Lifestyle

Komentari 0

Donji dio leđa pritisni u naslon, ispravi se i stisni mišiće trbuha

Donji dio leđa pritisni u naslon, ispravi se i stisni mišiće trbuha

Noge kod sjedenja uvijek držite čvrsto na podu, a koljena I kukove pod pravim kutem. Često mijenjajte visinu stolca te si podesite radnu površinu tako da I laktovi tvore pravi kut

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Kako se riješiti pogrbljena sjedenja? Stručnjaci savjetuju češće ustajanje i kretanje – jednostavno dok razgovarate na telefon ili razmišljate, napravite nekoliko koraka po uredu. Ako vam posao pak ne dopušta ustajanje, s vremena na vrijeme oslonite se cijelim leđima o naslon, savjetuju fizioterapeuti.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pritisnite donji dio leđa u naslon, ispravite se i stisnite mišiće trbuha kako biste popravili držanje te izdužite vrat pritišćući bradu prema prsima. Možete i uspravno sjesti, nasloniti se rukama na stol i istegnuti kralježnicu oslanjajući se na stol kao da želite ustati. Kukovi i koljena trebali bi biti pod pravim kutem, noge čvrsto oslonjene na pod. Povremeno promijenite i položaj nogu, podignite ih te zategnite stopala kako biste potaknuli cirkulaciju - rekla nam je jednom prilikom fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz ABARGO centra.

Često mijenjajte visinu stolca te ga podignite za 10, a nakon sat vremena spustite za 10 cm. Iskoristite i svaku mogućnost da ustanete i prošećete.

- Prilikom sjedenja prenapregnuti su ekstenzori vrata i kuka, a oslabljeni stabilizatori trupa i duboki fleksori vrata koji se nalaze s prednje strane tijela. Kod poboljšanja te situacije pomoći će vam ne samo vježbice za jačanje leđa, nego i lagane vježbice istezanja vrata - govori fizioterapeutkinja Cesarec. 

Pogled prema naprijed

Stavite nešto pod stopala

Čvrst oslonac čuva leđa

Održite posturu

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci