Lifestyle

Komentari 0

Trikovi za bolju organizaciju prostora u vašem zamrzivaču

Trikovi za bolju organizaciju prostora u vašem zamrzivaču

Mnogi zamrzivač tretiraju kao kutiju za odlaganje nevažnih stvari, ponajprije jer ondje spremamo ostatke hrane za koje smo već u početku svjesni da ih baš nikad nećemo pojesti

No ako želite pametno kuhati, stvari se moraju hitno promijeniti, piše BonAppetit. Uz ovih 13 savjeta možete otključati puni potencijal vašeg zamrzivača i omogućiti mu da postane kuhinjski aparat od vašeg najvećeg povjerenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Koje namirnice ne valja držati u hladnjaku

1. Uvijek pazite na sadržaj

Ako ne možete pamtiti što sve držite u zamrzivaču, na vrata zalijepite popis i brišite s njega namirnice koje ste potrošili. Tako ćete uvijek znati što vam nedostaje.

2. Zamrzavajte horizontalno, slažite vertikalno

Tekuću hranu, kaše ili kuhane namirnice u zamrzivač stavljajte tako da ih polegnete horizontalno. Kad se zamrznu, možete ih slagati vertikalno čim će zauzeti manje mjesta, a zamrzivač će biti pregledniji.

3. Odredite zone za hranu kako biste znali gdje što stoji

Ne trpajte sve namirnice na jednu hrpu, nego ih razdijelite po zamrzivaču kako biste uvijek znali gdje što stoji. Organizirajte prostor prema onome što koristite češće i što koristite manje često.

4. Kruh razrežite prije zamrzavanja

Svježi kruh uvijek narežite prije zamrzavanja. Kad vam zatreba, samo ga ubacite u pećnicu i imate topli tost u svega nekoliko minuta.

5. Kupite ribu odjedanput, no razdijelite je u više obroka

- Naručivanje i kupnja većih količina ribe mijenja pravila igre. Postoje tvrtke iz kojih mailom možete naručiti pakiranja smrznute ribe od divljeg lososa do hobotnice. Riba se brzo odmrzava u zdjeli hladne vode, pa ne moram dugo razmišljati o tome što ću za večeru - kaže Emma Wartzman.

6. Ne bacajte male stvari

Male porcije ostataka hrane svakako će koristiti u raznim situacijama, pa provjerite ovih nekoliko trikova:
- Vino, kokosovo mlijeko i temeljac za juhu: zamrznite u posudi za led, a potom kockice prebacite u vrećice. Odličan su dodatak jelima.
- Ribani đumbir: stavite u vrećicu i zamrzite
- Umak od rajčice: stavite u vrećicu
- Chilli: zamrznite u vrećici
- Sok citrusa: zamrznite u vrećici ili u posudi za led
- Stabljike peršina: zamrznite u vrećici

7. Veće količine povrća iz hladnjaka premjestite u zamrzivač

- Počela sam blanširati i zamrzavati zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i blitve kako bih ih mogla dodati omletu, tjestenini ili juhi. Na taj način štedim dragocjeni prostor u hladnjaku. Blanširano i ocijeđeno ohlađeno povrće oblikujem u male kuglice koje stavim na pladanj da se zamrznu odvojeno, a onda ih sve stavim u vrećicu - savjetovala je Christina Chaey.

8. Odmrzavajte polako

Drastične promjene u temperaturi mijenjaju molekularnu strukturu hrane. Stoga kad je riječ o zamrznutim kobasicama ili tijestu za pitu, omogućite im polagano odmrzavanje, preko noći, i ne tražite prečace na internetu.

9. Mladi luk i papričice mogu se zamrznuti čitavi

- Obožavam zamrzavati cijeli luk koji poslije koristim za umake. Smrznuti luk najbolje koristi u jelima u kojima mora nestati i rastopiti se, pa je bolji odabir od hrskavog svježeg mladog luka. Zamrzavam i zelene ljute papričice koje mogu naribati po umacima, dipovima ili dodati u variva. Pazim na sjemenke, pa ne moram brinuti hoću li poslije začinjenim prstima dodirnuti oči i proplakati - kaže Priya Krishna.

10. Kuhana riža može u zamrzivač

Ohlađenu kuhanu rižu skladištite u zamrzivaču u vrećici, a iskoristite je unutar mjesec dana.

11. Zamrznute račiće uvijek je dobro imati pri ruci

Možete ih ubaciti u juhu, dodati u rižoto ili marinirati za tacose. Naravno, i grill je opcija.

12. Zamrznuto tijesto za kekse i keksi

- Uvijek je dobro u zamrzivaču imati pripremljene porcije zamrznutog tijesta za kekse. Stavljate ih u pećnicu izravno iz zamrzivača, a dok se peku, vanjski rubovi postaju hrskavi dok je središte meko i ukusno - kaže Claire Saffitz.

13. Samo za majstore kuhinje

Svaki zamrzivač još mora sadržavati i rezance za ramen, hot dog, kekse, ostatke nečije torte s vjenčanja, 17 prezrelih banana i maske za lice. 

Najčitaniji članci