Obavijesti

Sport

Komentari 20

Kapetanu već 17. veliki turnir: Ima 7 medalja, a nijedna zlatna

Kapetanu već 17. veliki turnir: Ima 7 medalja, a nijedna zlatna
15

Već 17. veliko natjecanje za Domagoja Duvnjaka bit će ovo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Skupio je sedam medalja do sada, ali još niti jednu zlatnu. Možda mu baš ova godina bude sretna...

VIDEO

Jesi čuo? Mali Ive Duvnjaka je otišao igrati u Zagreb! 

Tako se šuškalo đakovačkim ulicama kada je taj 'mali' od 197 centimetara, Domagoj Duvnjak, 2006. nakon dominantne dvije sezone u RK Đakovu otišao u RK Zagreb, svoju novu, drugu po redu stanicu u karijeri. Već dvije godine poslije otišao je u HSV za 2.25 milijuna eura postavši najskuplji igrač u povijesti rukometa uz odštetnu klauzulu od 1.1 milijuna eura sa samo 21 godinom, a potom je 2014. u Kiel u kojemu je i danas kapetan i u kojemu je u tekućoj sezoni zabio svoj 1000. bundesligaški gol.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:59

Naravno, takvi transferi nisu došli slučajno. Duvnjak je zaista vodio igru gdje god je došao, a prepoznao je to jako rano i legendarni Irfan Smajlagić koji ga je kao dječaka od 14 godina pozvao u kadetsku reprezentaciju s kojom je Duvnjak osvojio naslov prvaka Europe i bio proglašen igračem turnira. Bio je to početak.

'Hrvatska? Ma, Bjelorusija je najjača reprezentacija skupine'
'Hrvatska? Ma, Bjelorusija je najjača reprezentacija skupine'

Težak tempo Bundeslige

Reprezentaciji se pridružio na Novu godinu, a za Kiel je posljednju utakmicu odigrao 29. prosinca. Potencijalno posljednja utakmica na Euru je 26. siječnja, a Kiel već 1. veljače igra prvenstveni susret!? Prošli SP odradio je pod bolovima, a prije dvije godine na Euru u Hrvatskoj ozlijedio se u prvoj utakmici i propustio ostatak. Ove je sezone iza njega 31 utakmica, propustio je tek tri. Za usporedbu, Bruno Petković za Dinamo je odigrao 28 i u jednom je trenutku bio među pet igrača s najviše utakmica u Europi. Bojan Bogdanović odigrao je 35 za Utah. Čak i pod pretpostavkom da su Karačić i Cindrić bolji od njega u ovom trenutku, Dule uvijek daje sve od sebe.

U Stockholmu će pasti rekord koji drže - Hrvatska i Srbija
U Stockholmu će pasti rekord koji drže - Hrvatska i Srbija

Već 2011. bio je u idealnoj momčadi Bundeslige

Proglašen je najboljim hrvatskim rukometašem čak četiri puta zaredom: 2012.,  2013., 2014. i 2015.  godine, a u sezoni 2012./2013. dobio je nagradu i kao najbolji igrač Bundeslige. U tri je navrata bio u najboljim sedmorkama velikih natjecanja. Prvo 2013. na SP-u, a potom 2014. na EP-u te opet na SP-u 2017. godine.

Da mu je 2013. bila najbolja godina karijere potvrdio je i IHF proglasivši ga rukometašem godine, a Dule je tada iza sebe ostavio Nagyja, Šterbika, Aguinagaldea i druge velikane. Na 16 velikih natjecanja u seniorskoj konkurenciji, Duvnjak je osvojio sedam medalja, ali niti jedno zlato (četiri bronce i tri srebra).

Veselo u taboru 'kauboja': Bit ćemo zanimljiviji od ovih izbora
Veselo u taboru 'kauboja': Bit ćemo zanimljiviji od ovih izbora

Sva Duvnjakova prvenstva

SP, Njemačka 2007.

S 20 godina debitirao je na seniorskom natjecanju, Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kada je Hrvatska završila peta. Od tada do danas, Duvnjak je zabio 608 golova za reprezentaciju. Te 2007. bio je još mlad i pokraj momčadi koju je imao uz sebe nije imao toliko značajnu ulogu koju ima danas.

EP, Norveška 2008.

Domagoj je prvi put 2008. zaigrao na Europskom prvenstvu. Ondje je i osvojio svoju prvu veliku seniorsku medalju budući da je hrvatska završila druga, a Domagoj je nastupio u sedam utakmica i skupio 93 minute. Zabio je 17 golova u 33 pokušaja (52%), a imao je i 13 uspješnijih sedmeraca. 

'Kauboji' opleli himnu Hajduka: Šipić poveo, Červara pogodilo...
'Kauboji' opleli himnu Hajduka: Šipić poveo, Červara pogodilo...

OI, Kina 2008.

Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Pekingu završila kao četvrtoplasirana, a niti jedan Hrvat nije se našao među najboljih sedam igrača turnira. Ipak, Venio Losert bio je među najboljih 10 golmana natjecanja. 

SP, Hrvatska 2009.

To prokletstvo kad jedino Hrvatska ne osvaja zlato kada je domaćin. Koštali su nas svjetskog zlata Francuzi, a kakvu smo momčad imali: Losert, Balić, Duvnjak, Lacković, Vori, Gojun, Horvat, Šprem, Valčić, Metličić, Alilović, Čupić, Špoljarić, Kopljar. Da imaš slatke muke koga staviti u prvi sastav.  Vori je bio igrač turnira, a uz njega još Lac i Čupko u najboljoj sedmorci.

HBL, DHB-Pokal, Finale, SC Magdeburg vs THW Kiel
Zlajo, pomaži! Za Stepančića zamjena ne postoji ni na popisu
Zlajo, pomaži! Za Stepančića zamjena ne postoji ni na popisu

EP, Austrija 2010.

Duvnjak je u Austriji bio među najboljim asistentima sa čak njih 16 i još 25 zabijenih golova u osam odigranih utakmica, dok se Hrvatska popela na drugo postolje, a Francuska još jednom uzela zlato.

SP, Švedska 2011.

Hrvatska je u Švedskoj završila peta. Vedran Zrnić je tada bio u All-Star momčadi turnira, a Francuska neprikosnovena momčad s Omeyerom na golu i gladnim Karabatićem u napadu. Zrnić je ujedno bio i četvrti strijelac natjecanja s 54 zabijena gola.

EP, Srbija 2012.

Domagoj Duvnjak odigrao je osam utakmica i zabio 23 gola i 13 asistencija. Hrvatska je bila trećeplasirana nakon što je u polufinalu izgubila od domaćina Srbije 26-22. Bila je to najgledanija utakmica u povijesti rukometnih Eura koju je u beogradskoj Areni gledalo više od 20.000 gledatelja. 

Pomoć s Eura: Igrači se bore za pitku vodu djeci u Etiopiji
Pomoć s Eura: Igrači se bore za pitku vodu djeci u Etiopiji

OI, London 2012. 

Bolje nego li prošle Olimpijske igre, završile su one u Londonu za 'kauboje'. Hrvatska je osvojila brončanu medalju nakon slavlja nad Mađarskom 33-26, a naš najbolji strijelac u toj utakmici bio je Ivan Ćupić s osam zabijenih golova. Upravo je on i završio u idealnoj momčadi turnira kao najbolje desno krilo, a bio je i drugi najbolji strijelac cijelog natjecanja sa 49 golova, dok je Blaženko Lacković zabio čak 32. Venio je još jednom bio odličan na golu postavši četvrti najbolji golman Olimpijskih igara.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Main Round Group 1 - Croatia v Germany

SP, Španjolska 2013.

Svjetski prvak je drugi put u povijesti postala Španjolska koja je ostvarila najuvjerljiviju pobjedu u povijesti utakmica za zlato na svjetskim prvenstvima. Pobijedila je Dansku čak 16 razlike (35-19). Hrvatska je završila brončana pobjedom nad Slovenijom 31-26. Hrvatska je bila trećeplasirana nakon što je svladala Sloveniju u borbi za broncu (31-26).

Červar odlučio: Na Euro idemo s jednim desnim vanjskim...
Červar odlučio: Na Euro idemo s jednim desnim vanjskim...

EP, Danska 2014.

U Danskoj 2014. Dule je već imao podosta utakmica i velikih natjecanja u nogama. Pokazao je to i na terenu kada je u osam odigranih utakmica zabio čak 36 golova (u 64 pokušaja), dakle, 4.5 golova po utakmici i tako je bio peti strijelac turnira i to bez ijednog opucanog sedmerca. Osim toga, Domagoj je 37 puta asistirao na turniru i po tome bio treći najbolji rukometaš natjecanja. Bio je Đakovčanin i peti najbolji obrambeni igrač s pet blokiranih šuteva i devet ukradenih lopti.

SP, Katar 2015.

Branitelj naslova bila je Španjolska, a domaćin Katar plasirao se automatski. Hrvatska je zaustavljena u četvrtfinalu kada je bolja bila Poljska 24-22 i na kraju završila kao šesta. Ivan Čupić bio je 10. strijelac na prvenstvu s 41 golom u mrežama protivnika od 53 pokušaja,a Filip Ivić skupio je 44 obrane.

Peh za pehom: Martinoviću je pukla noga dva dana uoči Eura!
Peh za pehom: Martinoviću je pukla noga dva dana uoči Eura!
Men

EP, Poljska 2016.

Hrvatsku je do bronce vodio odlični Duvnjak. S 46 dodavanja, Dule je zasjeo na vrh liste najboljih asistenata u Poljskoj, a uz to je još zabio 25 golova u osam utakmica. U obrani je blokirao dva pokušaja i ukrao deset lopti. Njemačka je bila prvak, dok je Španjolska zaradila srebro. Manuel Štrlek bio je četvrti strijelac turnira s 43 gola.

OI, Rio je Janeiro 2016.

Poljska je još jednom bila kobna. U četvrtfinalu je Hrvatska izgubila od Poljaka tri razlike. S 30 golova u našoj mreži, a 27 u njihovoj otputovali su Poljaci u polufinale.

Červarov dragulj igrao je i s Vlašićem: Da nije bilo hladno...
Červarov dragulj igrao je i s Vlašićem: Da nije bilo hladno...

Francuska 2017.  

Duvnjak je odigrao osam utakmica zabivši 26 golova (od 57 pokušaja) i s čak 35 asistencija i pet zarađenih isključenja po dvije minute. Hrvatska je tada 'izginula' u utakmici za broncu. Medalju nam je tada 'otela' sjajna Slovenija u tvrdoj utakmici koja je završila s jednim golom razlike 31-30. Domaćini, 'Les Experts de handball' tada su zasjeli na prvo mjesto nakon trijumfa nad Norveškom.

EP, Hrvatska 2018.

Nemoguća bol tribinama, momčadi i kapetanu. Domagoj Duvnjak ozlijedio se na prvoj utakmici turnira koja je za njega ujedno bila i posljednja. Uspio je zabiti dva gola i šest puta asistirati prije nego li je morao napustiti teren. Hrvatska je turnir završila kao peta pobjedom nad Češkom.

Neki su raskopčali jakne, a nekima ni kape nisu bile dosta
Neki su raskopčali jakne, a nekima ni kape nisu bile dosta

SP, Njemačka i Danska 2019.

Na posljednjem velikom natjecanju Domagoj je kao kapetan trpio svu svoju bol i pokušao dati sve od sebe za reprezentaciju, no nije bilo dovoljno za medalju. Dule je zabio 24 gola i 35 puta asistirao na natjecanju u devet odigranih utakmica. No, unatoč prenesena maksimalna 4 boda u drugi dio natjecanja i pobijeđenih tada aktualnih svjetskih (Francuska) i europskih prvaka (Španjolska), Hrvatska se nije uspjela plasirati u završni dio turnira i borbu za medalju. Hrvatska je na kraju završila šesta izgubivši od Švedske, posljednje utakmice u kojoj je za 'kauboje' branio Ivan Stevanović. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović