiv region

Ovo kijevsko predgrađe, zajedno s Bučom, jedno je od najpogođenijih mjesta u cijeloj Ukrajine. Nakon povlačenja ruskih okupatora iz ovih mjesta, ukrajinske snage pronašle su više masovnih grobnica i tijela civila po cijelom mjestu. Dio njih su Rusi prije ubojstava mučili, a postoje i brojni dokazi o silovanjima. Zbog tih stravičnih zločina dio europskih čelnika optužio je predsjednika Putina za genocid, ali on i njegova 'klika' snimke masovnih grobnica u ovim mjestima nazivaju 'montažom i zapadnim lažima'.

- Naše snage nemaju veze s masakrima u Buči i Irpinu - mrtvo hladno je izjavio nedavno Putin, unatoč brojnim dokazima koji tvrde suprotno...

Reporter 24sata snimio ratne strahote Irpina: 'To su zvijeri. Mrtve ljude su gazili tenkovima'
Reporter 24sata snimio ratne strahote Irpina: 'To su zvijeri. Mrtve ljude su gazili tenkovima'

Južna Osetija

FILE PHOTO: Russian military base is seen at the de facto border of Georgia's breakaway region of South Ossetia near Arbo

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. te im osigurala izdašnu financijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanstvo te rasporedila svoje vojnike. U zadnje vrijeme od tamo stižu vijesti 'samo čekamo znak za pripojenje Rusiji'.

- Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati - kažu njihove vođe, dok Gruzija taj potez naziva neprihvatljivim. Svijet je u opravdanom strahu kako bi se sukobi iz Ukrajine mogli 'prebaciti' i u ovu državu...

Gruzijska regija Južna Osetija čeka znak za priključenje Rusiji
Gruzijska regija Južna Osetija čeka znak za priključenje Rusiji

Kadirov, Ramzan

Čečenski vođa i omiljeni Putinov 'pas rata' više ratuje preko društvenih mreža nego u stvarnom životu. Iako je otišao u Ukrajinu sa svojim borcima, snimke koje su objavili su poprilično komične. Naime, na njima Čečeni pucaju u nevidljive mete. Tj. igraju se rata za društvene mreže. Osim Instagrama, TikToka... stigne obaviti i šoping, pa ga tako stalno viđamo u Prada čizmicama. Prije 20-ak dana je rekao kako će na brzinu riješiti otpor u Azovstalu, ali 'obećanje' nije uspio ispuniti...

Čečen Kadirov nosi Pradu od 11.000 kn, a zbog Zelenskog svi guglaju tenisice za 600 kuna
Čečen Kadirov nosi Pradu od 11.000 kn, a zbog Zelenskog svi guglaju tenisice za 600 kuna

Lugansk

Rescuers remove a woman from debris after a military strike in Rubizhne

Sjeverna 'odmetnuta' regija također je među prioritetima Vladimira Putina. Na čelu je Leonid Pasehnik. On se nakon završetka vojnog studija zaposlio se u ukrajinskoj sigurnosnoj agenciji, kroz čije je redove brzo napredovao. Godine 2006. sudjelovao je u razbijanju velikog krijumčarskog lanca, pri čemu je odbio primiti mito, zbog čega ga je i bivši predsjednik Ukrajine, Viktor Juščenko, odlikovao vojnim ordenom zbog "Pokazivanja integriteta i profesionalnosti na dužnosti". Svoj je posao u Ukrajini nastavljao obavljati sve do 2014. godine, kad se pridružio ruskoj strani u sukobima. Prema nepotvrđenim informacijama, još tamo od 2006. godine vrbovan je od ruske tajne policije kao dvostruki agent. Iako ga se nije moglo kupiti novcem, moć je bila sasvim druga stvar...

Cilj Pasehnika je, kako je sam rekao, integracija Luganska u sastav Rusije i to što prije.

Tko su Putinovi separatisti? Hladnokrvni Leonid u Lugansku i prodavač slastica u Donjecku
Tko su Putinovi separatisti? Hladnokrvni Leonid u Lugansku i prodavač slastica u Donjecku

Moskva

Krstarica Moskva potopljena je od ukrajinskih snaga sredinom travnja i do danas ostaje možda i ponajveći gubitak Rusije u ovoj invaziji. Brzo su se pojavila šuškanja kako su u tome Ukrajinci imali pomoć Amerikanaca, što je Pentagon hitno demantirao...

- Nismo bili uključeni u odluku Ukrajinaca da napadnu brod niti u operaciju koju su oni izveli. Nismo imali prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod - poručio je tajnik Pentagona John Kirby.

Ukrajina tvrdi da je pogodila Moskvu projektilima Neptun, dok Rusija tvrdi da je na brodu došlo do eksplozije streljiva uzrokovane požarom te je zbog toga potonuo. Potopljena krstarica Moskva bila je duga 186 metara, a imala je gotovo 500 članova posade. Bila je ponos ruske pomorske flote u Crnom moru. Naoružana je nizom projektila i proturaketnih obrambenih sustava.

Kako će Kremlj ovo objasniti? Institut za rat: Gubitak 'Moskve' prisiljava Ruse na drugu taktiku
Kako će Kremlj ovo objasniti? Institut za rat: Gubitak 'Moskve' prisiljava Ruse na drugu taktiku

Nuklearno oružje

Iako se većina stručnjaka slaže da Putin ipak neće upotrijebiti nuklearno oružje, gotovo svakodnevno spominjanje ove vrste naoružanja drži svijet u neizvjesnosti. Ukrajina se svojeg nuklearnog naoružanja odrekla nakon samostalnosti, dok Rusija ima najviše nuklearnih bojnih glava od svih država. U posljednje vrijeme ruske televizije čak objavljuju bizarne priloge u kojima objašnjavaju koliko bi trebalo njihovim raketama da dođu do Amerike, Njemačke, Francuske... Kako mogu potopiti Veliku Britaniju...

- Vladimir Putin uskoro neće imati izbora osim da Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem, izjavio je nedavno Putinov propagandist i vodeći ratni reporter ruske televizije Alexander Sladkov.

Zelenski upozorava: 'Svijet se treba pripremiti da će Rusija iskoristiti nuklearno oružje...'
Zelenski upozorava: 'Svijet se treba pripremiti da će Rusija iskoristiti nuklearno oružje...'

Odesa

Firefighters spray water onto fire in a destroyed building after a missile strike, in Odesa

Velika ukrajinska luka na Crnom moru jedna je od najvećih ruskih 'želja'. Već prvog dana invazije grad i njegova okolica našli su se na udaru ruskih granata. Do sredine ožujka bombardiranja su postala svakodnevna i broj ubijenih civila i vojnika rapidno je rastao.  Ovog tjedna grad je posjetio predsjednik europskog vijeća Charles Michel, kad je počelo bombardiranje te je hitno trebao potražiti sklonište.

Dan nakon velikih vojnih parada za proslavu Dana pobjede, Rusi su na Odesu ispalili značajan broj projektila među kojima su bile i hipersonične rakete, tvrde Ukrajinci.

Takve rakete mogu letjeti brzinama i do pet puta većim od brzine zvuka te ima raspon do 2000 kilometara. To omogućuje ruskim avionima da rakete ispaljuju sa svog teritorija te ne riskiraju izlaganje neprijateljskoj vatri.Zapadni analitičari upozoravaju kako Rusi pokušavaju što brže proizvesti što više takvih raketa, ali zbog te brzine izrade rakete nisu dovoljno precizne pa bi njihovo korištenje moglo uzrokovati značajne civilne žrtve i kolateralne štete.

Dužnosnik EU-a: Zbog raketnog napada Charles Michel je morao potražiti sklonište u Odesi...
Dužnosnik EU-a: Zbog raketnog napada Charles Michel je morao  potražiti sklonište u Odesi...

Pripjat

FILE PHOTO: A general view shows the New Safe Confinement structure over the old sarcophagus covering the damaged fourth reactor at the Chernobyl Nuclear Power Plant, in Chernobyl

Nesretni grad u blizini Černobila opet se početkom invazije našao u svim svjetskim vijestima i opet je to bilo iz negativnih razloga. Ruske snage preuzele su početkom invazije kontrolu nad ovim područjem, do kraja ožujka tamo su se vodile žestoke bitke i stručnjaci su strahovali da bi moglo doći do nove nuklearne katastrofe. Ruska vojska povukla se krajem ožujka, ali dugotrajni ostanak u ovoj radioaktivnoj zoni možda je na njih ostavio pogubne posljedice.

Ruska okupacija nuklearne elektrane u Černobilju od 24. veljače do kraja ožujka bila je "jako, jako opasna", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Ruske snage koje su zauzele Černobil te kopali rovove nedaleko od nuklearne elektrane raširili su radioaktivni materijal po postrojenju, javili su svi vodeći svjetski mediji.

Prije 36 godina eksplodirao je černobilski reaktor. 'Hrvati i danas zbog toga umiru od raka'
Prije 36 godina eksplodirao je černobilski reaktor. 'Hrvati i danas zbog toga umiru od raka'

Roman Akimov

Ovaj 18-godišnji mladić najmlađa je žrtva s ruske strane od početka invazije 24. veljače. Bio je iz sibirske regije Krasnojarsk, gdje su ga unovačili u vojsku u prosincu 2021. godine. Udaljenost između njegova rodnog kraja i ukrajinske granice veća je od 4000 kilometara.  Stradao je 17. ožujka, a obitelj je o njegovoj smrti obaviještena tek tri tjedna kasnije...

- Obećavam ti da te nikad neću zaboraviti. Nisam imala vremena da ti kažem toliko toga. Oprosti mi za sve loše stvari. Da te barem mogu zagrliti. Sad bih te samo htjela pogledati u oči i od tebe se propisno oprostiti - oprostila se na društvenim mrežama od sina majka Jevgenija.

Ovo je Roman (18). Rođen je u Sibiru, 4000 km od Ukrajine. U vojsci je bio 3 mjeseca i poginuo
Ovo je Roman (18). Rođen je u Sibiru, 4000 km od Ukrajine. U vojsci je bio 3 mjeseca i poginuo

Sotona 2

A Sarmat intercontinental ballistic missile is test-launched in Arkhangelsk region

Interkontinentalni balistički projektil Sarmat, kolokvijalno poznat i kao "Sotona 2", jedno je od najjačih ruskih aduta u nastavku invazije.  Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske.  Može nositi deset tona eksploziva, ili deset težih i 15 lakših bojevih glava ili čak 24 ultrazvučne rakete. Osim toga, ima tehnologiju za izbjegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kretat će se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji će moći nositi 2.000 je puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, pisao je svojevremeno Independent.

Raketni inženjer o testu ruskog Sarmata: 'Ako Putin upotrijebi Sotonu 2, slijedi apokalipsa'
Raketni inženjer o testu ruskog Sarmata: 'Ako Putin upotrijebi Sotonu 2, slijedi apokalipsa'

Šojgu, Sergej

Russia's President Putin attends a meeting with Defence Minister Shoigu in Moscow

Ruski ministar obrane, prema dijelu informacija iz Ukrajine, doživio je srčani udar početkom invazije i zato ga dugo nije bilo u javnosti. Prije nekoliko tjedana Kremlj je objavio snimke ministra s Putinom i ostatkom kabineta kako bi, u principu, dokazali da je njihov ministar živ. Šojgu se našao pod sankcijama Zapada, a zbog neuspješne 'kampanje' u Ukrajini, uskoro bi mogao biti i pod 'sankcijama' Vladimira Putina, navode strani mediji. 

- Plan da se oslobode narodne republike Donjeck i Lugansk provodi se metodički - rekao je Šojgu nedavno, ali malo tko, pa čak i on sam, vjerojatno u to nije povjerovao...

Šojgu: Rusija metodički provodi plan 'oslobađanja' na istoku
Šojgu: Rusija metodički provodi plan 'oslobađanja' na istoku

Transnіstrіa

People flee from Ukraine to Moldova at the border crossing in Palanka

Pridnjestrovlje, na granici s Ukrajinom, odcijepilo se od Moldavije nakon kratkotrajnog građanskog rata nakon sloma SSSR-a. Separatistička regija ima svoj novac i svoje sigurnosne snage. Ovaj teritorij, s oko 500.000 stanovnika, uvelike ovisi o Rusiji koja ga besplatno opskrbljuje plinom i tamo drži svoje vojnike. Od početka invazije postoje sumnje kako su Rusi od tamo napali ukrajinske položaje, kao i da će od tamo pokušati lansirati ofenzivu na Ukrajinu. Krajem travnja u regiji je došlo do nekolicine napada. Većina vlada svjetskih država pozvala je svoje građane koji žive ili borave na tom području da ga što prije napuste iz straha da sukobi ne prerastu u potpuni rat...

Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja: 'Krše ljudska prava u regiji'
Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja: 'Krše ljudska prava u regiji'

Užgorod

U.S. first lady Jill Biden meets with Olena Zelenska, wife of Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, in Uzhhorod

Ovo mjesto na samoj granici Ukrajine i Slovačke poznato je i kao 'najsigurnije mjesto u državi'. Iz njega se distribuira humanitarna pomoć, a velik broj izbjeglica u njegovoj blizini je napustio ratom zahvaćenu državu. Nedavno ga je posjetila američka prva dama Jill Biden, koja se tamo susrela s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenski

Ukrajinska prva dama protivila se suprugovoj kandidaturi, a u ratu ga ne želi ostaviti samog
Ukrajinska prva dama protivila se suprugovoj kandidaturi, a u ratu ga ne želi ostaviti samog

Volodimir i Vladimir

Zelenski i Putin, vođe sukobljenih država, teško da mogu biti različitiji. Jedan je bivši komičar, koji se nije libio ni svirati klavir penisom, a drugi je hladni, ozbiljni tip kojeg je nemoguće 'uloviti' kako se smije. Iako su na početku rata mnogi predviđali brzi slom otpora Ukrajine, ponajviše zbog neiskustva Zelenskog i njegovih savjetnika, to se, kao što znate, nije dogodilo. U međuvremenu je Zelenski pobrao simpatije većine svjetske javnosti, dok je Putin postao "persona non grata" u zapadnom svijetu. Nekolicina svjetskih vođa traži i da ga se, nakon završetka rata, privede pred sud gdje bi mu sudili zbog ratnih zločina...

Putin je na paradi pokazao i dio oružja koje (još) nije u Ukrajini, ali i najjači tenkovi su im ranjivi
Putin je na paradi pokazao i dio oružja koje (još) nije u Ukrajini, ali i najjači tenkovi su im ranjivi

Wagner grupa

Ova najamna vojska, u vlasništvu oligarha Jevgenija Prigožina - bliskog saveznika ruskog predsjednika kojeg često nazivaju 'Putinovim kuharom', ratuje za ruske interese, ili samo za novac, po cijelom svijetu. U Ukrajini su pokušali nekoliko atentata na Zelenskog, ali bezuspješno. Ovu para-vojsku, koja služi Putinu za prljave poslove, većinom čine umirovljeni ruski specijalci, ali i plaćenici i drugih zemalja.

- Mogu se pojaviti iz sjene, učiniti vrlo nasilne stvari i onda opet nestati, a da nije očito nitko odgovoran. Oni nisu izravno povezani s ruskom vladom i stoga mogu dosta toga poreći - govore o njima vojni stručnjaci.

U tajnim bunkerima iz kojih se razbija Putinov stroj: Tko čuva Zelenskog od grupe Wagner?
U tajnim bunkerima iz kojih se razbija Putinov stroj: Tko čuva Zelenskog od grupe Wagner?

"Z" 

FILE PHOTO: Victory Day military parade rehearsal in Moscow

Slovo 'Z' postalo je simbol ruske invazije, ili kako je Putin zove 'specijalne vojne akcije' u Ukrajini. 'Nacrtali' su ga Rusi na vozila, na avione, po zgradama... U nekim je europskim država ovo slovo, tj, sad simbol, izjednačeno s nacističkom svastikom te je njegovo isticanje zakonski kažnjivo. 

Što označava ruski simbol Z?
Što označava ruski simbol Z?
Komentari 104
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...
'SAD PLAĆA ZA GREŠKE'

Raskol u Kijevu. Kličko oštro napao Zelenskog zbog grešaka: Ne može se zauvijek lagati...

"Previše je informacija koje nisu odgovarale stvarnosti", kazao je 52-godišnji bivši svjetski boksački prvak, optuživši ukrajinskog predsjednika za "pogreške"...

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse
MAJSTOR I ŠEGRT

Evo kako je Henry Kissinger još 2014. godine isplanirao rješenje za ukrajinsku krizu i Ruse

"Ukrajina bi trebala biti slobodna formirati bilo koju vladu u skladu s izraženom voljom svog naroda", ali i "pažljivo izbjegava institucionalno neprijateljstvo prema Rusiji", pisao je dugogodišnji Putinov pouzdanik...
Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'
'IMAM DOSTA POSLA'

Ruskinja prijavila 1.400 ljudi zbog kritiziranja rata u Ukrajini: 'Nije mi ih žao. Osjećam radost'

Otkako su uvedeni novi zakoni o cenzuri, prema neovisnoj ruskoj skupini za ljudska prava OVD-Info, otvoreno je više od 8000 postupaka protiv osoba optuženih za diskreditiranje ruske vojske