Obavijesti

Tech

Komentari 19

Globalni fenomen: Nakon šest godina GTA V je i dalje na vrhu

Globalni fenomen: Nakon šest godina GTA V je i dalje na vrhu
1

Nominalno peti nastavak megapopularnog Grand Theft Auto serijala debitirao je prije točno šest godina - i odmah ušao u povijest.

Na današnji dan prije točno šest godina izašao je Grand Theft Auto V, još uvijek posljednji nastavak slavnog Rockstarovog serijala akcijskih avantura u otvorenim svjetovima.

Tri tjedna nakon svojeg debija na PlayStationu 3 i Xboxu 360, ovaj se moderni klasik već mogao pohvaliti sa čak sedam Guinnessovih rekorda, uključujući one za najprodavaniju videoigru i najuspješnija prva 24 sata nekog zabavnog proizvoda općenito. Pet godina mukotrpnog razvoja tako se isplatilo Rockstaru preko noći - studio je s GTA V globalno utržio nevjerojatnih 800 milijuna američkih dolara tijekom prvog dana prodaje, a milijardu prihoda probio je već treći dan.

Pogledajte posljednje glasine o GTA 6:

Netom nakon svoje pete obljetnice krajem prošle godine, GTA V također je preuzeo titulu najuspješnijeg zabavnog proizvoda u povijesti čovječanstva.

S preko 110 milijuna prodanih primjeraka i neiscrpnim priljevom besplatnog sadržaja u GTA Online mod, ova crnohumorna, akcijom nabijena avantura u modernoj parodiji Los Angelera i danas je među najigranijim naslovima svijeta na svim ozbiljnim gaming platformama, a prihodi su joj još sredinom 2019. probili zapanjujućih šest milijardi američkih dolara.

Procurila navodna imena glavnih gradova iz GTA VI:

Rockstar današnju prigodu nije obilježio nikakvim novim sadržajem, što nije iznenađujuće s obzirom na to kako je krajem srpnja izbacio jednu od najbogatijih, ali i najkontroverznijih ekspanzija za GTA Online do sada. Štoviše, iz američkog giganta ovaj su mjesec čak i ugasili jedan od najpopularnijih internet servisa svojeg globalnog hita - iFruit aplikaciju.

Ista se tako više ne može naći na Microsoftovom Windows Storeu, a povučena je i sa Sonyjeve PlayStation Vita konzole. Android i iOS verzije sveobuhvatne aplikacije i dalje su u ponudi i vjerojatno će ostati u funkciji barem do izlaska nove Grand Theft Auto igre.

Šest godina razvoja - pogledajte najnoviju ekspanziju za GTA Online:

Pokretanje videa ...

O GTA 6 zadnjih je mjeseci napisano već mnogo, a iako se datum izlaska ovog željno priželjkivanog blockbustera i dalje doima daleko, posljednje informacije iz gaming industrije sugeriraju kako će se sljedeći nastavak franšize vratiti u prošlost; možda čak proći i kroz nekoliko era svoje satirične inačice SAD-a, uključujući i barem jedan već dobro nam poznati grad.

Rockstar za to vrijeme napokon popušta pritisku svoje radne snage i osigurava bolje radne uvjete svojim najslabije zaštićenim profesionalcima nakon godina "gaženja." 

Globalna gaming zajednica za to vrijeme pomno proučava svaku navodnu glasinu o GTA VI, ma koliko se ona nevjerojatnom činila.

Samo za najhrabrije GTA fanove: